Τα ραντεβού με γιατρούς

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην Πρωτομαγιά, ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ καρδιολόγος A.B., με ιατρείο στην Αθήνα, είχε ήδη προγραμματίσει για τον Μάιο 99 επισκέψεις ασφαλισμένων. Με δεδομένο ότι το μηνιαίο «πλαφόν» των επισκέψεων ασφαλισμένων που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ είναι 300, ο γιατρός αυτός είχε τη δυνατότητα να δεχθεί «δωρεάν» ακόμη 201 ασφαλισμένους. Ο συμβεβλημένος παθολόγος Γ.Κ. στη Θεσσαλονίκη είχε ακόμη 102 διαθέσιμες επισκέψεις για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για τον Μάιο και η συνάδελφός του Π.Γ. στην ίδια πόλη είχε ήδη προγραμματίσει 254 από τα 300 ραντεβού του «πλαφόν» για τον ίδιο μήνα.

Περίπου 2.500 ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αναζητούν καθημερινώς μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού (www.eopyy.gov.gr, στο πεδίο «Διαθέσιμες Ιατρικές Επισκέψεις») πληροφορίες για τους συμβεβλημένους γιατρούς που έχουν ακόμη «περιθώριο» να δεχθούν χωρίς χρέωση στο ιατρείο τους. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται από τις 20 Μαρτίου και χαρακτηρίζεται από τους αρμοδίους του ΕΟΠΥΥ επιτυχημένο, καθώς στο διάστημα αυτό έχουν σταματήσει οι καταγγελίες ασφαλισμένων για γιατρούς που δεν τους δέχονται δωρεάν επικαλούμενοι το «πλαφόν». Αυτός ήταν και ο σκοπός, καθώς σχεδόν από την αρχή που εφαρμόσθηκε το μηνιαίο ανώτατο όριο επισκέψεων σε συμβεβλημένους γιατρούς, υπήρξαν σοβαρά παράπονα από τους ασφαλισμένους που έπεφταν θύματα της πρακτικής «επιλογής» ασθενών από γιατρούς που ακόμη και τις πρώτες ημέρες κάθε μήνα υποστήριζαν ότι είχαν «κλείσει» το πλαφόν.

Από την έως σήμερα επεξεργασία των στοιχείων που συγκεντρώνονται προκύπτει ότι στην πραγματικότητα, ένας πολύ μικρός αριθμός συμβεβλημένων γιατρών συμπληρώνει όντως από τις πρώτες ημέρες κάθε μήνα το πλαφόν των επισκέψεων για λόγους που έχουν να κάνουν με την ειδικότητά του, τον πληθυσμό που καλύπτει κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν καταγράψει οι γιατροί στο σύστημα, την 1η Μαΐου, από τους 299 συμβεβλημένους καρδιολόγους της Αττικής 31 είχαν προγραμματίσει ραντεβού για τον μήνα και 3 είχαν λιγότερα από 50 διαθέσιμα ραντεβού. Από τους 130 συμβεβλημένους παθολόγους του νομού Θεσσαλονίκης, οι 22 είχαν προγραμματίσει ραντεβού. Από αυτούς οι 9 είχαν ήδη «κλείσει» περισσότερα από τα μισά ραντεβού του πλαφόν.

Για τον προηγούμενο μήνα, έως τις 30/4/2014 είχαν καταγραφεί στο σύστημα 886.925 εκτελεσμένες επισκέψεις από 3.990 γιατρούς. Οι προγραμματισμένες επισκέψεις ασφαλισμένων που είχαν ήδη καταχωρισθεί για τον Μάιο ήταν 34.897 από 319 συμβεβλημένους γιατρούς. Και όπως επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, «για εμάς ένας γιατρός που δεν ενημερώνει το σύστημα για προγραμματισμένα ραντεβού σημαίνει ότι έχει την ευχέρεια να δεχθεί ασφαλισμένους».

Ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ σήμερα είναι 4.500 και αναμένεται σύντομα να αυξηθεί, καθώς με τροπολογία του υπουργείου Υγείας άνοιξε ο δρόμος για την υπογραφή συμβάσεων με τους περίπου 3.000 γιατρούς και οδοντιάτρους πρώην πολυϊατρείων ΕΟΠΥΥ που επέλεξαν να μην ενταχθούν στο ΠΕΔΥ – Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας. «Η αγωνία μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να βρουν εύκολα γιατρό», σημειώνει ο κ. Κοντός, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια είναι δύσκολη, καθώς απαιτείται και η εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων: μόνο η αύξηση του μηνιαίου πλαφόν των γιατρών από 200 επισκέψεις σε 400 το τετράμηνο Δεκεμβρίου ’13 – Μαρτίου ’14 (λόγω της μη λειτουργίας των πολυϊατρείων) «κόστισε» στον ΕΟΠΥΥ επιπλέον 36 εκατ. ευρώ ως δαπάνη.

Υπογραμμίζεται ότι εδώ και δέκα ημέρες επαναλειτουργούν και οι πενταψήφιοι αριθμοί 14554, 14784, 14884 και 14900, στους οποίους καλούν όσοι θέλουν να κλείσουν ραντεβού σε γιατρούς μονάδων του ΠΕΔΥ (πρώην πολυϊατρεία ΕΟΠΥΥ) και οι οποίοι έως και τον περασμένο Νοέμβριο –οπότε έκλεισαν τα πολυϊατρεία– δέχονταν σε καθημερινή βάση περίπου 55.000 κλήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή