Δέκα εκατομμύρια και δύο βόμβες

Δέκα εκατομμύρια και δύο βόμβες

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα στοιχεία για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις εναντίον ακινήτων που «συνδέονται» με τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ». Πληροφορίες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Δικαιοσύνης συσχετίζουν τις δύο επιθέσεις σε Κηφισιά και Ν. Ερυθραία με τον βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστό, ο οποίος κρατείται τους τελευταίους μήνες στη Στ΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εκδοχή, ο Βλαστός απαίτησε από τον Σμπώκο (κρατείτο στη ίδια ακτίνα των φυλακών Κορυδαλλού) «προμήθεια» ύψους 10 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ από τα χρήματα που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έλαβε ως μίζα το διάστημα που διετέλεσε γενικός γραμματέας Εξοπλισμών. Σύμφωνα με αστυνομικό της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ο Βλαστός δεν ήρθε σε απευθείας επικοινωνία με τον Σμπώκο, αλλά μετέφερε την απαίτησή του στον άλλοτε στενό συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου μέσω άλλου κρατουμένου της Στ΄ πτέρυγας. Την εκδοχή της Αστυνομίας ανατρέπει πηγή που εμφανίζεται να έχει προσωπική γνώση του θέματος. Μιλώντας στην «Κ» αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο Βλαστός ήρθε σε απευθείας επικοινωνία με τον Σμπώκο και ζήτησε χρήματα για λογαριασμό και του βαρυποινίτη Γιάννη Σκαφτούρου, με τον οποίο ο Βλαστός διατηρεί στενή σχέση.

Μεταφορά στο ψυχιατρείο

Εως τις αρχές του περασμένου μήνα, ο Σμπώκος παρέμενε στη Στ΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατείται (σε ειδικό καθεστώς) και ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός. Την 6η Μαΐου, ωστόσο, λίγο καιρό μετά τη βομβιστική επίθεση στο σπίτι του στην οδό Καραϊσκάκη 70 στην Κηφισιά ο Σμπώκος μεταφέρθηκε στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Υπήρξε αρχικά σκέψη να μετακινηθεί στην ακτίνα όπου κρατούνται τα προφυλακισμένα μέλη της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, ανέκυψαν τυπικές δυσκολίες και τελικά επελέγη η λύση της μετακίνησής του στο ψυχιατρείο καθόσον μάλιστα ο Σμπώκος από την επομένη κιόλας της έκρηξης στο σπίτι του στην Κηφισιά εμφανίζεται να αυξάνει την ποσότητα των ηρεμιστικών χαπιών που λαμβάνει καθημερινά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών έχουν επισκεφθεί δύο φορές στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού όπου κρατείται κλιμάκια αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής και της Ασφάλειας, προκειμένου να αντλήσουν στοιχεία για την υπόθεση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με γνώση του θέματος ισχυρίστηκαν ότι ο Σμπώκος αρνήθηκε να κατονομάσει τον Βλαστό ως φερόμενο εκβιαστή του. Το ίδιο υποστήριξε στην «Κ» και πηγή του υπουργείου Δικαιοσύνης. Είπε συγκεκριμένα ότι η προσπάθεια του διευθυντή της φυλακής να αποσπάσει από τον Σμπώκο πληροφορίες για την υπόθεση έπεσε στο κενό καθώς ο τελευταίος κράτησε αρνητική στάση. Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εκδοχή που παρουσίασε στην «Κ» πηγή που εμφανίζεται να βρίσκεται κοντά στα γεγονότα. Είπε συγκεκριμένα ότι λίγες ώρες μετά την ισχυρή έκρηξη (την 15η Μαΐου) σε ακίνητο της οικογένειας Σμπώκου στη Ν. Ερυθραία, ο καταδικασθείς πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών έδωσε κατάθεση στην Αστυνομία κατονομάζοντας τον Παναγιώτη Βλαστό ως τον δράστη τού εναντίον του εκβιασμού.

Ενημέρωση της Εισαγγελίας

Σημειώνεται ότι αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης απέστειλε στα τέλη Απριλίου έγγραφο προς την αρμόδια Εισαγγελία Πειραιά με το οποίο ενημερώνει ότι σε γνώση της ηγεσίας του υπουργείου περιήλθαν πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενο εκβιασμό του Σμπώκου από τον βαρυποινίτη Βλαστό.

Ο ίδιος ο Βλαστός, πάντως, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση και αποδίδει τις αναφορές στο όνομά του στην προσπάθεια του Σμπώκου να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες κράτησης μετακινούμενος στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού. Μιλώντας στην «Κ» η συνήγορος υπεράσπισης του Βλαστού, κ. Αδαμαντία Αγγελέτου, δήλωσε ότι η φημολογούμενη ανάμειξη Βλαστού στην υπόθεση Σμπώκου συνδέεται με την προσπάθεια εγκλείστων να εξασφαλίσουν ευεργετήματα εμφανιζόμενοι ως δήθεν πληροφοριοδότες.

Υπενθυμίζεται ότι τη 17η Απριλίου και τη 15η Μαΐου σημειώθηκαν εκρήξεις σε ακίνητα που ανήκουν στον Γιάννη Σμπώκο και συγγενικά του πρόσωπα σε Κηφισιά και Ν. Ερυθραία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή