Ο Μαζιώτης σε 6 ληστείες τραπεζών

Ο Μαζιώτης σε 6 ληστείες τραπεζών

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έξι ληστείες τραπεζών συνδέει η ΕΛ.ΑΣ. τον καταζητούμενο τρομοκράτη Νίκο Μαζιώτη. Πρόκειται για ένοπλες ληστείες που έχουν διαπραχθεί το διάστημα από τον Μάιο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2014, με τη συνολική λεία να υπολογίζεται σε 15 εκατ. ευρώ. Η πιο πρόσφατη είναι αυτή στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Κλειτορία Αχαΐας. Γενετικό υλικό (DNA) του επικηρυγμένου τρομοκράτη ανιχνεύθηκε σε κάλυκα από το όπλο ενός εκ των δραστών. Βρέθηκε έξω από το υποκατάστημα, στο σημείο όπου οι ληστές αντάλλαξαν πυρά με αστυνομικούς του τοπικού τμήματος. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο Μαζιώτης είναι εκείνος που πυροβόλησε και τραυμάτισε στο πόδι τον αστυνομικό που προσπάθησε να τους καταδιώξει. Η λεία ήταν «μόλις» 4.000 ευρώ, καθώς οι δράστες δεν κατάφεραν να παραβιάσουν το χρηματοκιβώτιο εντός του οποίου υπήρχαν 200.000 ευρώ.

Συμμετοχή Μαζιώτη έχει προκύψει και στην ένοπλη ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Μέθανα Τροιζηνίας την 25η Ιουλίου 2013. Τον περασμένο Οκτώβριο, η ΕΛ.ΑΣ. είχε ανακοινώσει ότι δακτυλικό αποτύπωμά του είχε βρεθεί σε χώρο της τράπεζας, από την οποία ο Μαζιώτης και οι συνεργοί του είχαν αρπάξει ποσό άνω των 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει τότε γνωστά, ο καταζητούμενος τρομοκράτης, λίγες ημέρες πριν από τη ληστεία στα Μέθανα, είχε επισκεφθεί την τράπεζα παριστάνοντας τον πελάτη προκειμένου να ελέγξει τους χώρους του υποκαταστήματος.

Πλην των ληστειών σε Κλειτορία και Μέθανα, η ΕΛ.ΑΣ. συνδέει τον καταδικασμένο σε 50ετή κάθειρξη Μαζιώτη με ένοπλες ληστείες τραπεζών σε Νεμέα (30/5/2012), Σπέτσες (16/7/2012), Ακράτα (20/12/2012) και Βελεστίνο (14/8/2013). Η συμμετοχή Μαζιώτη στις προαναφερθείσες ληστείες προκύπτει, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από την κοινή μεθοδολογία (modus operandi) των δραστών, τον σωματότυπο κ.ά. Πιθανολογείται, επίσης, ότι είτε ο Μαζιώτης είτε κάποιος από τους συνεργούς του γνωρίζει ή διαμένει στην Πελοπόννησο, όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότερες ληστείες.

Σημειώνεται πως η ληστεία στη Νεμέα διαπράχθηκε πριν ο Μαζιώτης παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί και επιστρέψει στην παρανομία, τον Ιούνιο του 2012.

Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής υποστηρίζουν ότι στην «ομάδα Μαζιώτη» συμμετέχουν επτά άτομα. Μεταξύ αυτών θεωρούν πιθανό να βρίσκονται 35χρονος αντιεξουσιαστής, που καταζητείται από τον Μάρτιο του 2013, μετά τον εντοπισμό αυτοκινήτου με όπλα σε πάρκινγκ στα Εξάρχεια.

Και στις έξι ληστείες ο Μαζιώτης και οι συνεργοί του φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα, παρότι αυτό δεν είναι εύκολα ορατό στις φωτογραφίες από τις κάμερες ασφαλείας που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Ηταν επίσης εφοδιασμένοι με βαρύ οπλισμό, υποπολυβόλα τύπου Scorpion και τυφέκια Καλάσνικοφ. Τον οπλισμό μετέφεραν μέσα σε σακ βουαγιάζ που εντοπίστηκαν να κρατούν πριν μπουν στα υποκαταστήματα και μετά την αποχώρησή τους από αυτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή