Μακρή: Ελεγχοι δομών ψυχικής υγείας χωρίς εξαίρεση, ούτε για πολιτικούς

Μακρή: Ελεγχοι δομών ψυχικής υγείας χωρίς εξαίρεση, ούτε για πολιτικούς

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Από τον έλεγχο των δομών ψυχικής Υγείας δεν θα εξαιρεθούν ούτε εκείνες στις οποίες συμμετέχουν εν ενεργεία πολιτικοί ή συγγενείς συνδικαλιστών ή οι έχοντες διαχρονικά ασυλία. Αυτή τη φορά, τον τελικό λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη». Αυτό τόνισε χθες η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, με αφορμή τις σοβαρές παρατυπίες που κατέδειξαν έλεγχοι σε στοιχεία που δήλωσαν μονάδες ψυχικής υγείας ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το πρώτο εξάμηνο του 2013 έχουν δηλωθεί μισό εκατομμύριο πράξεις σε ψυχικά ασθενείς, αριθμός που χαρακτηρίστηκε από την κ. Μακρή «υπερβολικός και ύποπτος». Οπως είπε ενδεικτικά, «υπάρχει περίπτωση ασθενούς που έχει γεννηθεί το 1931 και καταγράφεται ότι καθημερινά κάνει γιόγκα και γυμναστική».

Από δειγματοληπτικούς ελέγχους για το α΄ εξάμηνο του 2013 διαπιστώθηκε σε 18 φορείς ΝΠΙΔ όπου λειτουργούν μονάδες ψυχικής υγείας ότι δύο στους δέκα ασθενείς (18,2%) επισκέπτονταν την ίδια ημέρα διαφορετικά Κέντρα Ημέρας Ψυχικής Υγείας σε διαφορετικές πόλεις, ενώ τέσσερις στους δέκα νοσηλεύονταν και ως εσωτερικοί ασθενείς σε οικοτροφεία και ταυτόχρονα έκαναν χρήση υπηρεσιών υγείας από κέντρα ημέρας. Ο έλεγχος κατέδειξε ότι το 3% των ασθενών διαμένει ταυτόχρονα σε περισσότερους του ενός ξενώνες, ενώ το 12% των ΑΜΚΑ που δηλώθηκαν δεν ταυτοποιούνται με φυσικό πρόσωπο. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν στο σύνολο των μονάδων.

Εν τω μεταξύ, στην κοινή διαπίστωση ότι δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω περικοπές στην υγεία κατέληξαν την Τρίτη ο νυν και ο πρώην υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του επικ. καθηγ. Πολιτικής της Υγείας Κυρ. Σουλιώτη «Η δημόσια ασφάλιση Υγείας στην Ελλάδα». Για το 2014, οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 1,6 δισ. ευρώ και 2 δισ. ευρώ, έναντι 1,86 δισ. ευρώ και 2,4 δισ. ευρώ που ήταν οι σχετικοί προϋπολογισμοί αντίστοιχα το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή