Μεγάλη άνοδος τουριστικών αφίξεων και εσόδων

Μεγάλη άνοδος τουριστικών αφίξεων και εσόδων

7' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακά προδιαγράφονται τα τουριστικά μεγέθη του ελληνικού προορισμού για τη φετινή σεζόν τόσο σε επίπεδο αφίξεων ξένων επισκεπτών όσο και σε επίπεδο ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η μέση ανά ταξίδι δαπάνη των τουριστών στη χώρα μας θα ξεπεράσει τα 700 ευρώ από περίπου 660 ευρώ πέρυσι (χωρίς να υπολογίζονται οι επισκέπτες της κρουαζιέρας). Επίσης, ο αριθμός των ξένων τουριστών αναμένεται να φθάσει τα 19 εκατ., ενώ μαζί με τους επισκέπτες κρουαζιέρας θα κυμανθούν πέριξ των 21,2 εκατ. Σε ό,τι αφορά τις συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις, ο ΣΕΤΕ εκτιμά με βάση τα τελευταία δεδομένα ότι από 12,2 δισ. ευρώ το 2013 θα διαμορφωθούν φέτος σε περίπου  13,5  δισ.  ευρώ.

Για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου ο αριθμός των αφίξεων από το εξωτερικό παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 21,1% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι ξεπερνώντας το 1,9 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε καθοριστικά η αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης στην Αθήνα, η οποία διατηρεί τη δυναμική που είχε ανακτήσει ως τουριστικός προορισμός από το δεύτερο μισό του 2013. Σε σχέση με τις βασικές για τον ελληνικό προορισμό αγορές, τη μεγαλύτερη αύξηση –κατά 54,2%– παρουσίασαν στο τετράμηνο οι αφίξεις από τη Ρωσία. Ακολούθησαν οι αφίξεις με αύξηση κατά 44,2% από τη Βρετανία, κατά 24% από τις ΗΠΑ και κατά 14,8% από τη Γερμανία. Στον αντίποδα, υστέρηση σε ποσοστό 9% εμφάνισαν οι αφίξεις από τη Γαλλία. Η άνοδος των αφίξεων τουριστών για τον Απρίλιο άγγιξε ποσοστό 30,6% φθάνοντας τις 728.000.

Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων «τρέχει» με υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τη μεταβολή των αφίξεων, γεγονός που δείχνει μια τάση ποιοτικής βελτίωσης των τουριστικών μεγεθών της χώρας. Ετσι, για το τετράμηνο οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 27,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 φθάνοντας τα 900,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η ανοδική πορεία των εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση των αφίξεων, αλλά και στην αύξηση κατά 26 ευρώ ή 6,2% της μέσης ανά ταξίδι δαπάνης.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι που οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ για το σύνολο του έτους, το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου παρουσίασαν υστέρηση σε ποσοστό 8,7%. Την υψηλότερη αύξηση, σε ποσοστό 50,5%, εμφάνισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους Βρετανούς τουρίστες. Ακολουθούν σε ποσοστό αύξησης 37,2% οι εισπράξεις από τους Ρώσους τουρίστες, σε 17,9% από τους Γερμανούς και σε 2,1% από τους Αμερικανούς. Στον αντίποδα, πτώση κατά 6% σημείωσαν οι εισπράξεις από τους Γάλλους επισκέπτες. Για τον Απρίλιο, οι συνολικές τουριστικές εισπράξεις εκτοξεύθηκαν στα 411,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2013, σημειώνοντας πρωτόγνωρη αύξηση, της τάξεως του 35,8%. Παράλληλα με την αύξηση των μεγεθών του τουριστικού τομέα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και για την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας στη χώρα μας από εγχώριους και ξένους ομίλους, o προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 5 δισ.

Στο μεταξύ, σήμερα ολοκληρώνεται στη Ρόδο μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις για την προσέλκυση Γερμανών τουριστών, η οποία διοργανώνεται ετησίως –σε διαφορετικούς κάθε φορά προορισμούς– από το κορυφαίο επαγγελματικό περιοδικό FVW. Στην εκδήλωση συμμετέχουν περίπου 50 εκπρόσωποι ταξιδιωτικών γραφείων από τη Γερμανία, που αποτελεί κορυφαία αγορά για τον ελληνικό προορισμό.

