Καταδίκη πρώην στελέχους ΕΥΠ

Καταδίκη πρώην στελέχους ΕΥΠ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 22 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε χθες ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΥΠ Κώστας Αγγελάκης, που κατηγορούνταν για κατασκοπεία και υπεξαγωγή εγγράφων. Συγκεκριμένα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας τού επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών για το αδίκημα της κατασκοπείας και 4 μηνών για υπεξαγωγή εγγράφων. Η δίωξη σε βάρος του πρώην στελέχους της ΕΥΠ ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα καθώς από την ανάκριση δεν προέκυψε για λογαριασμό ποιου διενεργούσε κατασκοπεία. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη παρά την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία είχε προτείνει την αθώωσή του απ’ όλες τις κατηγορίες. Η ποινή σε βάρος του κ. Αγγελάκη έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα (με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου 2011), ο Αγγελάκης κατηγορούνταν ότι είχε παρακρατήσει παράνομα απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ που αφορούσαν την ασφάλεια του κράτους. Η έρευνα σε βάρος του πρώην τμηματάρχη της Α΄ Διεύθυνσης Κατασκοπείας είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2010 έπειτα από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κατείχε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα με αντικείμενο που ήταν εκτός της αρμοδιότητάς του. Σημειώνεται ότι λίγους μήνες νωρίτερα, η νέα, τότε, διοίκηση της υπηρεσίας (υπό τους κ. Κ. Μπίκα και Φ. Παπαγεωργίου) είχε τυπικά προαγάγει τον κ. Αγγελάκη από τον βαθμό του τμηματάρχη σε αυτόν του υποδιευθυντή, απομακρύνοντάς τον ωστόσο από τη θέση του στην Α΄ Υποδιεύθυνση (αρμόδια για τη διαχείριση μυστικών κονδυλίων) της Α΄ Διεύθυνσης Κατασκοπείας της ΕΥΠ.

Το διάστημα μετά τη μετακίνησή του, στελέχη της τότε διοίκησης της υπηρεσίας είχαν ζητήσει να ενημερωθούν για το περιεχόμενο εγγράφων που ο 55χρονος εξακολουθούσε να κατέχει σε φωριαμό στο γραφείο του. Ο ίδιος φέρεται να είχε υποστηρίξει ότι επρόκειτο για προσωπικά έγγραφα, καθώς και έγγραφα της συνδικαλιστικής οργάνωσης της ΕΥΠ της οποίας ο ίδιος είχε διατελέσει πρόεδρος επί σειρά ετών.

Υστερα από έρευνα, ωστόσο, από αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας, προέκυψε ότι στα ερμάρια του κατηγορουμένου υπήρχαν απόρρητα έγγραφα (ο αριθμός τους -σύμφωνα με τη δικογραφία- ξεπερνούσε τις 2.000), τα περισσότερα από τα οποία δεν έπρεπε να βρίσκονται στην κατοχή του, καθ’ όσον ο ίδιος δεν ήταν αρμόδιος για τον χειρισμό τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε βάρος του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΥΠ έχει ασκηθεί δίωξη και για την υπόθεση της έκδοσης πλαστών αποδείξεων «αμοιβών» της Υπηρεσίας σε 14 δημοσιογράφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή