Η χαμένη «αίγλη» των φοιτητικών εκλογών

Η χαμένη «αίγλη» των φοιτητικών εκλογών

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μύκονος μοιάζει ντεμοντέ, η εποχή επιτάσσει… ρεφενέ! Πέρασαν οι εποχές που οι φοιτητικές παρατάξεις σκόρπιζαν αφειδώς χρήματα στον προεκλογικό τους αγώνα για τις φοιτητικές εκλογές, το καλό αποτέλεσμα στις οποίες θα εξαργύρωναν οι φοιτητοπατέρες με θέσεις στα κλιμάκια του μητρικού κόμματος. Σήμερα τα πάρτι και οι εκδρομές των φοιτητικών παρατάξεων έχουν κοπεί, ενώ η προεκλογική ζύμωση γίνεται μέσα στη σχολή σε στυλ… παρεΐστικο και καθόλου προκλητικό.

«Σε μια εποχή που τα ΑΕΙ καλούνται περισσότερο από ποτέ να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις της κοινωνίας και να καταστούν μοχλοί ανάπτυξης για τη χώρα, υπάρχει λόγος να ψηφίσεις στις φοιτητικές εκλογές», λέει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ενόψει των φοιτητικών εκλογών της προσεχούς Τετάρτης 7 Μαΐου. «Υπάρχει λόγος», υποστηρίζει η ίδια παράταξη στο διττό μήνυμά της: η ίδια έχει λόγο (δηλαδή, προτάσεις για την αναβάθμιση των ΑΕΙ και των φοιτητικών συλλόγων), ενώ από την πλευρά τους οι φοιτητές έχουν λόγο να συμμετάσχουν στις εκλογές και να την ψηφίσουν. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θεωρείται βέβαιο ότι θα καταγάγει μία ακόμη νίκη, και έτσι το ουσιαστικό στοίχημά της είναι να διευρύνει τα ποσοστά της αυξάνοντας τη συμμετοχή, σε μια περίοδο που το ενδιαφέρον των φοιτητών για τον φοιτητικό συνδικαλισμό μειώνεται.

Πέρυσι η χρονιά στιγματίστηκε από τη χαμηλότερη συμμετοχή μεταπολιτευτικά – περίπου 100.000 φοιτητές ψήφισαν, μόλις το 50% του συνόλου των ενεργών φοιτητών. Από την άλλη, η οικονομική κρίση έχει σαφώς επηρεάσει τη λειτουργία των φοιτητικών παρατάξεων, όμως παραμένουν κραταιοί οι κομματικοί μηχανισμοί. Και αυτό φαίνεται από την ισχνή δυναμική που έχει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εντός των ΑΕΙ, η οποία έχει νικηθεί κατά κράτος από τις άλλες αριστερές φοιτητικές παρατάξεις του ΚΚΕ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Πέρυσι η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην τελευταία θέση, πίσω από την ΠΑΣΠ, το ΜΑΣ του ΚΚΕ και την ΕΑΑΚ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Φέτος, ενδιαφέρον έχει η δυναμική των παρατάξεων της Αριστεράς, καθώς και το αποτύπωμα στην ΠΑΣΠ, η οποία σε πολλές σχολές έχει διασπασθεί. Χαρακτηριστικά, υπάρχουν πληροφορίες ότι τα μέλη της ισχυρής ΠΑΣΠ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), που τάχθηκαν με οξύτατα κατά του νόμου Διαμαντοπούλου, προσεγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν μιλώντας στην «Κ» παλαιότερα στελέχη φοιτητικών παρατάξεων, τη «χρυσή» οκταετία έως το 2008 ο προεκλογικός αγώνας μιας μεγάλης φοιτητικής παράταξης κόστιζε έως 120.000 ευρώ. Και αυτό διότι η ετήσια κομματική χρηματοδότηση προς τις παρατάξεις ήταν μεγάλη, και το μεγαλύτερο μέρος από την ετήσια χρηματοδότησή τους το «έριχναν» οι παρατάξεις σε αυτή την περίοδο. Τότε, οι φοιτητοπατέρες είχαν δωρεάν κινητό τηλέφωνο και πληρωμένο τον λογαριασμό, οι παρατάξεις οργάνωναν συναυλίες και εκτύπωναν χιλιάδες προεκλογικές αφίσες και φυλλάδια. Μάλιστα, για να ψηφίσουν όσο περισσότεροι φοιτητές, διάφορες παρατάξεις είχαν οργανώσει σύστημα για την κάλυψη των εξόδων των «ετεροδημοτών» προς τη σχολή, εκείνων δηλαδή που σπούδαζαν σε σχολή μακριά από το σπίτι τους, όμως δεν παρακολουθούσαν τα μαθήματα.

Φέτος, η προεκλογική εκστρατεία γίνεται μέσω email, καρτών, μικρών αφισών. Οσο για τις «περιβόητες» εκδρομές σε κοσμικούς προορισμούς, η ΔΑΠ είχε βέβαια την πρωτοκαθεδρία της οργάνωσής τους προς Μύκονο και Αράχωβα, όμως αντίστοιχες εξόδους έχει κάνει και το ΜΑΣ σε σχολές με ισχυρή δύναμη.  «Αυτά πλέον κόπηκαν, κυρίως διότι οι φοιτητές δεν έχουν χρήματα αλλά και διάθεση», ανέφερε στην «Κ» μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Τώρα τα στελέχη των παρατάξεων επιχειρούν να προσελκύσουν μέλη ή έστω ψηφοφόρους, παρεμβαίνοντας σε ζητήματα που αφορούν φοιτητικά θέματα (π.χ. χρόνος οργάνωσης των εξετάσεων, διανομή φωτοτυπιών συγγραμμάτων). Ως προς τις προτάσεις διασκέδασης, οι παρατάξεις αρκούνται σε χαλαρές προσκλήσεις σε μπαρ κοντά στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, στο Κολωνάκι, στο Γκάζι, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, στα Εξάρχεια (αναλόγως του προφίλ κάθε παράταξης). Παρελθόν αποτελούν τα πάρτι στα νυχτερινά κέντρα με φθηνό εισιτήριο–προσφορά της παράταξης. Αλλωστε, για πολλούς, απολιθώματα του παρελθόντος αποτελούν και οι ίδιες οι φοιτητικές παρατάξεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή