ΣτΕ: Παράνομες οι περικοπές στους ενστόλους

ΣτΕ: Παράνομες οι περικοπές στους ενστόλους

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περί τα 150 εκατ. ευρώ θα πρέπει να διαθέσει η κυβέρνηση στους ενστόλους, καθώς χθες δημοσιεύθηκαν πέντε αποφάσεις (2192-2196/2014) της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε σχεδόν ομόφωνα ότι οι περικοπές που έγιναν στους ενστόλους όλων των Σωμάτων (στρατιωτικούς, λιμενικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες κ.ά.), βάσει του Μνημονίου από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι σήμερα, είναι παράνομες και αντισυνταγματικές. Κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει τα παρακρατηθέντα στους δικαιούχους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο οι εν ενεργεία, αλλά και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από τον Αύγουστο του 2012 έως σήμερα.

Στο σκεπτικό των αποφάσεων της ολομέλειας του ΣτΕ γίνεται αναφορά στην ιδιαίτερη φύση της εργασίας των ενστόλων, ενώ επισημαίνονται και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες το κράτος μπορεί να προχωρεί σε περικοπές μισθών και επιδομάτων. Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, οι ένστολοι θα πρέπει να χαίρουν ευνοϊκής μεταχείρισης εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, των ειδικών περιορισμών των ατομικών τους δικαιωμάτων και των συνταγματικών απαγορεύσεων. «Οι αποδοχές των ενστόλων», επισημαίνει η ολομέλεια, «πρέπει να είναι επαρκείς για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους και ανάλογες της σημασίας της αποστολής τους». Ως προς τις περικοπές, επισημαίνει: «Ναι μεν το κράτος μπορεί να προβεί σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων των ενστόλων, όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή έχει στη λειτουργία των ενόπλων σωμάτων, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος με μικρότερο κόστος για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων».

Οπως υπογραμμίζει η ολομέλεια, η εν λόγω υποχρέωση εκτίμησης των πραγμάτων, πριν γίνουν μειώσεις στις αποδοχές, «καθίσταται εντονότερη στην περίπτωση των στρατιωτικών», και καταλήγει ότι «οι περικοπές που επιβλήθηκαν με τον επίμαχο μνημονιακό νόμο υπερβαίνουν το όριο που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή