Ελληνικό γλέντι στήθηκε στο Βερολίνο

Ελληνικό γλέντι στήθηκε στο Βερολίνο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν ο Ηρακλής Λαμπρόπουλος και η Νίνα Παπάζογλου, δύο τριανταπεντάρηδες Eλληνες που ζουν και εργάζονται στο Βερολίνο, ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο να ασχολούνται με την ιδέα διεξαγωγής ενός φεστιβάλ παραδοσιακής ελληνικής μουσικής στην καρδιά της γερμανικής πρωτεύουσας, ήταν γεμάτοι ενθουσιασμό. «Το όραμα ήταν να κάνουμε ένα ελληνικό πανηγύρι στο Βερολίνο» εξηγεί στην «Κ» η κ. Παπάζογλου.

Στην οργανωτική επιτροπή προσχώρησαν άλλα τέσσερα άτομα και η εκδήλωση βαπτίστηκε «Dionysian Drone Festival». Οπως σημείωναν οι διοργανωτές στην πρότασή τους για χορηγίες, σκοπός του φεστιβάλ ήταν «να αναδημιουργήσουμε την ατμόσφαιρα αυτών των γλεντιών, που δεν είναι γνωστά στους ξένους επισκέπτες της χώρας». Η αρχική πρόταση περιλάμβανε τη συμμετοχή 18 μουσικών (από Κρήτη και Κάρπαθο ώς τον Πόντο), αλλά και φαγητό, ποτό, διαλέξεις για τις χορευτικές και μουσικές παραδόσεις που θα παρουσιάζονταν.

Η εξεύρεση πόρων ήταν από την αρχή πονοκέφαλος. Η πρώτη σκέψη ήταν να απευθυνθούν στις αεροπορικές εταιρείες -ελληνικές και μη- που πετούν στο Βερολίνο, για κάλυψη του κόστους των εισιτηρίων. Δεν υπήρξε ανταπόκριση. Οι πόρτες ήταν επίσης κλειστές στα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού. Τελικά, τον Μάρτιο, ο ΕΟΤ Φρανκφούρτης αναλαμβάνει να καλύψει τα εισιτήρια των μουσικών. Η αρχική δέσμευση είναι για 14 άτομα, που όμως μειώνεται στα επτά. Την Πρωτομαγιά μοιράζονται 2.000 διαφημιστικά φυλλάδια στο Βερολίνο για το φεστιβάλ, με το λογότυπο του Οργανισμού. Τις επόμενες μέρες προετοιμάζεται η συναυλία του Φ. Πλιάτσικα στο Βερολίνο (με την πλήρη στήριξη του ΕΟΤ και της Aegean Airlines), οι διοργανωτές του Dionysian Drone Festival μαθαίνουν ότι θα καταβάλουν οι ίδιοι τους φόρους των εισιτηρίων – 540 ευρώ.

Στις 6 Μαΐου, δυόμισι εβδομάδες πριν από το φεστιβάλ, έρχεται το τελικό χτύπημα: ενώ ο κ. Λαμπρόπουλος ετοιμάζεται να καταθέσει τα χρήματα, φτάνει «μήνυμα-βόμβα», όπως το χαρακτηρίζει, που τον ενημερώνει ότι η συμμετοχή του ΕΟΤ είναι άκυρη. Σύμφωνα με πηγές του ΕΟΤ, το πρόβλημα ήταν ότι η πίστωση, βάσει της συμφωνίας με την Aegean, δεν επαρκούσε για την κάλυψη του ποσού. Ετσι οι ίδιοι οι διοργανωτές καλύπτουν το σύνολο του κόστους των εισιτηρίων -2.000 ευρώ- με την κρίσιμη συνδρομή της γιαγιάς ενός εξ αυτών. «Αν γνωρίζαμε εξαρχής ότι δεν θα είχαμε υποστήριξη από τον ΕΟΤ, θα κλείναμε τα εισιτήρια νωρίτερα, σε πολύ χαμηλότερες τιμές» λέει ο κ. Λαμπρόπουλος, που ακούγεται σαν να μην έχει συνέλθει ακόμα από το μικρό οδοιπορικό του στον ελληνικό γραφειοκρατικό λαβύρινθο.

«Είχαμε πολύ θετικές αντιδράσεις»

Το φεστιβάλ διεξήχθη κανονικά, στις 24-25 Μαΐου, με προσέλευση 400 περίπου ατόμων. «Είχαμε πολύ θετικές αντιδράσεις» λέει ο κ. Λαμπρόπουλος. «Σε κάθε σημείο που σταματούσαμε στην πόλη, οι μουσικοί έβγαζαν τα όργανά τους κι έπαιζαν». «Ηρθαν πολλές Γερμανίδες δασκάλες ελληνικών χορών, που δεν σταμάτησαν να χορεύουν» σημειώνει η κ. Παπάζογλου, εξαίροντας και τη στήριξη της ελληνικής κοινότητας του Βερολίνου.

Πηγές του ΕΟΤ δήλωσαν στην «Κ» ότι υπάρχει πρόθεση για θετική ανταπόκριση αν ξαναγίνει το φεστιβάλ – αρκεί η πρόταση να έλθει κάπως νωρίτερα. Η κ. Παπάζογλου λέει ότι σκοπεύει να το ξανακάνει, «αλλά την επόμενη φορά θα αναζητήσω Γερμανούς χορηγούς». Φαίνεται ότι και η προώθηση του ελληνικού τουρισμού και πολιτισμού θέλει τον Γερμανό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή