Εν μέσω έντασης «πέρασε» το σχέδιο Οργανισμού στο ΕΚΠΑ

Εν μέσω έντασης «πέρασε» το σχέδιο Οργανισμού στο ΕΚΠΑ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκε χθες από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών το σχέδιο του Οργανισμού του ιδρύματος. Η χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου έγινε μέσα σε ιδιαίτερη ένταση, καθώς μικρή ομάδα φοιτητών εμφανίστηκε στον χώρο κραυγάζοντας κατά της εφαρμογής του νόμου πλαισίου 4009 και κατ’ επέκταση κατά της σύστασης Οργανισμού. Ομως, στους φοιτητές αντέδρασαν τόσο οι συγκλητικοί όσο κυρίως οι διοικητικοί υπάλληλοι, που αγωνιούν για τις θέσεις εργασίας τους. Και αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Παιδείας έχει υποσχεθεί ότι με βάση το Οργανόγραμμα του ΕΚΠΑ (περιλαμβάνεται στον υπό έγκριση Οργανισμό) θα ξεκινήσει η διαδικασία κάλυψης των κενών θέσεων διοικητικών υπαλλήλων.

Ειδικότερα, το 150 σελίδων σχέδιο του Οργανισμού ρυθμίζει τα λειτουργία του ιδρύματος σε 12 κεφάλαια (βασικά σημεία του οποίου παρουσίασε η «Κ» την περασμένη Τρίτη). Η παρουσία των φοιτητών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στα Προπύλαια, όπου έγινε η συνεδρίαση, ήταν αναμενόμενη, με βάση τη στάση που έχουν τηρήσει σε προηγούμενες συνεδριάσεις οργάνων του ΕΚΠΑ με αντικείμενο την εφαρμογή του νόμου. Παρουσιάστηκαν ζητώντας να μην εφαρμοσθεί ο νόμος. Μόνο που πλην των Συγκλητικών, κατά της στάσης των φοιτητών αντέδρασαν και παριστάμενοι διοικητικοί υπάλληλοι. Και αυτό διότι στον Οργανισμό παρουσιάζονται οι θέσεις διοικητικών υπαλλήλων που έχει ανάγκη το ίδρυμα, τις οποίες θα καλύψουν ορισμένοι από τους 399 διοικητικούς του ΕΚΠΑ που ετέθησαν σε διαθεσιμότητα. Ο σχεδιασμός προβλέπει:

• Οσοι νυν διοικητικοί κατέχουν διδακτορικό τίτλο, θα στελεχώσουν θέσεις Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ).

• Κάποιοι νυν διοικητικοί θα γίνουν Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (ΕΤΕΠ), το οποίο «παρέχει έργο υποδομής στην εν γένει λειτουργία των ΑΕΙ».

• Οσοι νυν διοικητικοί αναβαθμιστούν σε θέσεις ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ θα αφήσουν κενές τις θέσεις τους στις διοικητικές υπηρεσίες, οι οποίες θα καλυφθούν από νυν διαθεσίμους.

Τελικά, η Σύγκλητος προχώρησε στην έγκριση του σχεδίου και έως τα τέλη Μαΐου η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΚΠΑ μπορεί να διατυπώσει παρατηρήσεις επ’ αυτού. Στα τέλη Μαΐου η Σύγκλητος θα συνεδριάσει για την τελική έγκριση. Κατόπιν τον λόγο επί του σχεδίου Οργανισμού θα λάβει το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή