«Εφυγε» ένας σπουδαίος πανεπιστημιακός

«Εφυγε» ένας σπουδαίος πανεπιστημιακός

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με την προσφορά του στην επιστήμη, στον τομέα των θαλασσίων κατασκευών, με το εξαίρετο ήθος του και τη λαμπρή του σχέση με τους φοιτητές, αποτέλεσε φωτεινό παράδειγμα για τους νεότερους», είπε για τον Βασίλη Παπάζογλου η Σύγκλητος του ΕΜΠ, του ιδρύματος όπου δίδαξε για σχεδόν τρεις δεκαετίες. «Αισθάνομαι ότι η σκυτάλη πέρασε σε όλους μας να κάνουμε πραγματικότητα το μεγάλο όνειρο του Βασίλη για την ανόρθωση της ανώτατης παιδείας στην πατρίδα μας. Ηταν ένας από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Ακέραιος χαρακτήρας, αισιόδοξος και ανιδιοτελής άνθρωπος που έβαζε το κοινωνικό όφελος πάνω από το προσωπικό. Πολύ σπάνιος άνθρωπος», πρόσθεσε ο Δημ. Μπερτσιμάς, πρόεδρος του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ. Οι αναφορές συμπυκνώνουν τα αισθήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας για τον Βασίλη Παπάζογλου που απεβίωσε την Τετάρτη σε ηλικία 62 ετών.

Καθηγητής στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, με σημαντικό επιστημονικό έργο, ήταν ο βασικός αρχιτέκτονας του νόμου 4009, καθώς διετέλεσε ειδικός γραμματέας ΑΕΙ επί υπουργίας Διαμαντοπούλου. Πέτυχε σπάνια κοινοβουλευτική συναίνεση, καθώς ψηφίστηκε από 250 βουλευτές το 2011.

Ο υπ. Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος ανέφερε ότι «ο Βασίλης Παπάζογλου υπηρέτησε με ήθος, εντιμότητα και συνέπεια το Ελληνικό Πανεπιστήμιο και αφιέρωσε τη ζωή του στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Οσοι τον γνωρίζαμε θα θυμόμαστε πάντα έναν ευγενή, εργατικό και προσηλωμένο στο λειτούργημά του άνθρωπο. Το κενό που αφήνει πίσω του θα είναι δυσαναπλήρωτο».

«Ο Βασίλης Παπάζογλου υπήρξε ως καθηγητής παράδειγμα για φοιτητές και συναδέλφους, και ως κρατικός λειτουργός οραματιστής, δημιουργός και πρότυπο αφοσίωσης στο δημόσιο συμφέρον. Η συνεισφορά του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας είναι μοναδική! Η πατρίδα έχασε έναν σπουδαίο επιστήμονα, η οικογένειά του έναν υπέροχο άνθρωπο και όλοι εμείς έναν αναντικατάστατο φίλο», δήλωσε η Αννα Διαμαντοπούλου. «Πέτυχε πολλά. Με το κύρος, την επιμονή, την αισιοδοξία του και μια σπάνια γλυκύτητα. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην πάει χαμένη η προσφορά του», δήλωσε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την Ερευνα και τον Διάλογο για τα ΑΕΙ Α. Μητσός. Συλλυπητήρια εξέφρασε η Σύνοδος Πρυτάνεων. Η κηδεία θα τελεσθεί σήμερα στις 10.30 π.μ. στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή