Η απρόβλεπτη βάρδια ενός άνδρα των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη

Η απρόβλεπτη βάρδια ενός άνδρα των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν τα ξημερώματα της 5ης Ιανουαρίου 2009 τα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ, έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, οι αστυνομικοί που εκτελούσαν βάρδια στην οδό Μπουμπουλίνας θεώρησαν ότι δέχονται καταδρομική επίθεση με μολότοφ από αντιεξουσιαστές των Εξαρχείων. «Φορέσαμε κράνη, πήραμε ασπίδες και βγήκαμε από την κλούβα. Μόνο όταν είδαμε τον Διαμαντή Ματζούνη αιμόφυρτο στο έδαφος καταλάβαμε τι πραγματικά συνέβαινε και τρέξαμε να καλυφθούμε» διηγείται στην «Κ» αστυνομικός της υπηρεσίας.

Κάτι παρόμοιο συνέβη τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στη Χαρ. Τρικούπη. «Ακούσαμε κρότους και νομίσαμε ότι επρόκειτο για κροτίδες. Αυτό διαβιβάσαμε από τον ασύρματο στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ. Κανείς δεν κατάλαβε ότι επρόκειτο για πυροβολισμούς από καλάσνικοφ» λέει στην «Κ» αστυνομικός των ΜΑΤ.

Συνδικαλιστές της υπηρεσίας υποστηρίζουν ότι οι διμοιρίες διαθέτουν εξοπλισμό και εκπαίδευση για να αντιμετωπίσουν μια μαζική – καταδρομική επίθεση εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ όχι όμως και επίθεση με πυροβόλα όπλα εναντίον του κτιρίου, όπως αυτή της περασμένης Κυριακής. Αποκαλύπτουν ακόμα ότι το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, διμοιρία που αποχωρούσε από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ έγινε στόχος σοβαρής εμπρηστικής ενέδρας. Αγνωστοι περιέλουσαν το οδόστρωμα της Χαρ. Τρικούπη (στη συμβολή με την οδό Αραχώβης) με πετρέλαιο, παγίδευσαν την κλούβα πάνω στο καύσιμο με κάδους απορριμμάτων και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ.

Σχετικά υπομνήματα έχουν υποβληθεί κατά καιρούς στην ηγεσία της ΓΑΔΑ και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ το θέμα είχε απασχολήσει και συνάντηση εκπροσώπων των ΜΑΤ με τον υπεύθυνο ασφαλείας των γραφείων του κόμματος. Ενδεικτικά, σε υπόμνημα προς τον διοικητή της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (όπως είναι η επίσημη ονομασία των ΜΑΤ) τα μέλη της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών επεσήμαναν μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί των ΜΑΤ και χρήζουν άμεσης λύσης «τα σταθερά σημεία φύλαξης και η επικινδυνότητα αυτών (κυρίως στη Χαρ. Τρικούπη 50)».

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», πλην της στατικής διμοιρίας, στη φύλαξη των γραφείων του ΠΑΣΟΚ απασχολούνται περισσότεροι από 25 αποσπασμένοι αστυνομικοί, ενώ τη στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης της Κυριακής εκτελούσαν υπηρεσία τέσσερις αστυνομικοί της Ασφάλειας, οι οποίοι ωστόσο δεν αντελήφθησαν το παραμικρό. Ενώ δηλαδή η ένοπλη επίθεση με καλάσνικοφ σημειώθηκε στις 5.30 τα ξημερώματα της Κυριακής, η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ενημερώθηκε για το συμβάν στη 1 μ.μ, δηλαδή επτά και πλέον ώρες μετά. Μάλιστα, οι δράστες της επίθεσης κατάφεραν να προσεγγίσουν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ (από την οδό Μαυρομιχάλη) και να διαφύγουν από το σημείο δίχως να γίνουν αντιληπτοί παρότι πρόσφατα εκπονήθηκε νέα, επικαιροποιημένη μελέτη τρωτότητας της εγκατάστασης.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ο σχεδιασμός ασφαλείας προβλέπει μεταξύ άλλων περιπολίες αστυνομικών με πολιτικά περιμετρικά των γραφείων, κατόπτευση του κτιρίου και των γύρω δρόμων από ταράτσες γειτονικών πολυκατοικιών, τα μέτρα δεν εφαρμόζονται στο ακέραιο, καθώς οι αστυνομικοί φοβούνται πιθανή επίθεση από αντιεξουσιαστές των Εξαρχείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράστες της ένοπλης επίθεσης της Κυριακής άνοιξαν πυρ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ από ανοικτό parking στην οδό Μαυρομιχάλη. Στο συγκεκριμένο σημείο δεν έχουν οπτική επαφή οι αστυνομικοί των ΜΑΤ που εκτελούν υπηρεσία σκοπού σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων περιμετρικά της κλούβας που σταθμεύει στην οδό Χαρ. Τρικούπη. Υπενθυμίζεται ότι από τον 2ο και 3ο όροφο των γραφείων του κόμματος αστυνομικοί περισυνέλεξαν 2 βολίδες διαμετρήματος 7,62 mm.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή