Ενα ελληνικό ΑΕΙ στην παγκόσμια ελίτ

Ενα ελληνικό ΑΕΙ στην παγκόσμια ελίτ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μόλις ελληνικό πανεπιστήμιο βρίσκεται στην ελίτ των πανεπιστημίων διεθνώς, όπως διαμορφώνεται ετησίως στην κατάταξη των Times. Πρόκειται για το Πανεπιστήμιο Κρήτης το οποίο μεταξύ των 400 ΑΕΙ της κατάταξης βρίσκεται στην ομάδα των θέσεων μεταξύ 301-350 (η κατάταξη εξειδικεύει τις θέσεις μόνο για τα 200 πρώτα πανεπιστήμια, τα υπόλοιπα τα ομαδοποιεί ανά πενηντάδα).

Ειδικότερα, στην πρώτη θέση βρίσκεται το California Institute of Technology (Caltech) των ΗΠΑ καθώς συγκέντρωσε 94,9 μονάδες. Κριτήρια της κατάταξης είναι οι απόψεις των φοιτητών, των πανεπιστημιακών, της αγοράς εργασίας και των αρμόδιων κρατικών λειτουργών σε κάθε χώρα. Τις πρώτες 200 θέσεις μονοπωλούν τα πανεπιστήμια των μεγάλων οικονομικά και πληθυσμιακά χωρών, με την πρωτοκαθεδρία στα ΑΕΙ των ΗΠΑ. Ενδεικτικά, από τα πρώτα 20, 15 είναι των ΗΠΑ και παρεμβάλλονται η Οξφόρδη (2η), το Κέμπριτζ (7ο), το Imperial College (10ο), το Institute of Technology της Ζυρίχης (14ο) και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο (20ό).

Βέβαια, μεταξύ των πρώτων 200 πανεπιστημίων έχουν πλασαριστεί ΑΕΙ από χώρες με πληθυσμό αντίστοιχο ή μικρότερο της Ελλάδας, όπως το Βέλγιο (3), το Ισραήλ (2) και από ένα η Αυστρία, η Δανία και η Φινλανδία. Μάλιστα, στην 199η θέση βρέθηκε το Πανεπιστήμιο του Μποάτζισι της Κωνσταντινούπολης, συγκεντρώνοντας 44,3 μονάδες, ισοβαθμώντας με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Βελτίωσε τη θέση του

Τις εντυπώσεις από την ελληνική απουσία στη λίστα Times Higher Education δεν αλλάζει ούτε το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι 48ο μεταξύ των ιδρυμάτων που έχουν ιδρυθεί τα τελευταία 50 χρόνια, και άρα κατατάσσονται με κριτήριο τον δυναμισμό τους και τη βήματα προόδου που κάνουν. «Παρά τις γνωστές, τεράστιες οικονομικές προκλήσεις στην Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης πέτυχε να βελτιώσει τη θέση του στην παγκόσμια ελίτ των ΑΕΙ», αναφέρει η έκθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή