Επίδειξη βίας από κουκουλοφόρους στα ανοχύρωτα ΑΕΙ

Επίδειξη βίας από κουκουλοφόρους στα ανοχύρωτα ΑΕΙ

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ακόμη μία φορά μικρές ομάδες κουκουλοφόρων έκαναν επίδειξη τραμπουκισμού στα ανοχύρωτα πανεπιστήμια. Χθες στο στόχαστρό τους βρέθηκαν τα δύο πανεπιστήμια της οδού Πατησίων – το ΕΜΠ και το Οικονομικό (η πρώην ΑΣΟΕΕ). Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών, μπήκαν στα δύο ιδρύματα και έσπειραν τον πανικό σε φοιτητές και εργαζομένους. Μάλιστα, χτύπησαν έναν καθηγητή, που λιποθύμησε και διεκομίσθη στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους. Αυτόπτες μάρτυρες, που μίλησαν στην «Κ», έκαναν λόγο για «φοιτητοπατέρες», άλλους έντρομους και άλλους αδιάφορους, να κρύβονται πίσω από τα κάγκελα αιθουσών του ΕΜΠ. Στάση που επικρίνεται από πανεπιστημιακούς.

Ειδικότερα, γύρω στο μεσημέρι στον ιστορικό χώρο του ΕΜΠ εισέβαλε ομάδα περίπου δέκα κουκουλοφόρων που άρχισε με βιαιότητα να σχίζει τις αφίσες των παρατάξεων στα προεκλογικά τραπεζάκια. «Τα μέλη των παρατάξεων έντρομα πήγαν να κρυφτούν, παρότι το παίζουν “άγριοι” και διεκδικητικοί», ανέφερε στην «Κ» πανεπιστημιακός. Κατόπιν, οι άγνωστοι πήραν μεταλλικά σκαμνάκια και άρχισαν να χτυπούν τα κάγκελα του διαδρόμου, πίσω από τα οποία είχαν κρυφτεί αρκετοί φοιτητές. «Ο ήχος πολλαπλασιαζόταν σοκαριστικά, ενισχύοντας τον πανικό», περιέγραψε ο πανεπιστημιακός. Κατά τη διάρκεια της εισβολής, μια παρέα καθηγητών του ιδρύματος ήταν στον προαύλιο χώρο (η Αρχιτεκτονική λειτούργησε διεκπεραιώνοντας εκκρεμότητες διοικητικής φύσεως). Βλέποντας την ομάδα των εισβολέων, οι καθηγητές επιχειρήσαν να την εμποδίσουν, ρωτώντας τους λόγους που έσπαζαν τζάμια, τραπεζάκια κ.λπ. Τη στιγμή εκείνη ένας κουκουλοφόρος αντέδρασε χτυπώντας στο κεφάλι πανεπιστημιακό και κλωτσώντας έναν δεύτερο. Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ένας πανεπιστημιακός τράβηξε την κουκούλα ενός και αποκαλύφθηκε το πρόσωπο ενός 20χρονου!

Ανάλογα γεγονότα διαδραματίστηκαν στο γειτονικό ΟΠΑ. Εισέβαλαν κάποιοι με κράνη και κουκούλες και προκάλεσαν ζημιές στα τραπεζάκια των παρατάξεων, ενώ πήραν μία κάλπη και την έκαψαν, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, θεωρώντας τη διαδικασία άκυρη. Είχε προηγηθεί ένταση μεταξύ των μελών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΠΑΣΠ.

Τα επεισόδια στο ΕΜΠ και το ΟΠΑ αποδίδονται σε επίδειξη δύναμης περιθωριακών ομάδων, ενόψει και των επικείμενων διπλών εκλογών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι την Κυριακή άγνωστοι εισέβαλαν στο Τμήμα Μαθηματικών του Παν. Αθηνών και έκαναν άνω-κάτω τα γραφεία των καθηγητών, χωρίς όμως να προχωρήσουν σε κλοπές (πήραν μόνο ένα λάπτοπ και μία κάμερα, αλλά άφησαν ανέγγιχτο πιο ακριβό εξοπλισμό σε εργαστήρια).

Τα γεγονότα καταδεικνύουν την ανάγκη φύλαξης των πανεπιστημίων. «Δεν μπορεί καθένας να εισβάλλει στο πανεπιστήμιο», τόνισε, μιλώντας στην «Κ», ο πρύτανης του ΟΠΑ Κωνσταντίνος Γάτσιος, καθώς η σύγκλητος του ιδρύματος έχει ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας την οργάνωση θεσμικού πλαισίου για σοβαρή πανεπιστημιακή ασφάλεια. Στο ίδιο πλαίσιο ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ (στην οποία ανήκει το Μαθηματικό), Κωνσταντίνος Βαρώτσος, σε επιστολή του προς τον πρύτανη, Θεοδόσιο Πελεγρίνη, ζητεί «όπως μεριμνήσετε, ει δυνατόν από σήμερα, για τη φύλαξη των χώρων της σχολής και την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν». Βεβαίως, η φύλαξη των χώρων των ΑΕΙ έχει περιοριστεί ή και καταργηθεί από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος κλάδος διοικητικών υπαλλήλων έχει καταργηθεί λόγω του μέτρου της διαθεσιμότητας. Ομως, οι φύλακες-διοικητικοί υπάλληλοι δεν αρκούν, καθώς λειτουργούν ως θυρωροί.

Ολα αυτά εκτυλίχθηκαν σε μια χρονιά φοιτητικών εκλογών με πολύ υποτονικό κλίμα και χαμηλό ενδιαφέρον από τους φοιτητές. Σύμφωνα με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η συμμετοχή κινήθηκε στα περσινά επίπεδα, καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ψήφισαν περίπου 100.000 φοιτητές, μόλις το 50% του συνόλου των ενεργών φοιτητών. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών του ΚΚΕ εκτίμησε ότι η συμμετοχή ήταν ελαφρά πιο χαμηλή από πέρυσι, χρονιά που στιγματίστηκε από τη χαμηλότερη συμμετοχή μεταπολιτευτικά. Ως προς τα αποτελέσματα, θεωρείται βέβαιο ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα αναδειχθεί πρώτη για 28η συνεχόμενη χρονιά. Από την άλλη πάντως, η διακοπή της ψηφοφορίας στο ΟΠΑ θα πλήξει τα ποσοστά της ΠΑΣΠ, όπου η παράταξη έχει το μεγαλύτερο ποσοστό της μεταξύ των ΑΕΙ. Αυτό δεν αποκλείεται να ρίξει την ΠΑΣΠ πίσω από το ΜΑΣ, διεκδικώντας την τρίτη θέση από την ΕΑΑΚ της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Μάλιστα, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ερμήνευσε τη συμπλοκή μεταξύ ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στο ΟΠΑ ως «στημένη» από τις δύο παρατάξεις. «Προκειμένου ν’ αποφύγουν την πολιτική κατακραυγή, καταφεύγουν σε πρακτικές βίας και μαφιόζικων τραμπουκισμών», είπε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει βάλει στοίχημα να «ξεκολλήσει» από την περυσινή τελευταία θέση του πίνακα των αποτελεσμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή