ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεμινάριο για διαδικτυακή εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στο Μόντρεαλ

seminario-gia-diadiktyaki-ekmathisi-tis-ellinikis-glossas-sto-montreal-2020060

Σεμινάριο με θέμα «Μαθαίνοντας Ελληνικά ως Δεύτερη Γλώσσα από το Διαδίκτυο: Το Συνδυασμένο Δυναμικό Μοντέλο Εκμάθησης της Γλώσσας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών- ΕΔΙΑΜΜΕ)», πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Γραφείου Ελληνικής Εκπαίδευσης του Τορόντο και του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο του Μόντρεαλ το περασμένο Σάββατο.

Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η συνοπτική παρουσίαση του αποσπασμένου από την Ελλάδα εκπαιδευτικού Θέμη Αραβοσιτά, ο οποίος έδωσε εν τάχει μια εικόνα από τη χαρτογράφηση των ελληνόφωνων σχολείων από τη μία άκρη του Καναδά έως την άλλη, που αποτελούσε μέρος της διδακτορικής διατριβής του στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Η ενότητα «Περιβάλλον Ηλεκτρονικής Μάθησης» που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΕΔΙΑΜΜΕ) στο πλαίσιο του έργου «Ελληνόγλωσση Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στη Διασπορά» αναλύθηκε από τους καθηγητές Άσπα Χατζηδάκη, Ιωάννη Σπαντιδάκη και Βασιλεία Καζούλλη στους εκπαιδευτικούς των ελληνικών σχολείων του Mόντρεαλ.

Η διευθύντρια του προγράμματος κ. Χατζηδάκη αναφέρθηκε στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας μέσω Διαδικτύου ως συμπληρωματικό εργαλείο της ελληνόφωνης εκπαίδευσης που προσφέρεται από τα σχολεία της Διασποράς.

Επίσης από την καθηγήτρια Άννα Χατζηπαναγιωτίδου παρουσιάσθηκαν τα νέα βιβλία «Μαργαρίτα 7» και «Αλφαβητάρι», ενώ δόθηκαν παραδείγματα παιδαγωγικής αξιοποίησης του Περιβάλλοντος Ηλεκτρονικής Μάθησης με τη συμμετοχή των παρευρισκομένων.

Η διάδραση ανάμεσα στους επισκέπτες καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και τους Έλληνες εκπαιδευτικούς του Μόντρεαλ υπήρξε ουσιαστική καθώς ανταλλάχθηκαν απόψεις πάνω στα νέα εγχειρίδια εκμάθησης της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.

Η οργάνωση του συνεδρίου στο Μόντρεαλ πραγματοποιήθηκε από την εκπαιδευτική σύμβουλο Ντέμπη Χατζηδιάκου σε συνεργασία με τον συντονιστή Ελληνικής Παιδείας της Μητρόπολης Καναδά, Σπύρο Βολονάκη και την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ.