Ενταξη 3.000 γιατρών στο δίκτυο του ΕΟΠΥΥ

Ενταξη 3.000 γιατρών στο δίκτυο του ΕΟΠΥΥ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Ξεκινούν σήμερα οι διαδικασίες για την ένταξη στο δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ των 3.000 γιατρών που έως πριν από πέντε μήνες υπηρετούσαν στα πολυϊατρεία του Οργανισμού, αλλά τελικά επέλεξαν να μην ακολουθήσουν στο ΠΕΔΥ-Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας. Οπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, οι 3.000 γιατροί που δεν εντάχθηκαν στο ΕΣΥ, καθώς και αυτοί των οποίων έληξαν οι συμβάσεις τους μέσα στο 2013, μπορούν από σήμερα έως και την ερχόμενη Παρασκευή 23 Μαΐου, μέσω του λογισμικού της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και με τη χρήση του κωδικού τους, να αποδεχθούν τη «Δήλωση ιατρού για την παροχή υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ» και να συμβληθούν με τον Οργανισμό για έξι μήνες. Οι γιατροί που θα συμβληθούν θα έχουν τη δυνατότητα 200 επισκέψεων τον μήνα τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει με 10 ευρώ ανά επίσκεψη.

Η ενέργεια αυτή έρχεται μετά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας με την οποία το υπουργείο Υγείας «παρέκαμψε» τη διαδικασία της προκήρυξης θέσεως που προβλέπεται για τους συμβεβλημένους του ΕΟΠΥΥ. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δεσμευτεί ότι όσοι γιατροί μείνουν εκτός ΠΕΔΥ θα συνεχίσουν τη συνεργασία με άλλον τρόπο.

Οπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, «το δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ διευρύνεται και αγγίζει πλέον τις 7.500 και σε συνδυασμό με τους γιατρούς του ΠΕΔΥ, που ανέρχονται σε περίπου 5.000, διασφαλίζεται πλήρως η επαρκής πρόσβαση όλων των Ελλήνων πολιτών σε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Διευκρινίσεις για αξιολόγηση

Εν τω μεταξύ, διευκρινίσεις για τη διαδικασία αξιολόγησης και κατάταξης των γιατρών που εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ σε βαθμό γιατρού ΕΣΥ δίνει εγκύκλιος που εξέδωσε προχθές ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας. Υπενθυμίζεται ότι οι περίπου 2.300 γιατροί των πρώην πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ είχαν μεταταχθεί -μετά ένα μήνα διαθεσιμότητας- σε θέση Π.Ε. γιατρών – οδοντιάτρων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στις Υγειονομικές περιφέρειες, με τη ρητή δέσμευση του νόμου ότι το αργότερο εντός οκταμήνου από την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων τους θα ενταχθούν στον κλάδο γιατρών ΕΣΥ, που σημαίνει ότι θα λάβουν βαθμό και αντίστοιχο μισθολόγιο. Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, τα συμβούλια αξιολόγησης των ΥΠΕ (έχουν ήδη συσταθεί) θα αξιολογήσουν την εμπειρία, το επιστημονικό έργο, την εκπαιδευτική δραστηριότητα του κάθε γιατρού ως εκπαιδευόμενου, καθώς και την προϋπηρεσία του. Εν συνεχεία θα κατατάξουν σε βαθμό επιμελητή Β΄ όσους έχουν συνολική προϋπηρεσία έως 10 έτη, σε βαθμό επιμελητή Α΄ όσους έχουν συνολική προϋπηρεσία από 10 έως 25 έτη και σε βαθμό διευθυντή ΕΣΥ όσους έχουν συνολική προϋπηρεσία άνω των 25 ετών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης από τους οποίους προέρχονται.