«Σύνδεσμοι» της σπείρας στις ΗΠΑ

«Σύνδεσμοι» της σπείρας στις ΗΠΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συνδρομή της υπηρεσίας ελέγχου μετανάστευσης και τελωνείων των ΗΠΑ (Immigration and Customs Enforcement – ICE) η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε κύκλωμα διακίνησης Αλβανών υπηκόων από την Ελλάδα με προορισμό τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, την Αυστραλία και τον Καναδά. Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος συνέλαβαν το Σάββατο έξι άτομα, ανάμεσα στα οποία τον 41 ετών Ελληνα «εγκέφαλο». Πρόκειται για ιδιοκτήτη καφετέριας στον Αγ. Παντελεήμονα που στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για πλαστογραφία. Κατά πληροφορίες, μέσω τραπεζικού του λογαριασμού έχουν διακινηθεί πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Μέρος των χρημάτων εστάλησαν με τη μορφή εμβασμάτων στις ΗΠΑ όπου το κύκλωμα διέθετε «συνδέσμους». Αλλωστε, στο διάστημα της έρευνας (από τον Ιανουάριο μέχρι το περασμένο Σάββατο) προέκυψαν επικοινωνίες του επικεφαλής της σπείρας με άτομα σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία. Κατηγορίες για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση αντιμετωπίζουν τέσσερα ακόμα άτομα που ωστόσο δεν συνελήφθησαν.

Το κύκλωμα δραστηριοποιείται από το 2010. Σε αυτό το διάστημα τα μέλη του κατηγορούνται ότι προώθησαν παράνομα στο εξωτερικό 96 υπηκόους Αλβανίας. Μεταξύ αυτών 20 παιδιά. Οι περισσότεροι, παράνομοι μετανάστες (53 ενήλικες και 26 ανήλικοι) έχουν, με τη συνδρομή του κυκλώματος, ταξιδέψει στις ΗΠΑ. Αλλα επτά άτομα (5 ενήλικες και 2 ανήλικοι) έχουν ταξιδέψει στον Καναδά, εννέα ενήλικες και ένας ανήλικος προωθήθηκαν στην Αυστραλία και δύο ενήλικες στη Μ. Βρετανία. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, για καθένα από τους «διακινούμενους» ο 41χρονος φερόμενος ως εγκέφαλος της σπείρας εισέπραττε 15.000 ευρώ. Ο τζίρος του κυκλώματος υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ.

Ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης διώκεται 38χρονος αρχιφύλακας που υπηρετούσε μέχρι την ημέρα της σύλληψής του στο Τμήμα Ασφαλείας Αγ. Παντελεήμονα. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο 38χρονος είχε συμβουλευτικό ρόλο και παρείχε πληροφορίες για τη μέθοδο πλαστογράφησης ταξιδιωτικών εγγράφων (ταυτότητες και διαβατήρια). Μάλιστα, για κάθε πλαστή ταυτότητα που εξέδιδε το κύκλωμα, ο αρχιφύλακας εισέπραττε 2.000 με 3.000 ευρώ. Οπως ήταν αναμενόμενο τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Μεταξύ των δέκα κατηγορουμένων για την υπόθεση βρίσκεται και 36χρονη ομογενής από τη Γεωργία, ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού πρακτορείου στη Θεσσαλονίκη. Σε συνεννόηση με τον αρχηγό του κυκλώματος εξέδιδε τα εισιτήρια των Αλβανών υπηκόων.

Την πρώτη περίοδο δράσης τους, τα μέλη του κυκλώματος αγόραζαν αντί 300 περίπου ευρώ γνήσιες ταυτότητες Ελλήνων πολιτών (κυρίως ομογενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης) τις οποίες στη συνέχεια πλαστογραφούσαν. Με τις πλαστογραφημένες ταυτότητες οι δουλέμποροι εξέδιδαν γνήσια διαβατήρια με τα οποία οι αλλοδαποί ταξίδευαν στο εξωτερικό. Μετά την ψηφιοποίηση (από την ΕΛ.ΑΣ.) του αρχείου ταυτοτήτων το κύκλωμα υποχρεώθηκε σε αλλαγή μεθοδολογίας. Συγκεκριμένα, έκλεβαν ταυτότητες Ελλήνων υπηκόων που προσομοίαζαν με τους υπό διακίνηση αλλοδαπούς και με αυτές εξέδιδαν γνήσια διαβατήρια (μέθοδος «σωσία»).

Eυρήματα

Σε έρευνα στο σπίτι και το γραφείο του 41χρονου «εγκεφάλου» βρέθηκαν έγγραφα, πιστοποιητικά και σφραγίδες δημοσίων υπηρεσιών, τρία πιστόλια και φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν την Κυριακή στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή