Eκτός εφημεριών δύο στα δέκα φαρμακεία

Eκτός εφημεριών δύο στα δέκα φαρμακεία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ενα ολοένα διογκούμενο κύμα αποχωρήσεων φαρμακείων από τα προγράμματα διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», σχεδόν δύο στα δέκα φαρμακεία που λειτουργούν στα όρια του Δήμου Αθηναίων δεν περιλαμβάνονται πλέον στα προγράμματα εφημεριών του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κατόπιν αίτησής τους, δημιουργώντας πλέον «πονοκέφαλο» στον Σύλλογο που καλείται να καλύψει τις εφημερίες. Ειδικότερα, από τον περασμένο Ιούλιο 2013 έως και τον Απρίλιο 2014 έχουν εγκριθεί 200 σχετικές αιτήσεις φαρμακείων, σε σύνολο 970 φαρμακείων του δήμου, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων αυξάνεται διαρκώς. Η εκτίμηση για το σύνολο της Αττικής, με τα 3.500 φαρμακεία, είναι ότι το τελευταίο πεντάμηνο έχει αποχωρήσει από τα προγράμματα εφημεριών σχεδόν το 10% των φαρμακείων. Και αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε μέρα διημερεύουν στον Δήμο Αθηναίων περί τα 70-75 φαρμακεία και συνολικά στην Αττική 200.

Οπως ανέφεραν στην «Κ» φαρμακοποιοί, για να εγκριθεί μία αίτηση θα πρέπει ο φαρμακοποιός να επικαλεστεί είτε λόγους υγείας είτε οικονομικούς λόγους. Στο 90% των περιπτώσεων αποχώρησης του τελευταίου δεκαμήνου, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι σε κάθε εφημερία «μπαίνουν μέσα». Μάλιστα εκτιμάται ότι ανάλογα με το μέγεθος του φαρμακείου, η κάθε εφημερία μπορεί να δημιουργήσει στον φαρμακοποιό «χασούρα» από 100 έως και 500 ευρώ, λόγω λειτουργικών εξόδων (μισθοδοσία υπαλλήλων – ρεύμα) και εξόδων παραγγελίας φαρμάκων προκειμένου να καλύπτεται το ευρύ φάσμα της ζήτησης που μπορεί να έχουν σε μία εφημερία.

Η εξήγηση που δίνουν οι φαρμακοποιοί είναι ότι πλέον πολλοί πολίτες κατευθύνονται απευθείας στα φαρμακεία που ακολουθούν το «διευρυμένο» ωράριο και όχι στα εφημερεύοντα. Η δυνατότητα του διευρυμένου ωραρίου δόθηκε στα φαρμακεία το 2011 και αποτέλεσε το «πρώτο βήμα» για την απελευθέρωση του ωραρίου. Στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες περιοχές της Αττικής, οι δήμοι άρχισαν από τον περασμένο Ιούλιο να αυξάνουν τις ώρες κανονικής λειτουργίας των φαρμακείων και τελικά τον περασμένο Μάρτιο ψηφίστηκε πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου, χωρίς, ωστόσο, ακόμη να έχει εκδοθεί η απαραίτητη διευκρινιστική υπουργική απόφαση. Το αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή να υπάρχει μία σαφέστατη… ασάφεια σε ό,τι αφορά το ωράριο. Μάλιστα, εδώ και μία εβδομάδα το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής έχει προτείνει δικό του ωράριο στα μέλη του –όπως ανέφερε στην «Κ» φαρμακοποιός, «υπήρξαν πολλές γκρίνιες από φαρμακοποιούς που ζήτησαν από τον Σύλλογο να προτείνει ένα δικό του ωράριο που να το ακολουθήσουν όλοι»– και το οποίο έχει ως εξής: από Δευτέρα έως και Παρασκευή 08.30-14.00 και 17.30-20.30 (καλοκαίρι) ή 17.00-20.00 (χειμώνα) και το Σάββατο 09.30-14.30. Τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης και το Σάββατο σε εθελοντική βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή