Ελληνικά μαχητικά στη νατοϊκή «Jawtex»

Ελληνικά μαχητικά στη νατοϊκή «Jawtex»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα ελληνικά μαχητικά τύπου F-16 Block 52+ θα συμμετάσχουν στη νατοϊκή άσκηση «Jawtex 2014» που θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 23 Μαΐου στη Γερμανία και τη Βόρεια Θάλασσα. Πρόκειται για την ετήσια άσκηση της γερμανικής αεροπορίας, της Luftwaffe, και ταυτόχρονα για τη μεγαλύτερη άσκηση διακλαδικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, η οποία προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία στο φως όσων συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην Ουκρανία.

Η άσκηση είχε προγραμματιστεί προτού ξεσπάσει η ουκρανική κρίση. Σύμφωνα με γερμανικές πηγές, όμως, θα έχει διευρυμένη συμμετοχή των νατοϊκών εταίρων εξαιτίας της. Αλλωστε, ο γ.γ. της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, είχε δηλώσει δημόσια πριν από 20 ημέρες ότι θα υπάρξει αναβαθμισμένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και ότι θα ενισχυθούν και θα εντατικοποιηθούν όλες οι περιπολίες και ασκήσεις στην περιοχή. Η ενισχυμένη παρουσία των νατοϊκών εταίρων στην «Jawtex» αντανακλά αυτή τη βούληση και, στο πλαίσιο αυτό, έχει ιδιαίτερη σημασία ότι οι Γερμανοί μετέφεραν την άσκηση της Luftwaffe από τη Νότια Γερμανία στη Βόρεια, με επιχειρήσεις και στη Βόρεια Θάλασσα. Η «Jawtex» θα διεξαχθεί σε μικρή απόσταση από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία και έχουν καταστήσει σαφή την ανησυχία τους σε όλα τα νατοϊκά φόρα. Πέραν τούτου, οι Γερμανοί άλλαξαν και το επιχειρησιακό σχέδιο: η «Jawtex» (Joint Air Warfare Tactical Exercise) θα είναι μια επιχείρηση του τύπου Air Surface Integration, της συνεργασίας δηλαδή της αεροπορίας με τον στρατό και το ναυτικό.

4.300 ένστολοι

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 4.300 ένστολοι και 110 αεροσκάφη από 11 διαφορετικές χώρες. Θα δοκιμαστεί επίσης η συνεργασία πολλών διαφορετικών τύπων: πέρα από τα δικά μας F-16, οι Φινλανδοί συμμετέχουν με F-18, οι Γάλλοι με Rafale, οι Γερμανοί και οι Ιταλοί με Eurofighter και οι Ούγγροι με σουηδικά μαχητικά τύπου Gripen. Θα δοκιμαστεί επίσης η συμβατότητα των συστημάτων αεράμυνας, καθώς στην άσκηση θα λάβουν μέρος αμερικανικά Patriot και γαλλικά Crotale.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή