Στη Γερμανία ένας στους δύο μετανάστες μαθητές

Στη Γερμανία ένας στους δύο μετανάστες μαθητές

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κρυφό πρόσωπο της αθρόας μετανάστευσης ελληνικών οικογενειών προς τον ευρωπαϊκό Βορρά αναδεικνύουν τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για τις φετινές εγγραφές Ελλήνων μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια ξένων χωρών. Σχεδόν ο ένας στους δύο από τους μετανάστες μαθητές φοίτησε στη Γερμανία. Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνεται το κύμα Αλβανών, που είχαν μεταναστεύει στην Ελλάδα και τώρα -λόγω της οξύτατης οικονομικής κρίσης- επιστρέφουν στην Αλβανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας κατά το τρέχον σχολικό έτος 2013-14 συνολικά 1.130 Ελληνες μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (δηλαδή, Γυμνασίου και Λυκείου) έκαναν εγγραφή σε σχολείο του εξωτερικού. Και ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς, όπως δηλώνει το ίδιο το υπουργείο, «υπάρχει μεγάλη διαρροή προς το εξωτερικό που δεν έχει καταγραφεί, καθώς στις περισσότερες χώρες για την εγγραφή κάποιου αλλοδαπού μαθητή -π.χ. από Ελλάδα- δεν απαιτείται επίσημη διαδικασία μετεγγραφής, ούτε καν βεβαίωση σπουδών από ελληνικό σχολείο, οπότε πολλοί μαθητές που μετανάστευσαν δεν έχουν ουσιαστικά καταγραφεί».

Συγκεκριμένα, από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτουν τα ακόλουθα:

• Συνολικά σε 43 χώρες μετανάστευσαν το 2013-2014 μαθητές που φοιτούσαν πριν σε ελληνικό σχολείο.

• Οι περισσότεροι μαθητές ενεγράφησαν σε σχολείο της Γερμανίας: 527 στο σύνολο των 1.130, δηλαδή, το 46,63%. Ακολουθεί η Αλβανία, στα σχολεία της οποίας φοίτησαν φέτος 158 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου (14%) που έως πέρυσι φοιτούσαν στην Ελλάδα. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Βρετανία και η Αυστραλία (χώρες υποδοχής πολλών Ελλήνων μεταναστών) και η Τουρκία.

• Η Κεντρική Μακεδονία «πληρώνει» περισσότερο όλων το τίμημα της οικονομικής κρίσης, για μία ακόμη φορά, όπως συνέβη κατά τη μετανάστευση της δεκαετίας του ’50. Ο ένας στους τρεις μαθητές -συνολικά 376 στους 1.130- που «μετανάστευσαν» σε σχολείο ξένης χώρας ήταν από την Κεντρική Μακεδονία. Μάλιστα, είναι εντυπωσιακό ότι οι περισσότερες οικογένειες από την Κεντρική Μακεδονία επέλεξαν τη Γερμανία αφού το 68,9% των μαθητών ενεγράφησαν σε σχολεία της χώρας.

• Ακολουθεί η, πολύ μεγαλύτερη πληθυσμιακά από τη Μακεδονία, Αττική, με 243 μαθητές και ποσοστό 21,5%. Χαρακτηριστικό της Αττικής είναι η διασπορά των μαθητών ως προς τις χώρες μετανάστευσης.

• Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, από περιοχές της οποίας κατάγονται 174 μαθητές που έκαναν φέτος εγγραφή σε σχολεία τρίτων χωρών (15,4% του συνόλου). Πολλοί εξ αυτών εκτιμάται ότι θα είναι από οικογένειες της μουσουλμανικής μειονότητας, καθώς και οι 48 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έκαναν φέτος εγγραφή σε σχολεία της Τουρκίας ήταν από την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή