Συνελήφθη Καναδός για μεγάλη απάτη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ

Συνελήφθη Καναδός για μεγάλη απάτη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καναδός, ηλικίας 58 ετών, ο οποίος καταζητούνταν από τις διωκτικές Αρχές των ΗΠΑ, με διεθνές ένταλμα σύλληψης, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διάπραξη χρηματιστηριακών και ηλεκτρονικών απατών, μεγάλης αξίας, εντοπίστηκε και συνελήφθη προχτές από αστυνομικούς της Οικονομικής Αστυνομίας, στο Παλαιό Φάληρο.

Ο άνδρας, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, θεωρείται αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιούνταν από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2008 στην Πενσιλβάνια, καθώς και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ και εμπλέκεται, κατά την αμερικανική ποινική νομοθεσία, σε αδικήματα συνωμοσίας για τη διάπραξη απάτης τίτλων καθώς και σε υποθέσεις απάτης, μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές, υπολογίζεται ότι η οργάνωση από την απάτη αποκόμισε πάνω από 8.000.000 δολάρια ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο δράστης, ως πρόεδρος και διευθυντής εταιρείας και μέτοχος άλλων δύο εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στον χρηματιστηριακό κλάδο, χρησιμοποιούσε τις εταιρείες σαν «όχημα» για να πραγματοποιεί απάτες με τη μέθοδο «pump and dump». Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτήν, η τιμή και η συναλλαγματική αξία των μετοχών μεγεθύνεται τεχνητά και όταν ανέβει στα ύψη οι δράστες πωλούν τα αξιόγραφα σε υψηλή τιμή, σε ανυποψίαστους επενδυτές.

Με τη μεθοδολογία αυτή, αποκόμιζαν υπέρογκα κέρδη, καθώς οι επενδυτές κατέβαλαν ποσά για μετοχές που η πραγματική τους αξία ήταν πολύ μικρότερη από την τιμή διαπραγμάτευσης, ενώ τον Ιούλιο του 2008, η συγκεκριμένη ομάδα, δωροδόκησε χρηματιστές με σκοπό την υπερβολική αύξηση των τιμών πώλησης των μετοχών και την εξαπάτηση των επενδυτών.

Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και στη συνέχεια στις φυλακές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή