Το ΕΚΠΑ αντιμέτωπο με νέα απεργία και ποντίκια

Το ΕΚΠΑ αντιμέτωπο με νέα απεργία και ποντίκια

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέους κλυδωνισμούς βιώνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοί του προχωρούν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις μετά το τρίμηνο λουκέτο στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, ενώ σχολές του ιδρύματος δεν καθαρίζονται, με αποτέλεσμα φοιτητές και προσωπικό να κινδυνεύουν από ασθένειες. Χθες, μάλιστα, στη Φιλοσοφική Σχολή, όπου και το μεγαλύτερο πρόβλημα, φοιτητές και προσωπικό καθάρισαν εθελοντικά, ενώ καθηγητές ανέφεραν στην «Κ» ότι εθεάθησαν ποντίκια στον 5ο όροφο, έξω από το γραφείο του κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, καθηγητή της σχολής και πρύτανη του ΕΚΠΑ. Παράλληλα, δεν αποκλείεται οι δημόσιες ακροάσεις των υποψηφίων πρυτάνεων, γύρω στις 25 Ιουνίου, να γίνουν δίπλα σε σωρούς σκουπιδιών…

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κήρυξε τριήμερη απεργία από αύριο έως και την Παρασκευή σε όλα τα ΑΕΙ. Βέβαια, τα φώτα στρέφονται στο Παν. Αθηνών (και δευτερευόντως στο ΕΜΠ) όπου μετά την τρίμηνη απεργία στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους και την απώλεια των μαθημάτων, ο χρόνος έως και τον Ιούλιο επαρκεί οριακά για την ολοκλήρωση των απαραίτητων διδακτικών εβδομάδων. «Ζητούμε από τα αρμόδια υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης την τακτοποίηση αμέσως των 399 διοικητικών υπαλλήλων που εδώ και 8 μήνες είναι σε διαθεσιμότητα, καθώς και των φυλάκων, δεδομένου ότι στις 15 Ιουνίου απολύονται. Πρέπει να καταλάβουν τα αρμόδια υπουργεία το μέγεθος της καταστροφής και τις ευθύνες που θα επωμιστούν οι υπουργοί από την εμπλοκή του πανεπιστημίου σ’ ένα δεύτερο κύκλο απεργίας διαρκείας, με αποτέλεσμα την απώλεια του εξαμήνου για 100.000 φοιτητές» ανέφερε χθες η πρώτη ανακοίνωση με την υπογραφή Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ (ο Σύλλογος έχει διασπασθεί με δύο Δ.Σ. και στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε η ανακοίνωση του δεύτερου Δ.Σ.). Τον τελευταίο χρόνο από το ΕΚΠΑ απομακρύνθηκαν 399 διοικητικοί λόγω κατάργησης της θέσης τους, 123 κάτοχοι διδακτορικού μεταπήδησαν σε θέσεις ειδικού διδακτικού προσωπικού, ενώ 49 άλλοι συνταξιοδοτήθηκαν. Αύριο θα πραγματοποιηθεί και πορεία από τα Προπύλαια προς το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης (1 μ.μ.).

Ταυτόχρονα, πρόβλημα καθαριότητας αντιμετωπίζουν η Φιλοσοφική, η Νομική, οι διοικητικές υπηρεσίες του ΕΛΚΕ, η Οδοντιατρική, το Παιδαγωγικό και το ΤΕΦΑΑ καθώς δεν υπάρχει σύμβαση καθαριότητας, αφού οι απευθείας αναθέσεις και οι ανανεώσεις τους την τελευταία διετία κρίθηκαν μη νόμιμες από την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Ενδεικτικά, η Φιλοσοφική Σχολή στεγάζεται στο δεύτερο, μετά το Πεντάγωνο, μεγαλύτερο κτίριο της Αττικής, φιλοξενώντας πάνω από 20.000 φοιτητές, πανεπιστημιακούς και διοικητικό προσωπικό.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ, ενώ το Συμβούλιο του ιδρύματος επιτέθηκε στον -αρμόδιο εκ του νόμου για καθαριότητα, φύλαξη κ.ά.- πρύτανη κ. Πελεγρίνη, ζητώντας του να ενημερώσει την πανεπιστημιακή κοινότητα για τα ερωτήματα: Πότε υπογράφηκαν οι τελευταίες συμβάσεις του ΕΚΠΑ βάσει διαγωνισμών με τις ανάδοχες εταιρείες που αναδείχθηκαν από αυτούς; Ποιες συμβάσεις έγιναν όχι βάσει διαγωνισμών, αλλά με παρατάσεις, απευθείας διαπραγματεύσεις και αναθέσεις; Πόσες και ποιες προκηρύξεις ματαιώθηκαν και βάσει ποιας νομικής κατοχύρωσης συνεχίστηκε η πληρωμή των παλαιών αναδόχων; Πάντως, το ένα Δ.Σ. του Συλλόγου ζήτησε «το ΕΚΠΑ να προχωρήσει σε απ’ ευθείας προσλήψεις εργαζομένων για ειδικότητες που χρειάζεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή