20.210 πορείες και διαδηλώσεις στα τέσσερα έτη του Μνημονίου

20.210 πορείες και διαδηλώσεις στα τέσσερα έτη του Μνημονίου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι χιλιάδες φορές στα τέσσερα χρόνια του Μνημονίου οι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας, πολλές φορές με έντονα συγκρουσιακές διαθέσεις έναντι της Αστυνομίας. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία τα οποία ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας διαβίβασε στη Βουλή ως απάντηση σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, από την ημέρα ψήφισης του πρώτου Μνημονίου (8/5/2010) έως τις 28 Μαρτίου τρέχοντος έτους, πραγματοποιήθηκαν 20.210 συγκεντρώσεις ανά την επικράτεια, με τις 6.266 εξ αυτών να εκδηλώνονται εντός της Αττικής.

Αντιστοίχως, σαφή στοιχεία αναφορικά με το πόσες φορές κατέστη αναγκαία η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, αλλά και για την ποσότητα των χημικών που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο συγκρούσεων με τους διαδηλωτές, όπως ζητούσαν οι ερωτώντες βουλευτές, δεν δόθηκαν. «Επίσημα στατιστικά στοιχεία του αριθμού της χρήσης μέσω ελέγχου πλήθους ή και του είδους αυτών δεν υφίστανται στην αρμόδια διεύθυνση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω των ποικίλων κατά περίπτωση συνθηκών χρήσης τους κάθε φορά και ως εκ τούτου τα εξαγώγιμα στατιστικά συμπεράσματα δεν θα παρείχαν χρηστικά ή γενικότερα αξιοποιήσιμα αποτελέσματα», αναφέρει μεταξύ άλλων στην απάντησή του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Παράλληλα, ωστόσο, σημειώνει ότι στις περιπτώσεις σφοδρών επιθέσεων από ταραξίες διαδηλωτές, καθώς και για την απώθηση διαδηλωτών που αρνούνταν να συμμορφωθούν, «από τις αστυνομικές δυνάμεις έχει προκριθεί η ορθολογική και όχι η καταχρηστική χρήση δακρυγόνων από εκπαιδευμένους προς τούτο αστυνομικούς». Στο ίδιο πλαίσιο σημειώνει πως τα μέσα ελέγχου πλήθους που χρησιμοποιεί η ΕΛ.ΑΣ. παράγονται σε εργοστάσια των ΗΠΑ, του Ισραήλ, του Ην. Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Βραζιλίας, της Γερμανίας, της Τσεχίας κ.λπ., για να προσθέσει πως δεν υπάρχουν ουσίες στα χημικά που χρησιμοποιούνται οι οποίες να έχουν ταξινομηθεί ως επικίνδυνες.

Τέλος, ο κ. Δένδιας επισημαίνει πως, στο πλαίσιο διοικητικών ερευνών που διενεργήθηκαν σε όλη την επικράτεια, μεταξύ άλλων και για επίμεμπτη συμπεριφορά αστυνομικών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, «δεν προέκυψε πειθαρχική ευθύνη αστυνομικού για αυθαίρετη χρήση χημικών καθ’ υπέρβαση εντολών των αρμοδίων οργάνων, παρά μόνο σε μία περίπτωση στην οποία και ο υπερβάς τα όρια του νόμου αστυνομικός τιμωρήθηκε με την προσήκουσα πειθαρχική ποινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή