ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντονη δυσαρέσκεια για τις συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα

ypallilosgrafeio
25s5statistika

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι χειρότερες συνθήκες εργασίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Eνωση βρίσκονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε χθες στις Βρυξέλλες και εξετάζει με ποιο τρόπο η κρίση επηρέασε τις εργασιακές συνθήκες. Στην Ελλάδα, 88% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι όροι εργασίας του επιδεινώθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ και σε όλη την Ευρώπη η πλειοψηφία των εργαζομένων (57%) πιστεύει το ίδιο.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο των καλών συνθηκών εργασίας με μόλις ένα αποκαρδιωτικό 16% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι οι όροι στην εργασία του είναι καλοί. Αυτό το ποσοστό είναι και το χαμηλότερο στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσε να είναι ικανοποιημένη από τις συνθήκες εργασίας της με πρώτους τους Δανούς να δηλώνουν 87% ικανοποίηση.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Eνωση εκφράζουν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης όσον αφορά το ωράριο εργασίας τους (80%), αλλά και σε αυτήν την κατηγορία οι Ελληνες εργαζόμενοι είναι οι λιγότερο ευχαριστημένοι στην Ευρώπη με ποσοστό περίπου 20 μονάδων χαμηλότερο από τον μέσο όρο στο 61%. Ο πιο σημαντικός παράγοντας, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, για να μην είναι κάποιος ικανοποιημένος με τις ώρες εργασίας του, βρίσκεται (48%) στις υπερβολικές ώρες απασχόλησης.

Η Ελλάδα αποτελεί τη μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Eνωση που οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους δεν είναι ευχαριστημένοι με την ισορροπία που έχουν μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής. Μόλις 46% δηλώνει ευχαριστημένο, ενώ στη Δανία, που έχει το υψηλότερο ποσοστό, η ικανοποίηση βρίσκεται στο 89%.

Τη χειρότερη θέση κατέχει η χώρα μας και στο κατά πόσο ενδιαφέρουσα βρίσκουν τη δουλειά τους οι Eλληνες (72%). Στις υπόλοιπες 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης ποσοστό άνω του 80% των εργαζομένων εκφράζει την άποψη ότι η εργασία του είναι ενδιαφέρουσα. Συγχρόνως στην κατηγορία για το πόσο ασφαλείς είναι οι συνθήκες εργασίας τους, το 70% των Ευρωπαίων πολιτών που ρωτήθηκαν δήλωσε ευχαριστημένο με το επίπεδο ασφάλειας που απολαμβάνει, ενώ πάλι οι Ελληνες βρίσκονται στη χαμηλότερη κατάταξη από τα 28 κράτη-μέλη, με μόλις 53% να δηλώνει ευχαριστημένο. Επίσης η Ελλάδα κατέχει το χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το εάν έχουν ερωτηθεί από τους εργοδότες τους για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η ασφάλεια στη δουλειά. Μόλις το 25% των Ελλήνων εργαζομένων έχει ρωτηθεί για το θέμα αυτό, ενώ αυτό το ποσοστό σε χώρες όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία κυμαίνεται από 82%-90%.

Διακοπές και υγεία

Σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι (90%) απολαμβάνουν τέσσερις εβδομάδες πληρωμένες διακοπές τον χρόνο, ενώ το 53% των ερωτηθέντων εκφράζει την άποψη ότι η μεγαλύτερη απειλή υγείας που αντιμετωπίζει στον εργασιακό του χώρο είναι το αυξημένο στρες.