Καθοριστικός παράγοντας οι Ρώσοι

Η εξέλιξη για το σύνολο του έτους του εισερχόμενου ταξιδιωτικού ρεύματος από τη Ρωσία θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τον πήχυ των ρεκόρ που αναμένονται σε αφίξεις και έσοδα στη χώρα μας.

Μια πιθανή μικρή απώλεια των αφίξεων από τη Ρωσία θα πρέπει να θεωρείται επιτυχία, καθώς κατά κύριο λόγο η πτώση του ρουβλίου έναντι του ευρώ και κατά δευτερεύοντα η αναταραχή με την Ουκρανία αντέστρεψαν τον αυξητικό στην αρχή του έτους ρυθμό των κρατήσεων. Πέρυσι για πρώτη φορά 1,3 εκατ. Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα ξοδεύοντας πάνω από 1,3 δισ. ευρώ και στέλνοντας τη Ρωσία στην τρίτη θέση της κατάταξης μεταξύ των σπουδαιότερων αγορών για τον ελληνικό προορισμό. Με δεδομένη λοιπόν την πολύ καλή πορεία όπως προδιαγράφεται από τις άλλες βασικές αγορές, από τις οποίες καταγράφεται διψήφιο ποσοστό αύξησης των κρατήσεων, οι αφίξεις και τα έσοδα από τη Ρωσία θα καθορίσουν το ύψος των τουριστικών ρεκόρ για την Ελλάδα φέτος. Πτώση κατά 50% αναμένεται να σημειώσουν και οι αφίξεις από την Ουκρανία, η οποία όμως έχει πολύ μικρότερο μερίδιο στην ελληνική τουριστική αγορά.

Ανακάμπτει ο εσωτερικός τουρισμός μετά 5 χρόνια

Για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια ο εσωτερικός τουρισμός δείχνει να ανακάμπτει, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της εγχώριας αεροπορικής κίνησης, αλλά και της ζήτησης στα τουριστικά καταλύματα της χώρας, όπως διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για το τετράμηνο οι αφίξεις με πτήσεις εσωτερικού στα αεροδρόμια της χώρας αυξήθηκαν κατά 9,7%, φθάνοντας το 1,4 εκατ. έναντι 1,3 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2013. Παράλληλα, η MasterCard σε ανάλυση των ταξιδιωτικών τάσεων για τη φετινή περίοδο, που έκανε με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας Εuromonitor, επισημαίνει ότι οι Ελληνες θα επιλέξουν για τις διακοπές τους, σε ποσοστό άνω του 70%, εγχώριους προορισμούς.

Ωστόσο, από τη πλευρά του, το Ινστιτούτο Καταναλωτών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι περισσότεροι από 75 στους 100 Ελληνες θα περάσουν το φετινό καλοκαίρι χωρίς διακοπές. Αλλά και για όσους πάνε, το ΙΝΚΑ διαπιστώνει μείωση του μέσου χρόνου διακοπών τους με βάση τα συμπεράσματα πρόσφατης πανελλαδικής έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 2 έως 16 Ιουνίου με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε 791 άτομα.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των ερωτηθέντων μόνο οι 198 απάντησαν ότι θα κάνουν διακοπές φέτος. Οι άλλοι δήλωσαν ότι δεν προγραμματίζουν ούτε πιστεύουν ότι τελικά θα μπορέσουν να ξεκουραστούν, έστω για λίγες ημέρες. Οι λόγοι που προβάλλουν γι’ αυτή την απόφαση είναι κυρίως οικονομικοί, σε ποσοστό 75%, ή επαγγελματικές υποχρεώσεις, σε ποσοστό 10% κ.λπ.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, τα έξοδα των δεκαπέντε ημερών για μια τετραμελή οικογένεια που θα πραγματοποιήσει διακοπές φέτος αγγίζουν τα 2.700 ευρώ. Από το σύνολο αυτών που δήλωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν διακοπές, το 40% θα κάνει 4 ημέρες, το 25% 7 ημέρες, το 20% 10 ημέρες, το 13% 15 ημέρες και το 2% 20 ημέρες. Κατά το Ινστιτούτο, η μείωση της διάρκειας των διακοπών οφείλεται μεταξύ άλλων σε παράγοντες όπως η ένταση της οικονομικής δυσπραγίας, οι μειώσεις των μισθών, των συντάξεων, των δώρων και των επιδομάτων αδείας σε συνδυασμό με την ανάγκη που όλα τα παραπάνω δημιουργούν για πρόσθετη εργασία ακόμα και τη θερινή περίοδο. Εννοείται ότι σχεδόν εξαφανίστηκε η παλαιότερη γνωστή διασπορά των διακοπών σε περισσότερες εποχές (π.χ. τα εορταστικά τριήμερα, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα κ.ά.).

