Συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών

Συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη την Ελλάδα είναι οι παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών, μετά τις άκαρπες προσπάθειες που είχαν σήμερα για να συναντηθούν με μέλη των κομμάτων στη Βουλή.

Οι απεργοί επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον πρόεδρο της διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Γιώργο Βλάχο, ενώ πέταξαν εμπορεύματά τους έξω από τη Βουλή κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που πραγματοποίησαν μέχρι αργά το μεσημέρι.

Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσουν οι πρόεδροι των ομοσπονδιών και των πρωτοβάθμιων σωματείων παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών για να καθορίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεων τους, ενώ ξεκαθάρισαν ότι η απεργία που έχουν εξαγγείλει είναι διαρκείας.

Αύριο το πρωί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από την κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αθ. Σκορδάς, σχολίασε ότι το σχέδιο νόμου βρίσκεται σε διαβούλευση από τον Νοέμβριο του 2013 και έχει γίνει πολλή συζήτηση με τους εκπροσώπους του κλάδου «γιατί υπάρχουν παθογένειες στο σύστημα αδειών και πρέπει να αλλάξει».

Εξάλλου, υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων, λέγοντας ότι δεν χάνονται θέσεις, αλλά δίνεται προτεραιότητα στους ανέργους και τις ευπαθείς ομάδες και θα γίνεται κλήρωση για να αλλάζουν «πόστα» και σχολίασε: «Αντιδρούν αυτοί που έχουν βολευτεί στην κατανομή των θέσεων στις λαϊκές και αυτοί υποκινούν την απεργία». Για τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπει το νομοσχέδιο, ο υφυπουργός διερωτήθηκε: «Δηλαδή, να μην τιμωρούνται όσοι παρανομούν;».

Σημείωσε ακόμη, ότι η αλλαγή που θα δει ο καταναλωτής με στόχο το όφελός του είναι ο διαχωρισμός των παραγωγών από τους εμπόρους και τα βιομηχανικά προϊόντα στις λαϊκές αγορές, ενώ θα υπάρχει και ένα ακόμη κομμάτι με πάγκους που θα αφορά στα βιολογικά προϊόντα.

Τα άρθρα του νομοσχεδίου για τα οποία υπάρχει διαφωνία είναι:

– Με κλήρωση κάθε χρόνο, θα δίνονται όλες οι θέσεις σε όλες τις λαϊκές αγορές.

– Με απόφαση του κάθε δήμου, θα καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων (συμμετεχόντων) σε όλες τις λαϊκές αγορές.

– Χωριστά, θα τοποθετούνται οι παραγωγοί, από τους επαγγελματίες πωλητές μέσα στις λαϊκές όλης της χώρας.

– Υπέρογκα είναι τα πρόστιμα, από 1.000 έως 5.000 ευρώ και οι διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα και στην πλειονότητά τους, συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και έναν χρόνο.

– Τριμελείς επιτροπές συστήνονται ανά περιφέρεια, ενώ πρέπει να συστήνονται σε κάθε δήμο για την άμεση εξυπηρέτηση των παραγωγών.

– Ενίσχυση της γραφειοκρατίας και των διαδικασιών έκδοσης και ανανέωσης της παραγωγικής άδειας.

Οι εργαζόμενοι ζητούν:

– Απόδοση των θέσεων με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές, που αναφέρουν τα Προεδρικά Διατάγματα 51/2006 και 116/2008. Εκτιμούν ότι η κλήρωση καταργεί τη θέσπιση κριτηρίων.

Όπως υποστηρίζουν, οι συχνές αλλαγές θέσεων δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, καθώς και τον προγραμματισμό της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας.

Επίσης, οι δήμοι να μην εμπλέκονται στις υφιστάμενες λαϊκές, οι οποίες είναι ήδη οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την περιφέρεια.

– Να μην υπάρχει διαχωρισμός παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών. Από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των λαϊκών αγορών, έχει αποδειχθεί ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών τοποθετούνται παραγωγοί και επαγγελματίες ανά οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να υπάρχει όλη η ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων με ευκολότερη πρόσβαση και επιλογή.

– Απόσυρση του άρθρου 39 -Ποινικές Κυρώσεις- και του άρθρου 40 -Διοικητικές Κυρώσεις- τα οποία αναφέρουν υπέρογκα πρόστιμα και συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης. Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που ισχύουν σήμερα είναι ήδη εξοντωτικά και μεγάλα και οι πωλητές αδυνατούν να τα αποδώσουν, λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική κρίση.

– Σύσταση τριμελών επιτροπών ανά δήμο σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν να προμηθεύονται έγκαιρα την απαιτούμενη, για έκδοση ή ανανέωση άδειας, βεβαίωση από τις επιτροπές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή