Φόβοι επεισοδίων στις εκλογές του ΕΜΠ

Φόβοι επεισοδίων στις εκλογές του ΕΜΠ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόβοι για σαμποτάζ στη διαδικασία των πρυτανικών εκλογών και γενίκευση της έντασης υπάρχουν στο ΕΜΠ. Το μεγαλύτερο Πολυτεχνείο της χώρας παραμένει κλειστό λόγω της κατάληψης από διοικητικούς υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα η ολοκλήρωση του θερινού εξαμήνου. Εικόνα ερήμωσης έχουν από χθες και οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς οι διαθέσιμοι υπάλληλοι δεν προσήλθαν στις θέσεις τους, με αποτέλεσμα υπηρεσίες (π.χ. γραμματείες σχολών) να μείνουν χωρίς υπαλλήλους. Για το θέμα χθες ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, συναντήθηκε με εκπροσώπους από το ΕΜΠ. Στη συνάντηση δεσμεύθηκε να μελετήσει τις στρεβλώσεις που πιθανόν να παράξει η διαδικασία που ακολουθείται για την επανατοποθέτηση 600 διαθεσίμων σε 15 ΑΕΙ. Για παράδειγμα, διοικητικοί με πτυχίο ΑΕΙ επέλεξαν να διεκδικήσουν θέσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διότι έχουν μεγαλύτερο βαθμό απολυτηρίου λυκείου από βαθμό πτυχίου (και τα δύο μοριοδοτούνται).

Ειδικότερα, μέλη του Συμβουλίου (Σ.Ι.) του ΕΜΠ τόνισαν χθες στην «Κ» ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες απώλειες διδακτικού χρόνου, καθώς -προς αναπλήρωση των φθινοπωρινών απωλειών- οι εξετάσεις έχουν προγραμματισθεί έως τις αρχές Αυγούστου. Και όμως εδώ και 15 ημέρες το ίδρυμα παραμένει κλειστό και δεν υπάρχει μέριμνα να ανοίξει, παρά την πρόσφατη σχετική επιστολή του Σ.Ι. προς τον πρύτανη Σίμο Σιμόπουλο. Πώς θα αναπληρωθούν τα μαθήματα και οι εξετάσεις;

Την ίδια στιγμή, υπάρχει ανησυχία ότι ομάδες πανεπιστημιακών και φοιτητών που αντιδρούν στην εφαρμογή του νόμου πλαισίου θα επιχειρήσουν να ακυρώσουν τη διαδικασία εκλογής πρύτανη. Συγκεκριμένα, για την Πέμπτη έχουν προγραμματισθεί οι ακροάσεις των επτά υποψηφίων ενώπιον των 14 μελών του Σ.Ι. Το κλίμα καταδεικνύεται από το γεγονός ότι ο χώρος τέλεσης των ακροάσεων κρατείται κρυφός -πιθανότατα σε χώρο εκτός ΕΜΠ- ώστε να αποτραπούν επεισόδια από φοιτητές που θα επιχειρήσουν να διακόψουν τη διαδικασία. «Θα έχει γνωστοποιηθεί μόνο στους υποψηφίους» ανέφερε στην «Κ» μέλος του Σ.Ι., υπονοώντας ότι με μία τέτοια τακτική είναι εύκολο να βρεθεί ο «ένοχος» μιας ενημέρωσης των αντιδρώντων φοιτητών. Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται σαμποτάζ και κατά την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις πρυτανικές εκλογές, όπως επιχειρήθηκε και κατά τις εκλογές για το Σ.Ι. του ΕΜΠ.

Παράλληλα, στο ΕΚΠΑ ο σύλλογος διοικητικών κατήγγειλε ότι η διαθεσιμότητα δεν έγινε με τεκμηριωμένο τρόπο, αφού κάποια ιδρύματα δεν «προσέφεραν» στη διαθεσιμότητα, σε αντίθεση με άλλα. Και αυτό αποδεικνύεται από τις διαφοροποιήσεις στους συντελεστές διοικητικών ανά μέλη ΔΕΠ. Για παράδειγμα, το ΕΚΠΑ έχει συντελεστή 0,48, πολύ χαμηλότερο από ΤΕΙ της Ελλάδας.

Από την άλλη, αυξάνονται τα «όχι» πανεπιστημιακών σε αυθαίρετες ενέργειες φοιτητών. Χθες ο πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Ιωάννης Σταυρακάκης, κατήγγειλε τη διάρρηξη και κατάληψη του κυλικείου του Τμήματος από φοιτητές που δηλώνουν ότι ανήκουν στα ΕΑΑΚ. «Οι φοιτητές με ενημέρωσαν για την πρόθεσή τους να αυτοδιαχειριστούν το κυλικείο καθώς και να οργανώσουν γιορτή στο κυλικείο την Πέμπτη το βράδυ ζητώντας να μείνει ξεκλείδωτο μέρος του κτιρίου για να έχουν πρόσβαση στις τουαλέτες. Φυσικά και αρνήθηκα και τους ζήτησα να αποσυρθούν από τον παράνομα κατειλημμένο χώρο» ανέφερε ο κ. Σταυρακάκης στον πρύτανη Θ. Πελεγρίνη, ζητώντας του να μεριμνήσει για την ασφάλεια του χώρου.

Τέλος, οι πρόεδροι των ΤΕΙ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία των ιδρυμάτων τους από τον Σεπτέμβριο, εάν δεν γίνουν προσλήψεις συμβασιούχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή