Στις κάλπες σήμερα οι φοιτητές

Στις κάλπες σήμερα οι φοιτητές

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να ξεπεράσουν το περυσινό αρνητικό ρεκόρ συμμετοχής, πραγματοποιούνται σήμερα οι φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Το κλίμα, πάντως, τις προηγούμενες εκλογές στα μεγάλα ΑΕΙ/ΤΕΙ ήταν υποτονικό και σαφώς δεν παρέπεμπε σε προεκλογική περίοδο φοιτητικών εκλογών που συμπίπτουν με εκλογές σε εθνικό επίπεδο.

Ειδικότερα, πέρυσι η χρονιά στιγματίστηκε από τη χαμηλότερη συμμετοχή μεταπολιτευτικά – 100.000 φοιτητές ψήφισαν, το 50% των ενεργών φοιτητών. Το γεγονός αυτό βάζει τον πήχυ χαμηλά για τα επιτελεία των φοιτητικών παρατάξεων φέτος. Βέβαια, έως τώρα τη μεγαλύτερη κινητοποίηση παρουσιάζει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, το σύνθημα της οποίας είναι ότι «Υπάρχει λόγος»: η ίδια έχει προτάσεις για την αναβάθμιση των ΑΕΙ και των φοιτητικών συλλόγων) και οι φοιτητές έχουν λόγο να την ψηφίσουν. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αναμένεται να κερδίσει μία ακόμη πρωτιά, αδιαλείπτως από το 1986.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι κινητοποίηση υπάρχει και από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών – ΜΑΣ, τη Νεολαία του ΚΚΕ, αλλά και την Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση – ΕΑΑΚ της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ενώ η ΠΑΣΠ θα προσπαθήσει να διασώσει τα έως πέρυσι εκλογικά ποσοστά της, όμως σε πολλές σχολές ο βηματισμός της φέρεται να μη συμβαδίζει με εκείνον του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ισχυρή ΠΑΣΠ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών φέρεται να προσεγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που πέρυσι βρέθηκε στην τελευταία θέση με μονοψήφιο ποσοστό, ελπίζει να βελτιώσει τα ποσοστά της, παρ’ όλο που δεν έχει αναπτύξει ανταγωνιστικό εκλογικό μηχανισμό προσέλκυσης ψήφων.

Η φετινή προεκλογική περίοδος σημαδεύτηκε από τη μείωση των εκλογικών δαπανών. Η προεκλογική εκστρατεία έγινε μέσω email και μικρών αφισών, ενώ οι εκδρομές σε κοσμικούς προορισμούς και τα πάρτι-καλέσματα σε μπαρ έχουν κοπεί.

Βέβαια, για μία ακόμη χρονιά, όπως συμβαίνει μεταπολιτευτικά, δεν αναμένεται να εκδοθούν κοινά αποτελέσματα από τις παρατάξεις. Για το θέμα η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πρότεινε οι εκλογές να γίνουν παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων, στα πρότυπα των εθνικών εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή