ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν αλλάζει ο χρόνος έναρξης του σχολικού έτους

den-allazei-o-chronos-enarxis-toy-scholikoy-etoys-2029584

Στις 11 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η επόμενη σχολική χρονιά και όχι μία εβδομάδα νωρίτερα. Ο νέος υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, βάζει στο συρτάρι τον σχεδιασμό επί Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου για αλλαγές στην έναρξη του σχολικού έτους και τις σχολικές αργίες. Παράλληλα, επανεξετάζει το νέο σύστημα προαγωγικών εξετάσεων μέσω της Τράπεζας Θεμάτων, το οποίο εφαρμόζεται φέτος για πρώτη φορά στις εξετάσεις των μαθητών της Α΄ Λυκείου.

Ειδικότερα, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε χθες (Ρ/Σ Alpha 9,89) ότι προκρίνει να μην υπάρξει αλλαγή στον χρόνο έναρξης του σχολικού έτους. Συγκεκριμένα, από την προηγούμενη ηγεσία εξετάσθηκε η έναρξη μία εβδομάδα νωρίτερα, και μάλιστα η ηγεσία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής εισηγήθηκε τα μαθήματα να αρχίζουν στις 6 Σεπτεμβρίου. «Σε λίγο θα πάρουμε απόφαση. Η καθυστέρηση που υπήρξε στις μεταθέσεις παρήγαγε δυσκολίες στις αποσπάσεις και όλα αυτά με τη σειρά τους παράγουν δυσκολίες στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Νομίζω λογικότερο είναι να μείνουμε στα περσινά ημερολογιακά όρια. Θα ανοίξουν, δηλαδή, τα σχολεία όπως πέρυσι και πρόπερσι, διότι θέλουμε να προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες μεταθέσεων, αποσπάσεων, αναπληρώσεων δασκάλων και καθηγητών» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος εστίασε και στην προετοιμασία της επόμενης σχολικής χρονιάς. «Φέτος για πρώτη φορά ο αριθμός των κενών θέσεων δασκάλων και καθηγητών θα ξεπεράσει τις 20.000. Φέτος έχουμε ένα κύμα συνταξιοδοτήσεων που φτάνει τις 9.000» δήλωσε. Ως προς τα βιβλία, πάντως, η προετοιμασία εξελίσσεται κανονικά για εκείνα των Γενικών Λυκείων, ενώ μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στα βιβλία των Επαγγελματικών Λυκείων και των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Γυμνασίων και Λυκείων. Πρόκειται για 397 βιβλία και σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έγινε σύσκεψη για το θέμα χθες.

Τέλος, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι για την Τράπεζα Θεμάτων «είχα καταιγισμό μηνυμάτων για το θέμα πριν καν αναλάβουμε το υπουργείο. Είναι ένα θέμα που πρέπει ταχύτατα να το καταλάβουμε για να δούμε τι θα κάνουμε. Επαναλαμβάνω ότι είχα καταιγισμό μηνυμάτων στο κινητό μου τηλέφωνο για το θέμα». Η αποστροφή αυτή δημιούργησε την εντύπωση περί ακύρωσης της Τράπεζας Θεμάτων, κάτι που διέψευσε αργότερα ο κ. Λοβέρδος.