Eκατό γιατροί θα λογοδοτήσουν για τις συνταγές

Eκατό γιατροί θα λογοδοτήσουν για τις συνταγές

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Πειστικές απαντήσεις για τους λόγους που έχουν γράψει παραπεμπτικά για παρακλινικές εξετάσεις πολύ υψηλότερου κόστους από αυτό των συναδέλφων τους καλούνται να δώσουν εντός πενθημέρου εκατό γιατροί που συνταγογράφησαν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ απέστειλε ενημερωτικές επιστολές σε 100 γιατρούς –πιστοποιημένους στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και μη συμβεβλημένους– που το α΄ τρίμηνο του 2013 αναδείχθηκαν «πρωταθλητές» στη δαπάνη που προκάλεσαν στον ΕΟΠΥΥ μέσω της έκδοσης εντολών για παρακλινικές εξετάσεις ή θεραπευτικές πράξεις. Εάν οι απόψεις-εξηγήσεις τους δεν κριθούν επαρκείς, οι σχετικοί φάκελοι θα αποσταλούν στην Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για περαιτέρω έλεγχο.

Οι εκατό «πρωταθλητές» προέκυψαν από τη στατιστική επεξεργασία της Διεύθυνσης Αξιολόγησης Διασφάλισης Ποιότητας του ΕΟΠΥΥ, επί του αριθμού των παραπεμπτικών που έγραψαν οι πιστοποιημένοι γιατροί. Υπολογίσθηκε η σχετική δαπάνη που προκάλεσε κάθε γιατρός στον ΕΟΠΥΥ και έγινε σύγκριση των στοιχείων ανά ειδικότητα. Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» σε πρόσφατο δημοσίευμα (23/3/2014), βρέθηκε γιατρός καρδιολόγος στην Αττική που ήταν πρώτος σε κόστος παραπεμπτικών για εξετάσεις και ιατρικές πράξεις μεταξύ των συναδέλφων του με δαπάνη 13,49 φορές υψηλότερη του μέσου όρου της ειδικότητας. Μόνο σε 468 ασφαλισμένους είχε γράψει εντολές δαπάνης 57.911 ευρώ. Ιατρός φυσικής αποκατάστασης στη Β. Ελλάδα έγραψε παραπεμπτικά για φυσικοθεραπεία δαπάνης 20,5 φορές υψηλότερης του μέσου όρου της ειδικότητάς του. Τον περασμένο Νοέμβριο, 59 συμβεβλημένοι γιατροί (από 87 που είχαν κληθεί) είχαν αποκλειστεί για τέσσερις μήνες από τη συνταγογράφηση λόγω αδικαιολόγητης υπερσυνταγογράφησης. Ομως οι περισσότεροι «επέστρεψαν στη συνταγογράφηση» πριν από τη λήξη του τετραμήνου με προσωρινές διαταγές δικαστηρίου.

«Οι έλεγχοι είναι συνεχείς», δήλωσε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας. «Πολύτιμος σύμμαχος του ΕΟΠΥΥ στην προσπάθεια ελέγχου των δαπανών του είναι οι ίδιοι οι γιατροί μέσω των θεσμικών τους οργάνων».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή