Ψηφιακές εφαρμογές στο Δημόσιο

Ψηφιακές εφαρμογές στο Δημόσιο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Γιάννης Κασαπάκης είναι γεωπόνος που εργάζεται στο ΚΕΠΠΥΕΛ Χανίων (Κέντρο Ελέγχου Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Λιπασμάτων), μια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ελέγχει τη χρήση λιπασμάτων στη γεωργία. Πριν από λίγες ημέρες, είχε μια ιδέα: «Χρησιμοποιώντας τα ανοικτά δεδομένα του Δημοσίου θα φτιάξουμε μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, που θα επιτρέπει στους γεωργούς να φωτογραφίζουν τα λιπάσματα που έχουν στις αποθήκες τους και να τα συσχετίζουν με τους καταλόγους του υπουργείου, προκειμένου να γνωρίζουν τις ιδιότητές τους, το αν είναι νόμιμα και να ασκείται καλύτερος έλεγχος από την πλευρά της διοίκησης», εξηγεί.

Ο κ. Κασαπάκης δεν είναι φανατικός χρήστης των νέων τεχνολογιών, παρότι είναι από τους λίγους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια πληροφορικής και έχει καταλάβει τη σημασία της για τη διοίκηση. Ομως είδε την προκήρυξη ενός διαγωνισμού που διεξάγει στις 30 Απριλίου το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με την ΑΣΠΕΤΕ, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το ΕΛ/ΛΑΚ (Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα), για την παραγωγή ψηφιακών υπηρεσιών με δημόσια δεδομένα και αναρωτήθηκε πώς μπορεί να συμμετάσχει. «Κοίταξα το data.gov.gr και διαπίστωσα ότι τα αγροτικά δεδομένα που με ενδιαφέρουν είναι ανοικτά και διαθέσιμα», λέει ο ίδιος. «Μου ήταν περίπου προφανές ότι αν αναπτύξω αυτήν την εφαρμογή, θα κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας».

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 20 συμμετέχοντες έχουν καταθέσει προτάσεις και μόνο τρεις θα βραβευθούν με τα ποσά των 3.000, 2.000 και 1.000 ευρώ αντίστοιχα. Ομως εδώ έχουμε να κάνουμε με το πρώτο δειλό βήμα μιας νέας διαδικασίας παραγωγής εξειδικευμένων υπηρεσιών, που δεν μπορούν να σχεδιαστούν κεντρικά. «Υπάρχουν στοιχεία για τις πράξεις και τα έξοδα της διοίκησης από τη Διαύγεια, το παρατηρητήριο τιμών e-prices του υπουργείου Ανάπτυξης, οικονομικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δεδομένα κ.ά. Είναι καινούργιο έδαφος για όλους μας, όμως αν αναλυθούν, μπορεί να δώσουν χρήσιμα εργαλεία στους πολίτες και θα τονώσουν τη συμμετοχή στη διοίκηση και τον έλεγχό της», λέει η κ. Νάνσυ Ρουζτούνη, εμπειρογνώμων πληροφορικής στην υπηρεσία ανάπτυξης πληροφορικής του υπουργείου Διοικητικής Μεταρύθμισης. Η πρόσκληση απευθύνεται σε επιστήμονες, ερευνητές, επιχειρηματίες, δημοσίους υπαλλήλους, φοιτητές και μαθητές και δημιουργεί την προοπτική δημιουργίας μιας αγοράς μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την εκμετάλλευση πληροφοριών του Δημοσίου.

Τι προβλήματα συναντούν

Δεν λείπουν, βεβαίως, τα προβλήματα σε αυτή τη διαδικασία. Πολλές υπηρεσίες αρνούνται να διαθέσουν τα δεδομένα τους ελεύθερα στο Διαδίκτυο, άλλες το κάνουν με τρόπο που δεν βοηθάει την επεξεργασία τους και πολλές δεν τα ανανεώνουν. «Αυτό συμβαίνει παρότι κανονιστικά – νομοθετικά υπάρχουν τα εργαλεία που επιτρέπουν το άνοιγμα των δεδομένων. Ενα άλλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει διαδικασία για τόσο μικρά έργα του Δημοσίου, αλλά τα πάντα περνούν από το σύστημα προμηθειών», λέει ο Πρόδρομος Τσιαβός, νομικός του ΕΛ/ΛΑΚ, ειδικός στα ζητήματα δημοσίων δεδομένων.

Ο κ. Γιώργος Πρέκας από την Αθήνα, ηλεκτρολόγος μηχανικός, που θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό, περιγράφει τα προβλήματα που συνάντησε κατά τη δημιουργία διαδικτυακής εφαρμογής προγραμματισμού της χρήσης αστικών συγκοινωνιών, πάνω σε ψηφιακό χάρτη. «Τα στοιχεία του ΟΑΣΑ ήταν τα καλύτερα διαμορφωμένα, όμως τριών μηνών πίσω. Φτιάχνω την εφαρμογή για εμένα και για ελεύθερη χρήση. Η εμπορική εκμετάλλευση θα συναντούσε γραφειοκρατικά και φορολογικά προβλήματα, οπότε δεν τη σκέφτομαι καν», συνεχίζει ο ίδιος. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στις 6 Μαΐου, οπότε θα παρουσιαστεί και το εθνικό σχέδιο δράσης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή