«Μάχη» για τα δωρεάν προϊόντα στις λαϊκές αγορές

«Μάχη» για τα δωρεάν προϊόντα στις λαϊκές αγορές

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στις λαϊκές αγορές όπου παραγωγοί και λιανοπωλητές μοιράζουν δωρεάν τα προϊόντα τους, σε μία κίνηση διαμαρτυρίας απέναντι στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τη λειτουργία των αγορών αυτών.

Ο συνωστισμός είναι μεγάλος και δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα και στη κυκλοφορία των αυτοκινήτων στους παρακείμενους δρόμους, όπου πραγματοποιούνται οι κινητοποιήσεις αυτές.

Στη λαϊκή αγορά του Κολωνού, ο πάγκος που έστησαν οι παραγωγοί έπεσε από την πίεση του κόσμου να πάρει τα δωρεάν φρούτα και λαχανικά, ενώ και σε άλλες λαϊκές δημιουργήθηκαν σκηνές έντασης.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση, ανακοίνωσαν ότι θα μοιράσουν δωρεάν σήμερα τα προϊόντα τους στους καταναλωτές και θα τους ενημερώσουν για τις επιπτώσεις του νέου νομοσχεδίου στη συρρίκνωση των λαϊκών αγορών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τις 10:30 πμ, διανέμονται δωρεάν προϊόντα στους καταναλωτές στις εξής λαϊκές:

ΑΝΩ Ν. ΣΜΥΡΝΗ στην οδό Ελλησπόντου

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ στον 'Άγιο Αντώνιο

ΚΟΛΩΝΟΣ στην οδό Επιδαύρου

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ στην οδό Ρήγα Φεραίου

ΝΙΚΑΙΑ στην οδό Φιλαδελφείας

ΜΕΝΙΔΙ στο Δημαρχείο (Μπόσδα)

ΕΛΕΥΣΙΝΑ στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Αύριο, Πέμπτη 1 Μαΐου, δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους.

Συνωστισμός για τα δωρεάν προϊόντα στην Καμάρα

Δωρεάν διανομή προϊόντων και ενημέρωση των πολιτών για τις αλλαγές που προωθούνται με το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο περιλαμβάνει το «μενού» της σημερινής κινητοποίησης των παραγωγών και της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, οι οποίοι από χθες βρίσκονται σε απεργία διαρκείας.

Από νωρίς το πρωί, πάνω από 150 παραγωγοί των προαναφερόμενων περιοχών βρίσκονται στην Καμάρα, μοιράζοντας δωρεάν φρούτα και λαχανικά, όπως τομάτες, αγγούρια, πιπεριές και μαρούλια.

«Από το συνωστισμό του κόσμου έχουμε μέχρι και λιποθυμίες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων των παραπάνω περιοχών (που αριθμεί 5000 μέλη), Βασίλης Μακρίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Μακρίδη, η κινητοποίηση θα διαρκέσει μέχρι να εξαντληθούν τα προϊόντα, ενώ το απόγευμα θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο κινητοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί όλης της χώρας, με αφορμή το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, μιλούν για «αφανισμό των λαϊκών αγορών», με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών να υποστηρίζει, μάλιστα, πως «με αυτό το νόμο θέλουν να διαλύσουν τις λαϊκές αγορές και να ρίξουν το εμπόριο στα μεγάλα σούπερ μάρκετ».

Οι παραγωγοί διαφωνούν -μεταξύ άλλων- με την απόδοση των θέσεων στις λαϊκές αγορές με κλήρωση, ζητώντας να γίνεται με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές που αναφέρουν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.

Ζητούν, επίσης, να μην εμπλέκονται οι Δήμοι στις υφιστάμενες λαϊκές αγορές, οι οποίες είναι οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια, λένε «όχι» στα «υπέρογκα και εξοντωτικά πρόστιμα, από 1000 έως 5000 ευρώ», τις διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα που στην πλειοψηφία τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και ένα χρόνο, αλλά και στον διαχωρισμό μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών στον χώρο των λαϊκών αγορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή