Αβέβαια τα κονδύλια για τη δημιουργική απασχόληση παιδιών

Αβέβαια τα κονδύλια για τη δημιουργική απασχόληση παιδιών

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη αβεβαιότητα σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, που δεν γνωρίζουν εάν θα καταφέρουν φέτος να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό ή σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ). Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων ζήτησε χθες να διατεθεί ποσό 250 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών, δηλαδή κονδύλι σημαντικά αυξημένο από πέρυσι, που διατέθηκε ποσό 182 εκατ. ευρώ και φιλοξενήθηκαν 70.678 παιδιά (κι έμειναν εκτός χιλιάδες ακόμα). Η ΚΕΔΕ υπογραμμίζει πως φέτος οι ανάγκες θα είναι αυξημένες, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης δεν θεωρούνται εξασφαλισμένα ούτε τα περσινά χρήματα.

Τον φόβο πως ο «αδύνατος κρίκος» στις δομές υποστήριξης παιδιών και γονιών θα είναι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ. «Δυστυχώς, όταν οι σχετικές δαπάνες μειώνονται, οι δήμαρχοι περικόπτουν τα κονδύλια προς τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, αντιμετωπίζοντάς τα ως πολυτέλεια», λέει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Παπαχατζής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ. «Είναι πολυτέλεια η ενασχόληση των παιδιών με τη μουσική, το θέατρο, τα εικαστικά, τη γυμναστική; Είναι πολυτέλεια η δημιουργική απασχόληση των παιδιών με ειδικές ανάγκες;», τονίζει ο κ. Παπαχατζής.

Σήμερα λειτουργούν στους δήμους της χώρας 375 ΚΔΑΠ και 81 ΚΔΑΠ-ΜΕΑ (Κέντρα για παιδιά με ειδικές ανάγκες), φιλοξενώντας αντίστοιχα 12.901 και 1.706 παιδιά, ηλικίας 5-12 ετών. Οι αιτήσεις πέρυσι έφτασαν τις 18.957 για ΚΔΑΠ και 2.087 για ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, αυξημένες σε σχέση με το 2012 κατά 1.552 και 192 παιδιά αντιστοίχως.

Η ετήσια επιδότηση στα ΚΔΑΠ είναι 1.400 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ μέχρι το 2012 ήταν 2.800 ευρώ. Η περικοπή της κατά 50% οδήγησε σε κλείσιμο αρκετά Κέντρα (Κορυδαλλό, Αγίους Αναργύρους κ.α.). Το 2013 περικόπηκε κατά 22% και η επιδότηση για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες (από 7.000 σε 5.500 ευρώ).

Ο σύλλογος εργαζομένων προειδοποιεί πως εάν επιχειρηθεί οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης, τότε θα μπει λουκέτο σε περίπου 100 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, ειδικά όσα απασχολούν λίγα άτομα. «Διεκδικούμε τη μόνιμη χρηματοδότηση των κέντρων, τουλάχιστον με ορίζοντα πενταετίας», τονίζει ο κ. Παπαχατζής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή