Κλείνουν από 1 Ιουλίου οι δημοτικές παιδικές χαρές χωρίς πιστοποίηση

Κλείνουν από 1 Ιουλίου οι δημοτικές παιδικές χαρές χωρίς πιστοποίηση

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Δεν πρόκειται επισήμως να δοθεί παράταση για την πιστοποίηση των δημοτικών παιδικών χαρών, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, από το βήμα της ημερίδας που διοργάνωσαν σήμερα η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και το ΥΠΕΣ για τις δημοτικές παιδικές χαρές. Ο κ. Ντινόπουλος κάλεσε τους δήμους, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, να κάνουν ό,τι μπορούν έως τις 30 Ιουνίου, οπότε λήγει η προθεσμία, για να αποκτήσουν πιστοποίηση «αυτές που χρειάζονται τις λιγότερες παρεμβάσεις» και «άμεσα και σταδιακά θα προχωρήσουμε στις υπόλοιπες» όπως είπε.

Όμως η «σιωπηρή» παράταση του υπουργείου δεν ικανοποίησε τους αιρετούς που είχαν ήδη αντιδράσει από την 1η Μαΐου, όταν κοινοποιήθηκε η σχετική εγκύκλιος από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Ιω. Μιχελάκη. Η εγκύκλιος, που εκδόθηκε μετά το τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ του δήμου Ελληνικού, καλούσε όλους τους δήμους να ελέγξουν τις παιδικές χαρές και να εκδόσουν πιστοποιητικά καταλληλότητας λειτουργίας έως τις 30 Ιουνίου.

Η εγκύκλιος συνάντησε την άμεση αντίδραση της ΚΕΔΕ που διαβεβαίωνε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να γίνει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης παραβρέθηκε σήμερα στην ημερίδα επαναλαμβάνοντας στον κ. Ντινόπουλο ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα έως τις 30 Ιουνίου να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα» και επισημαίνοντας ότι «το είχαμε κοινοποιήσει στον κ. Μιχελάκη μετά την εγκύκλιο».

Ο υπουργός Εσωτερικών εμμένοντας στην άποψή του, απάντησε: «Ζούμε μέσα στην πραγματικότητα. Πρέπει να προσπαθήσουμε πέρα από τις προθεσμίες. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε για να έχουμε ασφαλείς παιδικές χαρές. Για να ξεκινήσουμε επιτέλους την πιστοποίηση».

Οι διαβεβαιώσεις, όμως, του υπουργού δεν μείωσαν την ανησυχία των αυτοδιοικητικών παραγόντων -υπηρεσιακών και αιρετών- οι οποίοι στις ερωτήσεις, που ακολούθησαν τις τοποθετήσεις των υπηρεσιακών και των ειδικών, έθεσαν επισταμένως το ερώτημα: «Αφού δεν δίνεται παράταση, τι θα γίνει την 1η Ιουλίου;».

Όπως τόνισαν, οποιοδήποτε ατύχημα, μετά την παρέλευση της προθεσμίας της εγκυκλίου την 30ή Ιουνίου, συνεπάγεται ποινικές ευθύνες για τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους αιρετούς και τους προέδρους των Επιτροπών Ελέγχου και Πιστοποίησης στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Η απάντηση ήρθε διά στόματος της γενικής διευθύντριας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, Βίκυς Γιαβή, η οποία τόνισε ότι «εάν υπάρχουν επικίνδυνες παιδικές χαρές, να κλείσουν» προσθέτοντας ότι χωρίς πιστοποίηση όλες σχεδόν οι παιδικές χαρές της χώρας είναι δυνάμει επικίνδυνες.

Η σύσταση της γενικής διευθύντριας του υπουργείου προκάλεσε σωρεία ερωτημάτων, όπως: «Δηλαδή τώρα μας λέτε να κλείσουμε όλες τις παιδικές χαρές;», «πώς θα κλείσουμε τις παιδικές χαρές που δεν έχουν περίφραξη;», «τι θα γίνει με τις παιδικές χαρές που βρίσκονται μέσα στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και τα δημοτικά σχολεία;».

Όπως σημείωσε η κ. Γιαβή κατά την παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου, η υπουργική απόφαση για τις παιδικές χαρές, που αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές, τη διαδικασία αδειοδότησης, τη διαδικασία ελέγχου και τη συντήρηση εκδόθηκε το 2009 (μετά τα γεγονότα που οδήγησαν στο κλείσιμο της παιδικής χαράς του Αγ. Παντελεήμονα). Όμως οι δήμοι ουδέποτε την υλοποίησαν. Παίρνουν συνεχείς παρατάσεις για την εφαρμογή της, με τελευταία την παράταση του 2014. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «μόνο δύο δήμοι στη χώρα έχουν πιστοποιήσει από 5- 6 παιδικές χαρές ο καθένας». Στόχος, όπως είπε, πλέον είναι η απλοποίηση της υπουργικής απόφασης ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία. Συγχρόνως, αν και η προθεσμία εκπνέει σε λίγες ημέρες, το υπουργείο πρόκειται να διανείμει στους δήμους έντυπο υλικό για τα πρότυπα κατασκευής και ανακαίνισης παιδικών χαρών. Στόχος είναι οι προκηρύξεις, για τις ανακαινίσεις και τις κατασκευές νέων παιδικών χαρών, να εναρμονίζονται με την ισχύουσα ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή