Ερευνώνται ευθύνες για το δυστύχημα στον παιδότοπο

Ερευνώνται ευθύνες για το δυστύχημα στον παιδότοπο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πιο ενδόμυχοι φόβοι ενός γονέα επαληθεύτηκαν χθες με τραγικό τρόπο κατά τη διάρκεια παιχνιδιού σε υπαίθριο παιδότοπο στο Ελληνικό, το οποίο κόστισε τη ζωή σε ένα 13χρονο αγόρι. Η 9χρονη αδελφή του νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στη ΜΕΘ, καθώς διαπιστώθηκαν εκτεταμένες θλάσεις στους πνεύμονες. Τα δύο αδέλφια έπαιζαν υπό την επίβλεψη των γονέων τους μέσα σε φουσκωτή μπάλα που επέπλεε στο νερό υπαίθριας πισίνας, όταν ξαφνικά ο αέρας σήκωσε ψηλά το φουσκωτό παιχνίδι και στη συνέχεια το συνέτριψε στον περιβάλλοντα χώρο. Με εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) Παρασκευάς Νομικός διέταξε την άμεση διενέργεια ελέγχου στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, προκειμένου να εξεταστεί η νομιμότητα λειτουργίας του λούνα παρκ.

Ταυτόχρονα και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης έδωσε εντολή στον γεν. γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα να διερευνήσει τις ευθύνες του δήμου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, ο δήμος είχε υπογράψει κατόπιν αίτησης της εταιρείας συμφωνητικό εκμίσθωσης του χώρου στη συμβολή των οδών Αφροδίτης και Κύπρου, ωστόσο η εταιρεία δεν είχε ζητήσει «άδεια για εγκατάσταση λούνα παρκ». Ομως από τον δήμο δεν διευκρινίζεται για ποια δραστηριότητα αιτήθηκε τη χρήση γης.

«Σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) όποιος προτίθεται να ανοίξει έναν υπαίθριο παιδότοπο, όπως αυτός, οφείλει να κάνει αίτηση στο γραφείο αδειοδότησης του εκάστοτε δήμου, ο οποίος με τη σειρά του ζητάει οκτώ δικαιολογητικά, εκ των οποίων το ένα είναι το πιστοποιητικό ελέγχου που έχουμε εμείς διενεργήσει», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Νικόλας Σκορδαλάς, υπεύθυνος στον τομέα των παιδότοπων στον αρμόδιο φορέα πιστοποίησης ΕΒΕΤΑΜ. Επισημαίνεται πως το κλιμάκιο του ΕΒΕΤΑΜ (Ανώνυμη εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Εργαστηριακών δοκιμών, Πιστοποίησης και Ποιότητας) δικαιούται βάσει νομοθεσίας να μεταβεί στον χώρο για έλεγχο μόνο κατόπιν αίτησης του ιδιοκτήτη. Με λίγα λόγια, ο αρμόδιος φορέας βρίσκεται με «δεμένα χέρια», καθώς δεν μπορεί να διενεργήσει αυτεπάγγελτα ελέγχους. «Εμείς ετησίως πραγματοποιούμε 600 ελέγχους, οι οποίοι κατά 80% αφορούν εσωτερικούς παιδότοπους». Το κόστος του ελέγχου, ανεξαρτήτως της έκτασης της επιχείρησης, είναι 600 ευρώ, ενώ ο ετήσιος επανέλεγχος κοστίζει 250 ευρώ. Ωστόσο, όταν οι ίδιοι άνθρωποι έχουν πληρώσει ακόμα και 10.000 ευρώ για ένα φουσκωτό παιχνίδι, είναι ανεύθυνο να «τσιγκουνεύονται» πολύ μικρότερα ποσά…

Αλλες δραστηριότητες

Αποτελεί κοινή τακτική η χορήγηση άδειας για κάποια άλλη δραστηριότητα, συνήθως υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πλάι στις υπαίθριες καντίνες, λοιπόν, προστίθενται παιχνίδια, που χαρίζουν σημαντικά κέρδη στους επιχειρηματίες από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο.

Σχετικά με το ατύχημα, ο κ. Σκορδαλάς διευκρινίζει ότι «το εν λόγω φουσκωτό, που ονομάζεται “τούνελ”, χωράει μέχρι και τέσσερα άτομα, προορίζεται για χρήση στη θάλασσα και στερεώνεται κανονικά με έρμα στο έδαφος». Για παιχνίδι στην πισίνα, συνήθως χρησιμοποιούνται μπάλες που αγκυλώνονται στον πάτο, «κλείνουν» αεροστεγώς και χωρούν ένα άτομο. Επιπλέον, «από τη στιγμή που πνέουν 5 μποφόρ και πάνω, πρέπει να σταματάει η λειτουργία των κλασικών φουσκωτών παιχνιδιών, ωστόσο προχθές υπήρξε μόνο μία απότομη ριπή ανέμου». Οι εμπειρογνώμονες έως χθες αργά το βράδυ δεν είχαν λάβει άδεια για αυτοψία στον χώρο του δυστυχήματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή