Επάνοδος «εφέδρων» στο Δημόσιο, βάσει ΣτΕ

Επάνοδος «εφέδρων» στο Δημόσιο, βάσει ΣτΕ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Δημόσιο, μετά απόφαση κατανομής που θα υπογράφει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επανέρχονται βάσει της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας υπάλληλοι που είχαν τεθεί σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας.

Η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου για την εφεδρεία, με αποτέλεσμα όσοι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν τεθεί εκτός Δημοσίου με τη συγκεκριμένη διαδικασία μπορούν να διεκδικήσουν επανασύσταση της θέσης τους που είχε καταργηθεί.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορά τους υπαλλήλους που είχαν αποχωρήσει από την υπηρεσία λόγω αυτοδίκαιης απόλυσης κατ’ εφαρμογή του άρθρου 33 του Ν. 4024/2011 που αφορά συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις, καθώς και αυτούς που τελούν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας.

Υποβολή αιτήματος

Η «επάνοδος» εφόσον το επιλέξουν οι ίδιοι, θα γίνει με αίτημα που μπορούν να υποβάλουν στις υπηρεσίες τους οι εν λόγω δημόσιοι υπάλληλοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μη διαταραχθεί η αναλογία 1 προς 5 (σ.σ.: μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) που προβλέπεται από το Μνημόνιο καθώς και να υπάρχει απόφαση κατανομής του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Εξαιτίας της σωρείας υποβολής ερωτημάτων από υπηρεσίες που αφορούν στην επαναφορά της συγκεκριμένης κατηγορίας δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέστειλε έγγραφο προς όλες τις αποκεντρωμένες διοικήσεις στο οποίο επισημαίνεται: «Προκειμένου να διασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3833/2010 που ορίζουν ότι ο αριθμός των ετησίων προσλήψεων και διορισμών του μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος συνολικά από τον λόγο ένα προς πέντε και λαμβάνοντας υπόψη ότι αφενός μεν οι οργανικές θέσεις των εν λόγω υπαλλήλων καταργήθηκαν αυτοδικαίως και αφετέρου με την επαναφορά τους στην υπηρεσία προκαλείται αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών επαναφοράς είναι η έκδοση απόφασης κατανομής του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης».

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο πρόκειται για την «πάγια διαδικασία που ακολουθείται για κάθε πρόσληψη στο Δημόσιο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή