ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντάχθηκαν στο ΕΚΑΒ οι 552 διαθέσιμοι οδηγοί νοσοκομείων

entachthikan-sto-ekav-oi-552-diathesimoi-odigoi-nosokomeion-2024418

Στο δυναμικό του ΕΚΑΒ εντάχθηκε και τυπικά από χθες το σύνολο των πρώην οδηγών των νοσοκομείων του ΕΣΥ που είχαν τεθεί σε πρόγραμμα κινητικότητας-διαθεσιμότητας από τις 8 Απριλίου 2014. Την περασμένη Παρασκευή δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για τη μετάταξη-μεταφορά 552 οδηγών από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στο ΕΚΑΒ. Είχε προηγηθεί στις 2 Μαΐου 2014 δημοσίευση ΦΕΚ για τη μετάταξη-μεταφορά 46 οδηγών που είχαν τεθεί σε δεκαπενθήμερη διαθεσιμότητα (πολύτεκνοι, με αναπηρία κ.ά.) και οι οποίοι ήδη ακολουθούν ταχύρρυθμη εκπαίδευση (περίπου τριών εβδομάδων) προκειμένου να αναλάβουν ως διασώστες του ΕΚΑΒ. Αναλόγως με τις δεξιότητες που έχουν, οι οδηγοί θα μπουν σε προγράμματα εξυπηρέτησης των επειγόντων ή των τακτικών περιστατικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους συνολικά 598 πρώην οδηγούς των νοσοκομείων οι 168 μετατάσσονται στην Κεντρική Υπηρεσία ΕΚΑΒ (καλύπτει Αθήνα, Κόρινθο, Θήβα, Λιβαδειά, Κάρυστο, Κύμη, Χαλκίδα, Κύθηρα) και 77 στο παράρτημα Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη, Βέροια, Εδεσσα, Γιαννιτσά, Κιλκίς, Κατερίνη, Χαλκιδική).

Οπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές του ΕΚΑΒ, οι πρώην οδηγοί του ΕΣΥ θα κατανεμηθούν κατά προτεραιότητα στις θέσεις που κάλυπταν έως σήμερα, που σημαίνει ότι θα στελεχώνουν ασθενοφόρα που «σταθμεύουν» στα νοσοκομεία που ήδη υπηρετούσαν, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν τις πραγματικές ανάγκες της κάθε περιοχής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν πρόκειται να επαναληφθούν φαινόμενα νοσοκομείων που είχαν πολύ περισσότερους οδηγούς από τις πραγματικές τους ανάγκες με αποτέλεσμα κάποιοι να δουλεύουν και κάποιοι όχι. Επιπλέον, η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι ανά πάσα στιγμή και εφόσον κληθούν από το Κέντρο θα πρέπει να σπεύσουν για να αντιμετωπίσουν περιστατικό όπου υπάρχει ανάγκη. Επίσης, αυτό που έχει ξεκαθαριστεί εξ αρχής και προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων είναι ότι τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ θα αναλαμβάνουν μόνο τις διακομιδές ασθενών ή τις μεταφορές βιολογικού υλικού (αίμα κ.ά.).

Εν τω μεταξύ, έως τα τέλη του καλοκαιριού, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την αγορά 186 ασθενοφόρων που θα ενδυναμώσουν τον στόλο του ΕΚΑΒ. Από την ανάδειξη του αναδόχου εκτιμάται ότι θα χρειαστούν επιπλέον έξι μήνες για την παραλαβή των ασθενοφόρων. Εως τότε, στον Κεντρικό Τομέα του ΕΚΑΒ τα κενά θα καλυφθούν από «δανεικά» ασθενοφόρα άλλων περιφερειών. Ηδη η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης θα προσφέρει 12 από τα 22 ασθενοφόρα που προμηθεύτηκε πρόσφατα, για την κάλυψη των αναγκών του Λεκανοπεδίου. Σημειώνεται ότι σε καθημερινή βάση στην Αττική «βγαίνουν» σε πρωινή βάρδια 73 ασθενοφόρα (έως και την περασμένη εβδομάδα 69) που οριακά καλύπτουν τις επείγουσες ανάγκες του πληθυσμού.