Οι διακοπές στη θάλασσα συνεχίζουν να συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις της πλειοψηφίας των Ελλήνων, με το ποσοστό να φθάνει στο 80%. Σε ό,τι αφορά τις διακοπές στο βουνό, κερδίζουν κάποιο έδαφος σε σχέση με παλαιότερες έρευνες συγκεντρώνοντας ποσοστό της τάξεως του 20%.

Η έρευνα έδειξε, τέλος, ότι οι Ελληνες για τις διακοπές τους «προτιμούν» σε ποσοστό 40% ένα φιλικό ιδιόκτητο σπίτι, σε ποσοστό 30% σπίτι συγγενών και σε ποσοστό 30% ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.

Οσοι τελικά αποφασίσουν να ξεκλέψουν μερικές ημέρες, ας έχουν υπόψη τους και μία συμβουλή από τους ειδικούς. Η MasterCard, για παράδειγμα, «λέει» ότι για να έχουν ένα ήρεμο και ασφαλές οικονομικά ταξίδι ας μην πραγματοποιούν συναλλαγές με μετρητά και να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της κάρτας, όπου και όπως μπορούν. Επιπροσθέτως, τους συνιστά να ενημερώνουν την τράπεζα αναφορικά με τον τόπο των διακοπών, ώστε να μπορεί να βοηθήσει γρηγορότερα εάν προκύψει κάτι, και να καταρτίσουν μια λίστα με τις κάρτες που θα πάρουν μαζί αποθηκεύοντας τον αριθμό των «Χαμένων και Κλεμμένων Καρτών» στο τηλέφωνο εάν χρειαστεί να τις μπλοκάρουν.

Ανοδικά κινούνται και τα ταξίδια έξω

Ανάκαμψη εμφανίζει φέτος και ο αριθμός των ταξιδιών των Ελλήνων στο εξωτερικό, όπως συμπεραίνεται από την ανάλυση των στοιχείων για τις τελευταίες εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Ελλήνων στο εξωτερικό έφθασαν τα 252 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό 30% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2013. Επίσης, τον περασμένο Απρίλιο οι Ελληνες που ταξίδεψαν στο εξωτερικό ξόδεψαν 232,2 εκατ. ευρώ, 53,1% περισσότερα από αυτά που είχαν δαπανήσει στις ταξιδιωτικές αποδράσεις τους στο εξωτερικό τον ίδιο μήνα του 2013.

Επιπλέον, σε πρόσφατο δημοσίευμα στον γαλλικό Τύπο γίνεται λόγος για επιστροφή στη Γαλλία τουριστών από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που είχαν πληγεί από την οικονομική κρίση και είχαν περιορίσει τα ταξίδια τους τα προηγούμενα χρόνια στο εξωτερικό.

Η αύξηση της ζήτησης για οργανωμένα ταξίδια από τους Ελληνες τους πρώτους μήνες του έτους αποτυπώνεται και στα οικονομικά αποτελέσματα των τουριστικών γραφείων της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στις δραστηριότητες των ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών υπηρεσιών κρατήσεων κ.ά. για το πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 14,4% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, έναντι μείωσης 3,9% που σημειώθηκε στη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2013 με το 2012.

Πρόκειται για το τέταρτο διαδοχικά τρίμηνο που ο εν λόγω δείκτης του κύκλου εργασιών των συγκεκριμένων γραφείων παρουσιάζει ανοδική κίνηση, έπειτα από μία τριετία διαδοχικών μειώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή