Οι Αθηναίοι πλημμύρισαν τον πύργο της οδού Θήρας

Οι Αθηναίοι πλημμύρισαν τον πύργο της οδού Θήρας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγους μόλις μήνες μετά τις πρώτες εργασίες καθαρισμού του, άνοιξε το Σάββατο την επιβλητική του πόρτα, εντυπωσιάζοντας με την αμεσότητα της έναρξης των εργασιών αποκατάστασής του ένα από τα πιο αγαπητά και γνωστά ιστορικά κτίρια της Πλατείας Αμερικής. Σημαντική προσθήκη στην ανάδειξη της ιστορίας της πολύπαθης περιοχής των Πατησίων, ο «Πύργος της οδού Θήρας», μοναδικό δείγμα κτιρίου νεογοτθικού ρυθμού της Αθήνας, υποδέχτηκε έπειτα από πολλά χρόνια σιωπής, ουρές από επισκέπτες που έφταναν έως έξω στον δρόμο σε μια γιορτή για τα θυρανοίξιά του με μουσική και ξεναγήσεις στον κήπο και το εσωτερικό του.

Φτάσαμε λίγο μετά τις έξι, την ώρα που σε πολλά σημεία της Αθήνας γιορταζόταν με διαφορετικούς τρόπους το θερινό ηλιοστάσιο (και η ευρωπαϊκή ημέρα της μουσικής!), πιστεύοντας πως θα ήμασταν οι πρώτοι, για να βρεθούμε τελευταίοι στην ουρά από κόσμο που περίμενε με αγωνία να κάνει τα πρώτα του βήματα στο σπίτι γνωστό και αλλιώς ως Κάστρο της Πατησίων.

«Βίλα εξοχής»

Χτισμένο το 1914 από την κεφαλονίτικη οικογένεια Τυπάλδου με ρίζες από τη Νάπολη της Ιταλίας, το σπάνιο για τα αθηναϊκά δεδομένα οίκημα φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει ως στέγη καθημερινού πολιτισμού με ποικίλες δημιουργικές δράσεις. Οικοδέσποινα της βραδιάς η Σίλια Καλλιμάνη (κληρονόμος του Πύργου), η οποία προχωράει δυναμικά στην εκπλήρωση του ονείρου της να δει τον Πύργο να δίνει χρώμα και έμπνευση στη γειτονιά που μεγάλωσε. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης για τα θυρανοίξιά του η εταιρεία «καταγραφής και ανάδειξης κτηρίων του 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα» Monumenta και η Ενωση Πολιτών Πλατείας Καλλιγά.

Ο Πύργος στον οποίο είχαμε ξεναγηθεί από τη Σίλια Καλλιμάνη τις πρώτες μέρες καθαρισμού του (περίοδο κατά την οποία δυστυχώς εκλάπη το οικόσημο του αλόγου που υπήρχε στην πρόσοψη του κτιρίου) είναι ακατοίκητος από το 1993, ενώ χαρακτηρίστηκε ως κτίριο διατηρητέο το 2008. Πρόκειται για ένα σπάνιο δείγμα εφαρμογής του νεογοτθισμού που εκπορεύθηκε από την Αγγλία στα μέσα του 19ου αιώνα, κτίριο το οποίο στην εποχή του αποτελούσε πρότυπο «βίλας εξοχής». Μέσα στα χρόνια έχει υποστεί πολλές ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ανθρώπινες εισβολές.

Δύο δύο μπορούσαμε να μπούμε στο ισόγειο του Πύργου (λόγω των εργασιών αποκατάστασης του χώρου καθώς και της στενότητάς του), έτσι περιμέναμε στον κήπο μέχρι να περάσει ο συνωστισμός. Μαξιλαράκια μπροστά από τις κοπέλες του κιθαριστικού σχήματος Cosa NosTres που έδωσαν την ατμόσφαιρα, καρέκλες απλωμένες στον κήπο με θέα τα μοναδικά αψιδωτά παράθυρα του κτιρίου. Παγωτά, κρύο νερό και προβολή με πρόσφατες υποβλητικές φωτογραφίες του Πύργου από την περίοδο του καθαρισμού του. Ανάμεσα στους επισκέπτες αρκετοί καλλιτέχνες, ενώ οι προτάσεις για πιθανές χρήσεις του κήπου (γιορτή παραμυθιού, παρουσίαση θεατρικών έργων κ.λπ.) πολλές! «Τελικά το κτίριο ξυπνάει την ευαίσθητη πλευρά μας» μου λέει η Σίλια Καλλιμάνη.

Αρκετή ώρα αργότερα όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στον Πύργο επέστρεψαν για να εισχωρήσουν με τους τελευταίους στα φωτισμένα με κεριά δωμάτια του ισογείου. Εξω στον κήπο παρέες επισκεπτών χαλάρωναν ονειροπολώντας. Ενα αίσθημα συγκίνησης διάχυτο για το ζωντάνεμα ενός πανέμορφου παλιού σπιτιού της Πλατείας Αμερικής από αυτά που κοιτάζαμε όταν ήμασταν παιδάκια διερωτώμενοι πώς θα ήταν άραγε τα δωμάτιά του, πώς θα ήταν εάν ζούσαμε εκεί, πώς θα ήταν εάν κάποιος μας επέτρεπε να μπούμε… Με ανυπομονησία αναμένουμε τη συνέχιση των εργασιών, την ολοκληρωτική αποκατάσταση του εσωτερικού του Πύργου και τη μεταμόρφωσή του στον σύγχρονο καλλιτεχνικό χώρο που πρόκειται αισίως να ονομαστεί «Θήρας 54. Καθημερινός Πολιτισμός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή