Συμφωνία μεταξύ παρόχων ΕΟΠΥΥ και υπ. Υγείας

Συμφωνία μεταξύ παρόχων ΕΟΠΥΥ και υπ. Υγείας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανονικά εκτελούνται από σήμερα τα παραπεμπτικά για εξετάσεις από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, καθώς χθες οι εκπρόσωποί τους αποφάσισαν να αναστείλουν την «επίσχεση υπηρεσιών» προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Κατά τη χθεσινή τρίτη συνάντηση των εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις και τον έλεγχο της ροής συνταγογράφησης εξετάσεων μέσω «κατευθυντήριων οδηγιών».

Μένει ακόμη να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα ορίζεται το μηνιαίο πλαφόν στο κόστος των εξετάσεων. Πάντως, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, ο κάθε πάροχος θα είναι υποχρεωμένος να εκτελεί τις εξετάσεις ασφαλισμένων τις τρεις πρώτες εβδομάδες του μήνα και την 4η εβδομάδα θα έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί την επί πιστώσει παροχή υπηρεσιών, εφόσον έχει συμπληρώσει το πλαφόν. Το σημείο «κλειδί» για τη συμφωνία ήταν ότι οι πάροχοι αποδέχθηκαν την πρόταση του υπουργείου για εσωτερική τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ώστε να καλυφθεί η δαπάνη (εκτιμάται ότι είναι 40 εκατ.) για τις επιπλέον εξετάσεις που εκτέλεσαν τα διαγνωστικά και τα εργαστήρια τους πρώτους μήνες του 2014 λόγω κλεισίματος των πολυϊατρείων.

Ο κ. Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ευχαρίστησε τους παρόχους που όπως είπε «υπό αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων», ενώ τόνισε ότι ουδείς εκ των παρόχων υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ δεν είναι πλέον σε κινητοποίηση. Αφορμή στάθηκε η «προειδοποίηση» των ιδιωτικών κλινικών ότι θα προχωρήσουν από αύριο σε επίσχεση υπηρεσιών προς ασφαλισμένους. Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τους ασφαλισμένους, εάν απευθυνθούν σε κλινική και τους ζητήσει να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος νοσηλείας, να αλλάξουν κλινική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή