Το τατουάζ απενοχοποιήθηκε και έγινε μόδα

Το τατουάζ απενοχοποιήθηκε και έγινε μόδα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί κάποιος αποφασίζει οικειοθελώς να στιγματίσει το σώμα του; Αυτό το ερώτημα θέσαμε στους συμμετέχοντες και στους επισκέπτες του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου Δερματοστιξίας της Αθήνας (Athens 8th International Tattoo Convention) που διεξήχθη το τριήμερο 23 – 25 Μαΐου. Οι επισκέπτες φέτος ήταν πολλοί, περίπου 17.000 άτομα, όπως μας ενημερώνει ο υπεύθυνος της διοργάνωσης Δημήτρης Δημητριάδης. Συναντήσαμε άτομα όλων των ηλικιών, ακόμα και ζευγάρια με μικρά παιδιά. Οι περισσότεροι ήταν νέοι 18 – 40 ετών. «Συνήθως οι λόγοι για τους οποίους επιλέγει κάποιος να κάνει τατουάζ είναι δύο: συναισθηματικοί και διακοσμητικοί» απαντά στο ερώτημά μας η Σοφία Αργυρού, tattoo artist (καλλιτέχνης δερματοστιξίας), η οποία έλαβε μέρος στη διοργάνωση. Οι συμμετέχοντες ήταν συνολικά 310, τα περισσότερα εργαστήρια τατουάζ δεν σταμάτησαν τη δουλειά καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, ενώ συμμετείχαν και κάποια εξειδικευμένα καταστήματα.

Το τατουάζ, που για δεκαετίες θεωρούνταν κάτι ανάρμοστο για έναν «καθωσπρέπει» άνθρωπο, φαίνεται να απενοχοποιείται ραγδαία, όπως μπορεί να καταλάβει εύκολα κανείς παρατηρώντας τους γύρω του. «Ακόμα και όταν δεν το βλέπετε δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει, δεν ξέρεις ποτέ τι κρύβει κάποιος κάτω από τα ρούχα του. Εχω έναν πελάτη ιατρό, ο οποίος έχει τατουάζ σχεδόν σε όλο του το σώμα, ωστόσο κανένας από τους ασθενείς του δεν μπορεί να υποπτευθεί το παραμικρό, όσο αυτός φοράει την ιατρική του ρόμπα. Εχω πελάτες ιερείς, χορεύτριες κλασικού χορού, δασκάλους, ηθοποιούς» μας λέει η Σοφία Αργυρού. Η αύξηση των εργαστηρίων που κάνουν τατουάζ αντανακλά την αύξηση της πελατείας. Οι περισσότεροι ξεκινούν για να κάνουν κάτι «μικρό» και «διακριτικό», όπως μια λέξη, ένα αστέρι, ένα λουλούδι. Ορισμένοι από αυτούς συνεχίζουν με κάτι μεγαλύτερο αργότερα. Εκείνοι που επέλεξαν να κάνουν τατουάζ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, το περασμένο Σαββατοκύριακο, δεν ήταν από αυτούς. Τεράστια σχέδια, έντονα χρώματα, σε διάφορα σημεία του σώματος.

Ορισμένοι δοκίμασαν να κάνουν τατουάζ ακόμα και στα πρόσωπά τους. Αρκετοί ήταν και εκείνοι που πήγαν για να διορθώσουν ένα παλιότερο τατουάζ. «Μπορώ να πω ότι είναι αρκετοί, ίσως και οι μισοί από τους πελάτες μου. Συνήθως διορθώνουν ονόματα ανθρώπων που αγάπησαν κάποτε» λέει η Αργυρού. Το συναισθηματικό στοιχείο φαίνεται να παίζει ρόλο στην απόφαση να πονέσει και να χαράξει κάποιος το σώμα του για πάντα. «Οντως, το πρώτο από τα τρία τατουάζ το έκανα ευρισκόμενη σε μια… περίπλοκη συναισθηματική κατάσταση. Ηθελα εκείνη η περίοδος της ζωής μου να μην ξεχαστεί εύκολα» μας λέει η 23χρονη Γιάννα Πατσιώτη, η οποία επισκέφθηκε το συνέδριο τατουάζ μαζί με δύο φίλους της. Η συνομήλική της Ελισάβετ Λαζαρίδου έχει επίσης τρία τατουάζ, τα οποία είναι «συμβολικού χαρακτήρα». «Το πρώτο που έκανα ήταν το όνομα της γιαγιάς μου, τότε ήμουν 21 ετών. Και οι δύο κοπέλες αρνούνται κατηγορηματικά ότι παρασύρθηκαν από τη διάδοση των τατουάζ, που τείνει να γίνει μόδα.

Οι επαγγελματίες του τατουάζ με τους οποίους μίλησε η «Κ» αναφέρουν ότι η διαδικασία πλέον είναι ασφαλής εφόσον τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και τις πρώτες ημέρες επούλωσης του τατουάζ. Λένε επίσης ότι σε γενικές γραμμές η κοινωνία θεωρεί πλέον ως κάτι αποδεκτό το τατουάζ, εφόσον αυτό δεν είναι σε πολύ εμφανές σημείο. Εκείνο ωστόσο που δεν φαίνεται να έχει αλλάξει πολύ, με βάση τα λεγόμενά τους, είναι «το δράμα του γονέα». Δηλαδή η αντίδραση των γονιών στην ιδέα και μόνο ότι το παιδί τους έχει τατουάζ. Γονεϊκή στάση, ωστόσο, που δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή