«Οι δράστες πιθανόν παρακολουθούσαν τον διοικητή» του Α.Τ. Ιτέας

«Οι δράστες πιθανόν παρακολουθούσαν τον διοικητή» του Α.Τ. Ιτέας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο ο διοικητής του Α.Τ. Ιτέας να παρακολουθείτο από τους δράστες της πρόσφατης απόπειρας τρομοκρατικής επίθεσης με δέμα – βόμβα εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. Ο αστυνομικός υποδιευθυντής μετά τον θάνατο συγγενικού του προσώπου είχε αποκτήσει στενή σχέση με τη θρησκεία, απασχολείτο ερασιτεχνικά ως ψάλτης σε ιερούς ναούς της περιοχής, ενώ παρακολουθούσε μαθήματα βυζαντινής μουσικής. Οι κινήσεις και οι συνήθειές του αποδεικνύεται ότι ήταν εις γνώσιν των δραστών, που τοποθέτησαν το δέμα – βόμβα σε φάκελο με λογότυπο της θρησκευτικής ΜΚΟ «Αποστολή». Επιπλέον, επέλεξαν να μετατρέψουν σε εκρηκτικό μηχανισμό βιβλίο με τίτλο «Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα» ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες ο αξιωματικός να ανοίξει το βιβλίο – βόμβα. Ερευνάται εάν οι κινήσεις του διοικητή του Α.Τ. ήταν υπό την παρακολούθηση των δραστών της επίθεσης κατά το διάστημα από τον θάνατο του Αλβανού κρατουμένου Ιλί Καρέλι την 28η Μαρτίου (στις φυλακές Νιγρίτας) έως την αποστολή του δέματος-βόμβας την 28η Απριλίου.

Ταυτόχρονα, ένα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται θέλει τους τρομοκράτες να πληροφορήθηκαν τη στενή σχέση του διοικητή με τη θρησκεία μέσα από τη φυλακή. Εμπειρος αξιωματικός δήλωσε ότι «ο αστυνομικός υποδιευθυντής υπηρετούσε στην περιοχή για περισσότερα από 10 χρόνια και επομένως είναι πιθανό η πληροφορία να διακινήθηκε μέσω εγκλείστου, που είχε κρατηθεί στο συγκεκριμένο Α.Τ.

Σε ό,τι αφορά την προέλευση του βιβλίου, η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής φέρεται να κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν αγοράστηκε πρόσφατα, αλλά βρίσκεται εδώ και καιρό στην κατοχή του Ξηρού ή κάποιου προσώπου του περιβάλλοντός του. Επιπλέον, ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε χθες στην «Κ» ότι ο εκδοτικός οίκος στη Θεσσαλονίκη απ’ όπου θα μπορούσε να έχει αγοραστεί το βιβλίο δεν διαθέτει κάμερα ασφαλείας και επομένως η έρευνα ενδέχεται να καταλήξει σε αδιέξοδο.

Νέα στοιχεία

Αντίθετα, νέα στοιχεία προκύπτουν σχετικά με το λογότυπο της ΜΚΟ «Αποστολή», που φερόταν ως αποστολέας του φακέλου-βόμβας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο εν λόγω φάκελος δεν είναι γνήσιος, αλλά οι δράστες αντέγραψαν και εκτύπωσαν το λογότυπο σε λευκό φάκελο που προμηθεύτηκαν για τον σκοπό αυτό. Αυτό προέκυψε έπειτα από επικοινωνία των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής με υπαλλήλους της ΜΚΟ, που βεβαίωσαν στους αστυνομικούς ότι δεν διαθέτουν φακέλους τέτοιου μεγέθους με εκτυπωμένο το λογότυπο της Οργάνωσης.

Το δέμα – βόμβα ταχυδρομήθηκε από την Αθήνα στις 28/4, πιθανόν από ταχυδρομικό κουτί και όχι από υποκατάστημα των ΕΛΤΑ. «Οι διωκτικές αρχές είχαν σαφή γνώση της συνεργασίας» του Χριστόδουλου Ξηρού με την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Ν. Δένδιας, με αφορμή τον εντοπισμό γενετικού υλικού του καταζητούμενου τρομοκράτη στο παγιδευμένο δέμα που εστάλη στο Α.Τ. Ιτέας και για το οποίο ανέλαβαν την ευθύνη οι «Πυρήνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή