Εντονη δυσαρέσκεια για τις συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα

Εντονη δυσαρέσκεια για τις συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι χειρότερες συνθήκες εργασίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Eνωση βρίσκονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε χθες στις Βρυξέλλες και εξετάζει με ποιο τρόπο η κρίση επηρέασε τις εργασιακές συνθήκες. Στην Ελλάδα, 88% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι όροι εργασίας του επιδεινώθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ και σε όλη την Ευρώπη η πλειοψηφία των εργαζομένων (57%) πιστεύει το ίδιο.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο των καλών συνθηκών εργασίας με μόλις ένα αποκαρδιωτικό 16% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι οι όροι στην εργασία του είναι καλοί. Αυτό το ποσοστό είναι και το χαμηλότερο στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσε να είναι ικανοποιημένη από τις συνθήκες εργασίας της με πρώτους τους Δανούς να δηλώνουν 87% ικανοποίηση.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Eνωση εκφράζουν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης όσον αφορά το ωράριο εργασίας τους (80%), αλλά και σε αυτήν την κατηγορία οι Ελληνες εργαζόμενοι είναι οι λιγότερο ευχαριστημένοι στην Ευρώπη με ποσοστό περίπου 20 μονάδων χαμηλότερο από τον μέσο όρο στο 61%. Ο πιο σημαντικός παράγοντας, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, για να μην είναι κάποιος ικανοποιημένος με τις ώρες εργασίας του, βρίσκεται (48%) στις υπερβολικές ώρες απασχόλησης.

Η Ελλάδα αποτελεί τη μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Eνωση που οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους δεν είναι ευχαριστημένοι με την ισορροπία που έχουν μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής. Μόλις 46% δηλώνει ευχαριστημένο, ενώ στη Δανία, που έχει το υψηλότερο ποσοστό, η ικανοποίηση βρίσκεται στο 89%.

Τη χειρότερη θέση κατέχει η χώρα μας και στο κατά πόσο ενδιαφέρουσα βρίσκουν τη δουλειά τους οι Eλληνες (72%). Στις υπόλοιπες 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης ποσοστό άνω του 80% των εργαζομένων εκφράζει την άποψη ότι η εργασία του είναι ενδιαφέρουσα. Συγχρόνως στην κατηγορία για το πόσο ασφαλείς είναι οι συνθήκες εργασίας τους, το 70% των Ευρωπαίων πολιτών που ρωτήθηκαν δήλωσε ευχαριστημένο με το επίπεδο ασφάλειας που απολαμβάνει, ενώ πάλι οι Ελληνες βρίσκονται στη χαμηλότερη κατάταξη από τα 28 κράτη-μέλη, με μόλις 53% να δηλώνει ευχαριστημένο. Επίσης η Ελλάδα κατέχει το χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το εάν έχουν ερωτηθεί από τους εργοδότες τους για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η ασφάλεια στη δουλειά. Μόλις το 25% των Ελλήνων εργαζομένων έχει ρωτηθεί για το θέμα αυτό, ενώ αυτό το ποσοστό σε χώρες όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία κυμαίνεται από 82%-90%.

Διακοπές και υγεία

Σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι (90%) απολαμβάνουν τέσσερις εβδομάδες πληρωμένες διακοπές τον χρόνο, ενώ το 53% των ερωτηθέντων εκφράζει την άποψη ότι η μεγαλύτερη απειλή υγείας που αντιμετωπίζει στον εργασιακό του χώρο είναι το αυξημένο στρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή