48ωρο «λουκέτο» σε Καποδιστριακό, Πολυτεχνείο

48ωρο «λουκέτο» σε Καποδιστριακό, Πολυτεχνείο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκηνές από το… έργο του περασμένου φθινοπώρου αναμένεται να διαδραματισθούν εκ νέου σήμερα στις πύλες των ΑΕΙ λόγω της απεργίας της ομοσπονδίας των διοικητικών υπαλλήλων. Από τη συμμετοχή θα κριθεί εάν θα υπάρξει κίνδυνος για την προσπάθεια αναπλήρωσης των χαμένων μαθημάτων λόγω του τρίμηνου λουκέτου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το ΕΜΠ.

Ειδικότερα, σήμερα αρχίζει η 48ωρη απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) για όλα τα ΑΕΙ με αίτημα την άρση της διαθεσιμότητας. «Για μας η απεργία αυτή έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα. Συγκεντρωνόμαστε στις πύλες των σχολών και προχωράμε σε καθολικό κλείσιμο» ανέφερε η γενική συνέλευση του συλλόγου διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Απαιτούμε παράταση του χρόνου της διαθεσιμότητας και υλοποίηση μέσα σε αυτό το διάστημα της κινητικότητας για όλους. Απαιτούμε να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νέο σύστημα αξιολόγησης, με βάση το οποίο θέλει να δημιουργήσει νέα δεξαμενή υπαλλήλων προς απόλυση» πρόσθεσε ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού του ΑΠΘ. Χθες, πάντως, συνάντηση που είχε η ΟΔΠΤΕ με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο υπουργός δεν δεσμεύθηκε για επανατοποθέτηση των διαθεσίμων, την ίδια στιγμή που το 8μηνο διαθεσιμότητας λήγει για τους υπαλλήλους του ΟΠΑ και του Παν. Ιωαννίνων. Αντίθετα, ο υπουργός φέρεται να δήλωσε ότι έχει ζητήσει από το ΝΣΚ να γνωμοδοτήσει για τον χρόνο έναρξης του οκταμήνου στα 6 άλλα ΑΕΙ για τα οποία έχουν εκδοθεί δύο ΚΥΑ διαθεσιμότητας (η πρώτη στις 23/9/2013 και η δεύτερη 11/4/2014). Θα ξεκινήσει από την πρώτη ή τη δεύτερη ΚΥΑ;

Βέβαια, οι διοικητικοί υπάλληλοι παρουσιάζονται διχασμένοι. Ενδεικτικά, στο ΕΚΠΑ έπειτα από διάσπαση υπάρχουν δύο διοικητικά συμβούλια στον σύλλογο, ενώ χθες εμφανίσθηκε μία τρίτη ομάδα διοικητικών (πλην των δύο Δ.Σ.) που πραγματοποίησε συνέλευση. Οι διασπάσεις αποτυπώνουν τις διαφορετικές οπτικές μεταξύ των διοικητικών για τον τρόπο κλιμάκωσης του αγώνα, καθώς και τα κομματικά σχήματα που επηρεάζουν τις διάφορες ομάδες διοικητικών. Από τη συμμετοχή, πάντως, θα κριθεί η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Από την άλλη, η Σύνοδος Πρυτάνεων χθες έβαλε κατά της πρότασης για τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, προκειμένου να θεσμοθετηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια και ζήτησαν «αλλαγή του νόμου Διαμαντοπούλου, αποκατάσταση της δημόσιας χρηματοδότησης, η οποία έχει φτάσει σήμερα στο 1/3 σε σχέση με τα προ του 2010 επίπεδα, και επαναφορά του προσωπικού που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα» όπως ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ Ιωάννης Μυλόπουλος. Τέλος, η Σύνοδος παρουσίασε έρευνα για το καθεστώς αυτονομίας των ΑΕΙ στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την έρευνα, σε 25 χώρες της Ευρώπης η κρατική επιχορήγηση προς τα ΑΕΙ καλύπτει διάφορες κατηγορίες δαπανών (π.χ. διδασκαλία, λειτουργικά κόστη, έρευνα) και τα πανεπιστήμια είναι ελεύθερα να κατανείμουν τους πόρους σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Αντίθετα, σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία το αρμόδιο υπουργείο επιμερίζει εκ των προτέρων τα κονδύλια των ΑΕΙ σε κόστος ή και δραστηριότητες. Ετσι, τα ΑΕΙ δεν μπορούν να διανείμουν τους πόρους τους ή επιτρέπεται να το κάνουν μόνο με αυστηρούς περιορισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή