Οι Ελληνες δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κατάρτισή τους

Οι Ελληνες δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κατάρτισή τους

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Περίπου το 1/4 των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η εκπαίδευση και η κατάρτιση που απέκτησε δεν του παρείχε τις απαιτούμενες δεξιότητες ώστε να βρει δουλειά που να ανταποκρίνεται στα επαγγελματικά του προσόντα. Το ποσοστό αυτό στις χώρες της Ε.Ε. που έχουν βιώσει περισσότερο την οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερο, με την Ελλάδα να κατέχει το υψηλότερο ποσοστό (43%), σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ ακολουθούν η Ισπανία με 38% και η Ιταλία με 35%. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με την «απήχηση» των δεξιοτήτων και των επαγγελματικών προσόντων στην αγορά εργασίας της Ε.Ε.

Αντίθετα, στις χώρες του Βορρά οι ερωτηθέντες πιστεύουν σε πολύ μεγάλα ποσοστά ότι η εκπαίδευση και η κατάρτιση που απέκτησαν τους παρείχε τα κατάλληλα εφόδια για να βρουν δουλειά που να ανταποκρίνεται στα προσόντα τους, αποκαλύπτοντας έτσι το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου πάνω και στο θέμα της εκπαίδευσης, με 87% των Σουηδών, 86% των Δανών και 85% των Γερμανών να νιώθουν πιο κατάλληλα προετοιμασμένοι από την εκπαίδευσή τους για τον επαγγελματικό στίβο.

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα του Ευρωβαρόμετρου αφορά ποιο θεωρούν το πιο σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσής τους οι Ευρωπαίοι πολίτες. Η πλειοψηφία (65%) δηλώνει ότι δεν είναι άλλο από την ικανότητα του καθηγητή να τους παρακινεί και να κάνει τους μαθητές να συμμετάσχουν στο μάθημά του, ενώ στις χώρες του Νότου, Ισπανία και Ελλάδα, θεωρούν επίσης πολύ σημαντική την ικανότητα του καθηγητή να διατηρήσει την τάξη και την πειθαρχία στο μάθημα.

Ενα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (86%) λέει ότι η εκπαίδευση που έλαβε στο σχολείο ήταν αρκετά καλή. Ενώ στην περαιτέρω εκπαίδευση, στα μαθήματα ενηλίκων, η χώρα μας βρίσκεται στον πάτο της Ε.Ε., με μόλις το 3% των ερωτηθέντων να έχει ακολουθήσει τέτοια μαθήματα ή σεμινάρια σε αντίθεση με τις Ολλανδία, Δανία και Ιρλανδία που πάνω από το 80% των ερωτηθέντων είχε κάνει μαθήματα μετά τη λήξη των σπουδών. Στο θέμα της online εκπαίδευσης, επίσης η χώρα μας βρίσκεται πολύ χαμηλά, δεύτερη από το τέλος, καθώς μόλις 6% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει παρακολουθήσει μαθήματα ηλεκτρονικά, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. βρίσκεται στο 24%.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ερώτημα αν τα προσόντα που έχουν αποκομίσει από την εκπαίδευσή τους μπορούν να αναγνωριστούν από άλλα κράτη-μέλη. Οι Ελληνες μαζί με τους Βούλγαρους και τους Λεττονούς φαίνεται να είναι οι πιο απαισιόδοξοι, με 30% να πιστεύει ότι δεν θα βρει δουλειά σε άλλη χώρα της Ευρώπης, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος σε αυτήν την ερώτηση βρίσκεται στο 56%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή