Ενδιαφέρον Κίνας για 5 τομείς στην Ελλάδα

Ενδιαφέρον Κίνας για 5 τομείς στην Ελλάδα

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Πέμπτη 19 Ιουνίου, λίγο μετά τις 3 μ.μ, ο Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται με τη σύζυγό του στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Εκεί θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, τη σύζυγό του και 14μελή κυβερνητική αντιπροσωπεία, οι οποίοι θα μείνουν στην Ελλάδα για τρεις ημέρες. Ο στόχος σαφής: Να επιβραβευτούν οι μέχρι σήμερα επιχειρηματικές και επενδυτικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών αλλά και να επιδιωχθούν καινούργιες.

Ο 58χρονος Λι Κετσιάνγκ, με σπουδές στη Νομική και διδακτορικό στα Οικονομικά, ήταν για πέντε χρόνια «νούμερο δύο» στην προηγούμενη κινεζική κυβέρνηση, έχοντας αναλάβει «ειδικές αποστολές» στην οικονομική πολιτική και τις άμεσες ξένες επενδύσεις της χώρας του. Οταν πέρυσι τον Μάιο είχε συναντηθεί στο Πεκίνο με τον κ. Σαμαρά, είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να κάνει ενέργειες ώστε να ενισχύσει τις εμπορικές συναλλαγές με την Ελλάδα, με στόχο το 2015 ο όγκος τους να φτάσει τα 8 δισ. ευρώ. Ενα χρόνο μετά, το ταξίδι του αυτό θεωρείται συνέχεια εκείνης της υπόσχεσης.

Παρότι Αθήνα και Πεκίνο κρατούν το αναλυτικό πρόγραμμα του τριημέρου ως επτασφράγιστο μυστικό, η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως προβλέπονται μια σειρά από συναντήσεις επιχειρηματικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος, συζητήσεις σε επίπεδο αντιπροσωπειών, τετ-α-τετ των δύο πρωθυπουργών, υπογραφές συμφωνιών και όχι μόνο.

Πρώτη στάση στο τριήμερο ταξίδι της κινεζικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας θα είναι το Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί οι δύο πρωθυπουργοί θα έχουν κατ’ αρχήν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ λίγο πριν από τις 6 μ.μ. θα κατευθυνθούν προς το Ζάππειο όπου θα παρευρεθούν σε μια τελετή «Υπογραφών».

Ουσιαστικά, μια σειρά από διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες θα «κλείσουν» και επίσημα, με τους άμεσα εμπλεκόμενους να βάζουν υπογραφές παρουσία των δύο πρωθυπουργών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι συμφωνίες έχουν να κάνουν με πέντε διαφορετικούς τομείς: ναυτιλία, υποδομές, εξαγωγές (λαδιού, κρασιού, μαρμάρου), οικονομικές υπηρεσίες (χρηματοδότηση ναυπηγικών προγραμμάτων από κινεζικές τράπεζες) αλλά και υπηρεσίες πιστοποίησης ποιότητας. Κάποιες από αυτές τις συνεργασίες ξεκίνησαν κατά το περυσινό ταξίδι του κ. Σαμαρά στην Κίνα: Τότε, ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από 73 Ελληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει μια σειρά από επαφές – εκ των οποίων κάποιες, όπως φαίνεται, προχώρησαν.

Για το πρώτο βράδυ του Κινέζου πρωθυπουργού στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί μια ιδιωτική ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του Αντ. Σαμαρά και της συζύγου του, ενώ αμέσως μετά θα παρατεθεί δείπνο προς τιμήν του υψηλού επισκέπτη στο εστιατόριο του μουσείου. Το μενού θα είναι καθαρά ελληνικό και έχουν μεριμνήσει μεταξύ άλλων να περιλαμβάνει ελαιόλαδο για την αρχή – και αυτό γιατί θυμούνται χαρακτηριστικά τον ενθουσιασμό και το γαστρονομικό κομπλιμέντο που είχε κάνει ο πρώην πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα το 2010, όταν δοκίμαζε για πρώτη φορά ωμό λάδι πάνω σε ψωμί…

Κρίσιμη μέρα είναι η Παρασκευή. Ο Κινέζος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το λιμάνι του Πειραιά και τις εγκαταστάσεις της COSCO συνοδευόμενος –το πιθανότερο– από τον κ. Σαμαρά. Το λιμάνι και τα γραφεία της εν λόγω εταιρείας είχε επιλέξει να επισκεφθεί και ο προηγούμενος πρωθυπουργός της Λαϊκης Δημοκρατίας της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, το 2010. Τότε, είχε περάσει μόλις ένας χρόνος από την οριστικοποίηση της συμφωνίας – και 10 χρόνια μαραθώνιων συζητήσεων μέχρι να επιτευχθεί. Σήμερα, με δεδομένη πλέον την επιτυχία της COSCO στο λιμάνι, η επίσκεψη του πρωθυπουργού φαίνεται πως έχει κύριο στόχο τη στήριξη της εταιρείας στην προσπάθειά της να απόκτησει το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης: Η COSCO βρίσκεται στη Β΄ φάση του διαγωνισμού, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να πετύχει ακόμα και υψηλότερο τίμημα από τα 320 εκατ. ευρώ που είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των μετοχών προς πώληση.

Οι δύο πρωθυπουργοί, επίσης, θα μιλήσουν από 15 λεπτά ο καθένας στο φόρουμ «Κίνα- Ελλάδα Ναυτιλία, Επενδύσεις και Εμπόριο». Εκεί Θα συζητηθούν τρόποι για την ενίσχυση της ναυτιλιακής συνεργασίας και θα υπογραφεί μνημόνιο που αφορά στη θαλάσσια πολιτική μεταξύ των δύο χωρών.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Κινέζος πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος θα παραθέσει μεσημεριανό γεύμα προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο. Στην ατζέντα της συζήτησης θα είναι σίγουρα και το ταξίδι του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Ρόδο με τον κ. Παπούλια στα μέσα Ιουλίου.

Επίσκεψη και στην Κρήτη

Η επίσκεψη στην Κρήτη σύμφωνα με το -υπό διαμόρφωση- πρόγραμμα που έχει στα χέρια της η «Κ» φαίνεται με μια πρώτη ματιά να έχει χαρακτήρα τουριστικό: το πρωθυπουργικό ζεύγος θα διανυκτερεύσει σε πολυτελές παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στη Xερσόνησο και την επόμενη ημέρα θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού αλλά και το Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου (το πιθανότερο μαζί με το ζεύγος Σαμαρά). Δεδομένου όμως του ενδιαφέροντος που έχουν κατά καιρούς δείξει οι Κινέζοι τόσο για το λιμάνι όσο και το αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου, ενδέχεται η επίσκεψη να μην είναι καθόλου τυχαία ως επιλογή του προορισμού. Μάλιστα, οι δύο πρωθυπουργοί πρόκειται να κάνουν δηλώσεις στο τέλος της επίσκεψης και δεν θα θεωρηθεί έκπληξη εάν γίνει αναφορά στις δύο αυτές επενδύσεις.

Είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή στη διάρκεια του ταξιδιού ο Κινέζος πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο σύνολο των κινεζικών επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί: Πέρα από την COSCO και τις δύο μεγάλες κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών Huawei και ΖΤΕ, θα γίνει αναφορά στη συμμετοχή της εταιρείας Fosun στο επενδυτικό σχήμα που «έκλεισε» το deal του Ελληνικού (η ίδια εταιρεία είχε εκδηλώσει επίσημα ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ αλλά και τον Αστέρα), αλλά και στην προσπάθεια της State Grid corporation να εξαγοράσει το 66% της ΑΔΜΗΕ – του δικτύου της ΔΕΗ. Τέλος, ενδέχεται να γίνει αναφορά στο ενδιαφέρον για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών και του μάνατζμεντ του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», ο διαγωνισμός του οποίου προγραμματίζεται να ξεκινήσει κάποια στιγμή μέσα στο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή