Υποψηφιότητες από το εξωτερικό θέλει το ΕΚΠΑ

Υποψηφιότητες από το εξωτερικό θέλει το ΕΚΠΑ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη Δευτέρα 2 Ιουνίου έως και την Τετάρτη 18 Ιουνίου θα πρέπει να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους οι πανεπιστημιακοί που ενδιαφέρονται για τη θέση του πρύτανη στο αρχαιότερο ίδρυμα της χώρας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το Συμβούλιο του Ιδρύματος (Σ.Ι.) θα προχωρήσει στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος προς την κοινότητα του ΕΚΠΑ και τους Ελληνες πανεπιστημιακούς του εξωτερικού.

Ειδικότερα, το Σ.Ι. συνεδρίασε, με τηλεδιάσκεψη, την Τετάρτη στα Προπύλαια, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Συγκλήτου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ανακοίνωση του Σ.Ι. ένα μήνα πριν από την έναρξη της προθεσμίας δεν είναι εσπευσμένη. Και αυτό διότι το Σ.Ι. επιδιώκει να προσελκύσει υποψηφιότητες και Ελλήνων πανεπιστημιακών που εργάζονται σε ΑΕΙ του εξωτερικού. Αλλωστε, εάν επιλεγεί ένας πανεπιστημιακός από το εξωτερικό, το Σ.Ι. θα στείλει ένα σαφές μήνυμα για αλλαγή σελίδας -ύστερα από τη θητεία του Θεοδόση Πελεγρίνη- στο ΕΚΠΑ με βάση τη φιλοσοφία του νόμου 4009 του 2011. Ομως, θεωρείται δύσκολο να υπάρξουν υποψηφιότητες από το εξωτερικό εάν δεν δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση Ελλήνων που διδάσκουν σε ξένα ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, το Σ.Ι. του ΕΚΠΑ, όπως και των άλλων ΑΕΙ, ζητεί τη σύσταση προσωποπαγούς θέσης καθηγητή, την οποία θα καταλάβει ο νέος πρύτανης, με απολαβές στο ύψος εκείνων του γενικού γραμματέα υπουργείου.

Παρόλα αυτά, με βάση τα έως τώρα δεδομένα για τις πιθανές υποψηφιότητες, δεν αποκλείεται το ΕΚΠΑ να αποκτήσει τελικά πρύτανη από το εξωτερικό! Και αυτό διότι ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Χριστόδουλος Στεφανάδης, επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα, αλλά επειδή συνταξιοδοτείται από το ΕΚΠΑ θα το κάνει αξιοποιώντας τη θέση καθηγητή πλήρους απασχόλησης που κατέχει στο Emory University της Ατλάντα των ΗΠΑ. Ο νόμος 4009 παρέχει σχετικό δικαίωμα.

Ως προς τη διαδικασία, στην εφορευτική επιτροπή των εκλογών, που θα γίνουν με ηλεκτρονική ψηφοφορία, επελέγησαν ο Ιωάννης Δρόσος (Νομική Σχολή) στη θέση του προέδρου και ο Ιωάννης Ιωαννίδης (Τμήμα Πληροφορικής-Τηλεπικοινωνιών) και η Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα (Ιστορικό-Αρχαιολογικό).

Τέλος, το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ βρίσκονται εν αναμονή της διαπιστωτικής πράξης του υπ. Παιδείας που θα ορίζει τους διοικητικούς υπαλλήλους οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα με βάση τη νέα σχετική ΚΥΑ που καταργεί τελικά 349 θέσεις διοικητικών στο ΕΚΠΑ και άλλες 175 στο ΕΜΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή