Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ στο Βόρειο Αιγαίο

Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ στο Βόρειο Αιγαίο

5' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους 6,3 βαθμούς προσδιορίζει το μέγεθος του σεισμού που σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, η επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ο σείσμός έγινε αισθητός στην Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Σόφια.

Όπως δήλωσε η σεισμολόγος Γεωργία Πανοπούλου, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο σεισμός που χαρακτηρίζεται πολύ ισχυρός ήταν επιφανειακός. Το επίκεντρο υπολογίζεται στα 20 χλμ Νότια, Νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης, και 296 χμ Βόρεια Βορειοανατολικά της Αθήνας.

Όπως είπε η κ. Πανοπούλου, θα υπάρξει αρκετή μετασεισμική ακολουθία ενώ ήδη έχουν σημειωθεί δυο σημαντικοί μετασεισμοί ένας μεγέθους 4,7 βαθμών και ένας 5 βαθμών.

Ο τομέας Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ επίσης ανακοίνωσε μέγεθος σεισμού στους 6,3 βαθμούς, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Βασίλης Καρακώστας Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δόνηση έγινε μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, 25 χλμ νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης. "Πρόκειται για σεισμό, που έγινε στο σύστημα της τάφρου του βορείου Αιγαίου, όπου έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν. Είναι η προς τα δυτικά προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας".

Όπως τόνισε ο κ Καρακώστας, "η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι θα έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία, η οποία θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για να μπορέσει κανείς να εκτιμήσει αν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός το προσεχές διάστημα. Το θετικό για τους κατοίκους των νησιών της περιοχής είναι ότι ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο".

Από τον σεισμό αναστατώθηκε ακόμη και η Αττική, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αλεξανδρούπολη, όπου έπεσε το τηλεοπτικό σήμα, αλλά και στην Ξάνθη, τις Σέρρες, τη Δράμα και τη Θεσσαλονίκη

Αστυνομικές πηγές της Σαμοθράκης ανέφεραν πριν λίγο, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι "ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και είχε μεγάλη διάρκεια, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές ζημιών".

Στην περιοχή ο υπουργός Εσωτερικών και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

Στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη μεταβαίνουν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο υπουργός Εσωτερικών από την πρώτη στιγμή που έγινε αισθητή η ισχυρή σεισμική δόνηση στο Βόρειο Αιγαίο, επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή μαζί του ενημερώνοντάς τον συνεχώς για την κατάσταση που επικρατεί.

Παράλληλα ο κ. Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος βρίσκεται από νωρίς στο γραφείο του λόγω της προετοιμασίας των αυριανών εκλογών, έθεσε σε άμεση ετοιμότητα τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους δημάρχους Λήμνου και Σαμοθράκης.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή

Έκτακτη σύσκεψη στελεχών του κόμματος συγκάλεσε σήμερα, νωρίς το απόγευμα, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τον σημερινό σεισμό με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να μεταβεί επί τόπου κλιμάκιο του κόμματος, πλαισιωμένο με μηχανικούς, ώστε να εκτιμήσουν από κοντά τις επιπτώσεις του σεισμού.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, από τον οποίο ζήτησε επίσημη ενημέρωση για την έκταση των προβλημάτων.

Παρούσες και οι Ένοπλες Δυνάμεις

Στην περιοχή μεταβαίνουν διοικητές μειζόνων σχηματισμών των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να ενημερωθούν και να συντονίσουν το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων εφ' όσον απαιτηθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εθνικής 'Άμυνας:

-Στη Σαμοθράκη μεταβαίνουν ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης μαζί με τον Διοικητή του Δ' Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Χρήστο Χαλκίδη και

-Στη Λήμνο μεταβαίνει ο υποδιοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Υποστράτηγος Αναστάσιος Πάτμιος

Υπενθυμίζεται ότι οι μονάδες της ευρύτερης περιοχής βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να συνδράμουν σε αιτήματα των αρμόδιων τοπικών αρχών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με αφορμή το σεισμό στο Βόρειο Αιγαίο.

Σχετική εντολή έδωσε προς τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ σύφωνα με πληροφορίες της "Κ" ο ίδιος επικοινώνησε για τον συντονισμό των ενεργειών με τοπικούς φορείς.

Μικρής κλίμακας ζημιές

Δεκαπενταμελές κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, του ΟΑΣΠ και του ΟΣΚ, μεταβαίνει στη Λήμνο για τις επείγουσες αυτοψίες σχολικών μονάδων, αλλά και των δημόσιων και ιδιωτικών κτισμάτων.

Σχετική εντολή έδωσε ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι μηχανικοί θα συνεργαστούν με τους τοπικούς συναδέλφους τους, που ήδη έχουν αρχίσει τις αυτοψίες.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη καμία από τις βασικές υποδομές του νησιού, όπως το  νοσοκομείο ή το οδικό δίκτυο δεν υπέστη καμία ζημιά, ενώ  μόνο 13 ακίνητα, μεταξύ των οποίων και δύο εκκλησίες υπέστησαν ζημιές.

Ζημιές,ωστόσο προκλήθηκαν από τον σεισμό σε εκθέματα του Μουσείου Μύρινας, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Αντώνη Χατζηδιαμαντή.

Εξάλλου, όπως επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, είχε σταλεί στον Οργανισμό έγγραφο με εκτιμήσεις του καθηγητή Σεισμολογίας, Βασίλη Παπαζάχου, που προέβλεπε σεισμό ακόμη και 7 βαθμών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας, οι περιοχές που περιελάμβανε το έγγραφο Παπαζάχου είναι περιοχές με υψηλή σεισμικότητα, μεταξύ αυτόν και η Κεφαλονιά.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κώστας Παπαζαχος χαρακτήρισε τον σεισμό πολύπλοκο γεγονός, εξηγώντας ότι υπήρξαν δύο αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις ταυτόχρονες μεταξύ τους, γι αυτό ορισμένα ξένα ινστιτούτα τον κατέγραψαν στους 6,89 βαθμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, πρόκειται για «σεισμό, που σύντομα θα ξεχάσουμε».

Εκατοντάδες τραυματίες στην Τουρκία

  Συνολικά 266 άτομα τραυματίστηκαν, στην Τουρκία, εκ των οποίων το ένα βαριά, ενώ προκλήθηκαν ρωγμές και άλλες υλικές ζημιές σε κτίρια κυρίως στην Ίμβρο, αλλά και στην Αδριανούπολη και τη Ραιδεστό (Τεκίρνταγ), από τον σημερινό σεισμό, σύμφωνα με την τουρκική «Διεύθυνση Καταστροφών και Κατάστασης Επείγουσας Ανάγκης».

Ο πρόεδρος της Διεύθυνσης, Μουράτ Μουτλού, δήλωσε πως ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη, την Αδριανούπολη, τη Ραιδεστό, τη Σμύρνη, τα Δαρδανέλια (Τσανάκαλε) και το Παλαιόκαστρο (Μπαλίκεσιρ) και τόνισε πως «αναφέρονται υλικές ζημιές στην Αδριανούπολη, τη Ραιδεστό και στην Ίμβρο, κυρίως στα Αγρίδια (Τεπέκιοϊ)».

Ο κ. Μουτλού είπε ακόμη ότι ο σεισμός έγινε στην προέκταση του ρήγματος βόρειας Ανατολίας και σημείωσε: «Δεν αναμένουμε να ενεργοποιήσει κάποιο άλλο ρήγμα».

Η αντιπρόεδρος του σεισμολογικού ινστιτούτου Κωνσταντινούπολης, Νουρτζάν Οζάλ, έκανε λόγο για «σεισμό μεσαίου μεγέθους σε επέκταση μήκους 140-150 χιλιομέτρων του ρήγματος βόρειας Ανατολίας στο Αιγαίο».

Ο σεισμός προκάλεσε πανικό στις πόλεις, όπου έγινε αισθητός στην Τουρκία. Αρκετοί τραυματισμοί προκλήθηκαν, όταν κάτοικοι των περιοχών αυτών, έντρομοι πήδηξαν από τα παράθυρα των κατοικιών.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, όπου αναμένεται εδώ και χρόνια ο «μεγάλος σεισμός» που θα προκληθεί από τα δύο τμήματα του εν λόγω ρήγματος στη θάλασσα του Μαρμαρά. Τούρκοι σεισμολόγοι συμφωνούν στην άποψη ότι ο σημερινός σεισμός δεν θα έχει άμεσες συνέπειες επί του ρήγματος στο Μαρμαρά.

Νωρίτερα, το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε ότι οι περισσότεροι τραυματίστηκαν εξαιτίας του πανικού που επικράτησε την ώρα του σεισμού. Επιπλέον, αναφέρεται ότι στην Ίμβρο 30 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα, που υπέστησαν στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή