Τουρκική άσκηση με ρεκόρ παραβιάσεων

Τουρκική άσκηση με ρεκόρ παραβιάσεων

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές και ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Στο πλαίσιο της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης Beyaz Firtina, που ξεκίνησε την Τρίτη στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σημειώθηκε ρεκόρ παραβιάσεων του Εθνικού Εναερίου Χώρου, ενώ δύο τουρκικά πολεμικά εισήλθαν και παρέμειναν ώρες στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και στρατιωτικές πηγές δεν αποκλείουν οι προκλήσεις να ενταθούν τις επόμενες μέρες. Πράγματι, χθες, σημειώθηκε και πάλι ένας πολύ υψηλός αριθμός παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου (27).

Στην άσκηση, που θα διαρκέσει ώς την 1η Ιουνίου, συμμετέχουν 53 πολεμικά σκάφη του τουρκικού Ναυτικού, 14 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Οι Τούρκοι έδωσαν δείγματα γραφής από την πρώτη ημέρα, με δύο πλόες στα χωρικά μας ύδατα. Διερχόμενη από το στενό του Καφηρέα μεταξύ Ευβοίας και Ανδρου, η φρεγάτα Turgut Reis έμεινε στα χωρικά μας ύδατα 4 ώρες, ενώ η τορπιλάκατος Bora συνολικά δύο ώρες, κινούμενη από τη Νάξο προς τη Σέριφο.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις περίμεναν την έξαρση της προκλητικής δραστηριότητας.

Στο Αιγαίο βρίσκονται σε ετοιμότητα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία παρακολουθούν τις κινήσεις των τουρκικών, τα ακολουθούν κατά πόδας και όποτε εισέρχονται σε ελληνικά χωρικά ύδατα τους απευθύνουν προειδοποίηση και τους ζητούν να αποχωρήσουν. Αυτό έγινε την Τρίτη δύο φορές. Στο ΥΠΕΘΑ θεωρούν ότι αυτή τη φορά υπάρχει μεγαλύτερη ένταση απ’ ό,τι το 2012, και αυτό παρότι ο αριθμός των πλοίων που συμμετέχουν είναι ο ίδιος. Σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις, ο αριθμός τους είναι αισθητά αυξημένος, κάτι που στο ΓΕΕΘΑ αποδίδουν στο γεγονός ότι η Τουρκία διαθέτει πλέον αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, τα οποία διασχίζουν το Αιγαίο από Βορρά προς Νότο.

Η τουρκική άσκηση παρακολουθείται στενά και από το ΥΠΕΞ, το οποίο πάντως εκτιμά ότι η τουρκική προκλητικότητα παραμένει στο σύνηθες πλαίσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή