Το κάπνισμα υπεύθυνο για 700.000 θανάτους κάθε χρόνο στην Ε.Ε.

Το κάπνισμα υπεύθυνο για 700.000 θανάτους κάθε χρόνο στην Ε.Ε.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας στους οκτώ θανάτους στην Ε.Ε. προέρχεται από ασθένειες του αναπνευστικού. Περισσότεροι από το 50% των θανάτων αυτών οφείλονται σε καρκίνο των πνευμόνων ή σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που συνδέονται άμεσα με το κάπνισμα. Κάθε χρόνο γίνονται στην Ε.Ε. περισσότερες από έξι εκατ. εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω ασθενειών του αναπνευστικού με συνολική δαπάνη 380 εκατ. ευρώ και 700.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την κατανάλωση προϊόντων καπνού.

Τα σοκαριστικά αυτά στοιχεία ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS), καθηγητής και επικεφαλής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Imperial College του Λονδίνου, Peter Barnes, κατά την πρώτη παρουσίαση της ιστοσελίδας www.smokehaz.eu της ERS που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο κ. Barnes -λάτρης της Ελλάδας και της ρετσίνας, όπως ανέφερε ο ίδιος- οι καθηγητές και ακαδημαϊκοί Χαράλαμπος Ρούσσος και Δημήτρης Τριχόπουλος, και η πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του καπνού της ΕRS, Χριστίνα Γκρατσίου, αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος στην υγεία, για τις οποίες φορείς πολιτικής υγείας, επαγγελματίες υγείας, καπνιστές κ.ά. μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα. Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο «έχουν πόλεμο με το κάπνισμα» αναφέροντας ότι το τελευταίο τρίμηνο έχουν επιβληθεί περισσότερα πρόστιμα σε παραβάτες του νόμου κατά του καπνίσματος απ’ ό,τι τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Ωστόσο η απειλή του παθητικού καπνίσματος παραμένει μεγάλη -και μάλιστα αυξήθηκε το 2013 σε σχέση με το 2011- σε χώρους εστίασης στην Ελλάδα. Οπως ανέφερε ενδεικτικά ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γιάννης Τούντας, με βάση τα αποτελέσματα των μελετών Hellas Health, πέρυσι το 38% των εργαζομένων σε εστιατόρια δήλωσε ότι εκτίθεται συστηματικά στον καπνό των άλλων έναντι 13% το 2011 και 9% το 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή