Εως και 6μηνιαίες συνταγές φαρμάκων σε ασφαλισμένους

Εως και 6μηνιαίες συνταγές φαρμάκων σε ασφαλισμένους

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να γράφουν συνταγές φαρμάκων διαρκείας έως και έξι μηνών σε ασφαλισμένους με χρόνιες παθήσεις δίνει στους γιατρούς το υπουργείο Υγείας.

Με την ισχύ του συγκεκριμένου μέτρου οι ασφαλισμένοι με υπέρταση, διαβήτη, καρδιακά νοσήματα, ρευματοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά. θα μπορούν να επισκέπτονται τον γιατρό για να τους γράψει φάρμακα μόνο δύο φορές τον χρόνο. Επιπλέον, αποσυνδέεται η ιατρική επίσκεψη από τη στενή συνταγογράφηση φαρμάκων και οι γιατροί των μονάδων Υγείας θα έχουν περισσότερο χρόνο για να αφοσιωθούν στο καθαρά κλινικό τους έργο.

Ειδικότερα, σε τροπολογία του υπ. Υγείας επί του σχεδίου νόμου του υπ. Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας, προβλέπεται ότι σε επιλεγμένα χρόνια νοσήματα θα μπορούν να γράφονται έως και εξαμηνιαίες συνταγές φαρμάκων, οι οποίες θα εκτελούνται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα στις τρίμηνες συνταγές. Ο ακριβής προσδιορισμός των νοσημάτων θα γίνει με απόφαση του υπουργού Υγείας έπειτα από εισήγηση του ΕΟΠΥΥ. Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2012 –κατόπιν σχετικής απόφασης του ΕΟΠΥΥ και του υπ. Υγείας– στις περιπτώσεις χρονίων νοσημάτων οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να γράφουν συνταγές διάρκειας έως και τριών μηνών. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «μεγάλο μέρος του καθημερινού έργου των ιατρών στις μονάδες υγείας αφορά στη συνταγογράφηση φαρμάκων χρονίως πασχόντων, γεγονός που πολλές φορές επιβαρύνει υπέρμετρα το υπόλοιπο κλινικό τους έργο», ενώ ταυτόχρονα «ο ασθενής ταλαιπωρείται στην αναζήτηση ραντεβού, κυρίως για να του χορηγηθεί η επαναλαμβανόμενη συνταγή του».

Η ίδια τροπολογία ανοίγει τον δρόμο για την άμεση υπογραφή συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους περίπου 3.000 γιατρούς και οδοντιάτρους των πρώην πολυϊατρείων του Οργανισμού που δεν εντάχθηκαν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας. Σύμφωνα με την τροπολογία, «για τη διασφάλιση της ιατρικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ κατά το μεταβατικό στάδιο ώς την ολοκλήρωση ανάπτυξης του ΠΕΔΥ, είναι αναγκαία η σύναψη συμβάσεων με τους έχοντες την εμπειρία του ΕΟΠΥΥ γιατρούς και οδοντιάτρους. Οι συμβάσεις με αυτούς τους γιατρούς θα είναι διάρκειας έξι μηνών. Θα δέχονται έως 200 επισκέψεις ασφαλισμένων τον μήνα επί πιστώσει και θα λαμβάνουν αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ 10 ευρώ/επίσκεψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή