Νέες απεργίες απειλούν το εξάμηνο

Νέες απεργίες απειλούν το εξάμηνο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κίνδυνο τίθεται η προσπάθεια που κάνουν το Παν. Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το ΕΜΠ για την αναπλήρωση του χαμένου διδακτικού χρόνου για να μη χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο λόγω της προηγούμενης τρίμηνης (από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο) απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων. Και αυτό διότι οι διοικητικοί των οκτώ πανεπιστημίων, τα οποία «προσφέρουν» στο μέτρο της διαθεσιμότητας, προχωρούν σε νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων, ξεκινώντας με 48ωρη την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη. «Για μας η απεργία αυτή έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα. Συγκεντρωνόμαστε στις πύλες των σχολών και προχωράμε σε καθολικό κλείσιμο» ανέφερε η γενική συνέλευση του συλλόγου διοικητικού προσωπικού του ΕΚΠΑ, φέρνοντας στη μνήμη τις «μάχες» μπροστά στις πύλες των ΑΕΙ τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Την ίδια στιγμή, φόβοι για νέο κύκλο συγχωνεύσεων και καταργήσεων ΑΕΙ/ΤΕΙ προκαλεί πολυσέλιδο έγγραφο της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), το οποίο έφθασε χθες στα ιδρύματα και τους ζητεί να απογραφούν με κάθε λεπτομέρεια (αριθμός φοιτητών, διδασκόντων και διοικητικών, προϋπολογισμός, άλλοι πόροι, μελλοντική στρατηγική, οικονομικός προγραμματισμός, δείκτες για την τελευταία πενταετία σχετικά με τη βάση εισαγωγής, κόστος ανά φοιτητή, αριθμός πτυχιούχων). Φόβοι που χθες διαψεύσθηκαν από τον πρόεδρο της ΑΔΙΠ κ. Ευ. Κουφουδάκη, που μίλησε στην «Κ». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία προσωπικού και υποδομών θα αξιοποιηθούν στην αξιολόγηση και πιστοποίηση των προγραμμάτων τους.

Πυροδότηση αντιδράσεων

Η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) προκήρυξε 48ωρη απεργία για όλα τα ΑΕΙ, όμως αιχμή του δόρατος θα είναι τα οκτώ ΑΕΙ που «προσφέρουν» στη διαθεσιμότητα. Με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2013 είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικοί από οκτώ πανεπιστήμια. Ομως, με βάση νέα ΚΥΑ από τις 13/4/2014 ο αριθμός μειώθηκε σε 1.158. Τις τρέχουσες αντιδράσεις της ΟΔΠΤΕ πυροδότησαν οι διαπιστωτικές πράξεις, που εξέδωσε προχθές το υπ. Παιδείας βάσει της ΚΥΑ από 13/4. Με αυτές ορίζεται ο αριθμός των διαθεσίμων στα έξι ΑΕΙ, όχι όμως και στο Παν. Ιωαννίνων και το Οικονομικό Παν. Αθηνών (ΟΠΑ). Η εξαίρεση έγινε διότι ο αριθμός των διαθεσίμων τους παρέμεινε ο ίδιος όπως είχε ορίσει η ΚΥΑ Σεπτεμβρίου. Ετσι, καθώς ολοκληρώνεται το οκτάμηνο από τον Σεπτέμβριο στις 24 Μαΐου, οι διαθέσιμοι στο Παν. Ιωαννίνων (48 υπάλληλοι) και το ΟΠΑ (35 υπάλληλοι) θα μείνουν υπό απόλυση. Βέβαια, η ανησυχία της ΟΔΠΤΕ αφορά και τους 1.158 διοικητικούς των 8 ΑΕΙ, καθώς δεν έχουν γίνει οι ενέργειες επανατοποθέτησής τους. Από την άλλη, οι διοικητικοί επικρίνουν το υπ. Παιδείας για προχειρότητα καθώς εκκρεμούν ερωτήματα σχετικά με τον χρόνο έναρξης της διαθεσιμότητας. Θα ξεκινήσει από τις 13/4/2014 και για ποιους; Ερωτήματα εγείρει και η απόφαση του υπουργείου να καταργήσει στο ΕΚΠΑ όχι μόνο τον κλάδο των Φυλάκων (αποφασίστηκε τον Σεπτέμβριο) αλλά και το Προσωπικό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. «Τι άλλαξε από τότε;» ανέφερε χθες στην «Κ» διοικητικός υπάλληλος του ΕΚΠΑ. Το υπουργείο με εγκύκλιο θα δώσει διευκρινίσεις για κρίσιμα ζητήματα – χρόνου έναρξης διαθεσιμότητας και περικοπών μισθού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή