Εκ νέου βανδαλισμοί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εκ νέου βανδαλισμοί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γυαλιά καρφιά έκαναν άγνωστοι χθες τα γραφεία καθηγητών στην Πανεπιστημιούπολη της Αθήνας, με λεία ένα χρηματοκιβώτιο και έναν υπολογιστή. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά επεισόδιο διάρρηξης και βανδαλισμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) το τελευταίο τρίμηνο μετά τα επεισόδια στο Τμήμα Μαθηματικών και στον παιδικό σταθμό της Πανεπιστημιούπολης. Την ίδια στιγμή, σε νέα κατάληψη προχώρησαν φοιτητές της αίθουσας 421 στη Φιλοσοφική Αθηνών, η οποία έχει καταληφθεί δύο ακόμη φορές μέσα στο 2014 για να γίνει «αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο».

Ειδικότερα, εικόνα διάλυσης και χάους αντίκρισαν χθες το πρωί οι καθηγητές, οι φοιτητές και το διοικητικό προσωπικό στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, το οποίο στεγάζεται σε μονώροφες κτιριακές εγκαταστάσεις, λίγα μέτρα μακριά από την είσοδο της Πανεπιστημιούπολης επί της οδού Ούλωφ Πάλμε. Σύμφωνα με καθηγητές που μίλησαν στην «Κ», οι άγνωστοι, που πρέπει να έδρασαν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, εισέβαλαν στο κτίριο σπάζοντας σιδεριά από ένα παράθυρο. Κατόπιν επιδόθηκαν στο καταστροφικό τους έργο σπάζοντας περίπου 20 πόρτες γραφείων καθηγητών του ΜΙΘΕ. Η λεία τους ήταν μόνο ένα χρηματοκιβώτιο –δεν έγινε γνωστό πόσα χρήματα περιείχε–, το οποίο αφαίρεσαν από τα γραφεία της ηγεσίας του τμήματος στον 1ο όροφο, καθώς και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής. Η σήμανση ειδοποιήθηκε αλλά θα έλθει σήμερα, ενώ ενημερώθηκε και η πρυτανεία από την οποία ζητήθηκε να σταλεί στο ΜΙΘΕ εκτάκτως ένας φύλακας για χθες το βράδυ, ώστε τα γραφεία των καθηγητών να μην αφεθούν ορθάνοιχτα για τους περαστικούς.

Η διάρρηξη στο ΜΙΘΕ εντείνει την ανησυχία του προσωπικού της Πανεπιστημιούπολης, η οποία έχει μείνει με ελάχιστο προσωπικό φύλαξης. Μάλιστα, χθες στα πηγαδάκια των πανεπιστημιακών διατυπώθηκε το ερώτημα μήπως πίσω από τις διαρρήξεις βρίσκονται εταιρείες φύλαξης που επιδιώκουν να πάρουν τη σχετική εργολαβία από το ΕΚΠΑ. Οι ίδιοι καθηγητές εστίαζαν και στη διάρρηξη –την Κυριακή 4 Μαΐου– στο Τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ, όπου άγνωστοι έκαναν άνω-κάτω τα γραφεία των καθηγητών, χωρίς όμως να προχωρήσουν σε κλοπές (πήραν μόνο ένα λάπτοπ και μία κάμερα, αλλά άφησαν ανέγγιχτο πιο ακριβό εξοπλισμό σε εργαστήρια).

Κατάληψη

Την ίδια στιγμή, νέο επεισόδιο διαδραματίστηκε χθες στο σίριαλ της κατάληψης της αίθουσας 421 της Φιλοσοφικής, η οποία είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και χρησιμοποιείται κυρίως από τους διδάσκοντες και τους φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας. Η πρώτη κατάληψη έγινε στις 21/2 από μία μικρή ομάδα ατόμων που κατέλαβε την αίθουσα με σύνθημα «Να πάρουμε το μπρίκι στα χέρια μας» και στόχο τη λειτουργία αυτοδιαχειριζόμενου καφενείου. Η δεύτερη κατάληψη έγινε στις 12/3 και χθες φοιτητές κατέλαβαν την αίθουσα αναρτώντας πανό που έλεγε «Συμβούλιο για τη διάδοση του γκρίζου». Οι φοιτητές έβγαλαν και τραπεζάκια πουλώντας βιβλία, ενώ είχε προγραμματιστεί και η προβολή ταινίας μέσα στην αίθουσα.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής, "δεν υπάρχει καμία κατάληψη στην αίθουσα 421 της Φιλοσοφικής Σχολής και δεν έχει διαταραχθεί το διδακτικό έργο". 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή